sylius voorbeeld.

Sylius: wat is het en wanneer zet je het in?

Open source headless platform, ideaal voor maatwerk

Tegenwoordig bestaat het technische landschap uit duizenden verschillende platformen waaruit je kunt kiezen. Ook als het gaat om e-commerce platformen lijken de mogelijkheden eindeloos. Dit maakt het kiezen van het juiste e-commerce platform niet eenvoudig. In eerdere blogs hebben we onder andere uitgelegd hoe we samen met onze klanten stap voor stap tot een goed onderbouwde platformkeuze komen en hebben we stilgestaan bij de verschillende ontwikkelplatformen. In dit blog ga ik dieper in op Sylius, een high code open source headless e-commerce platform.

Een medewerker van Netvlies bouwt een Sylius e-commerce platform.

Wat is Sylius?

Sylius is een open source e-commerce platform op basis van Symfony. Symfony is een robuust en schaalbaar PHP framework en staat bekend als een van de beste PHP frameworks met high quality code. Developers werken er dan ook graag mee. Een framework is een verzameling van herbruikbare componenten die bepaalde taken uitvoeren om de softwareontwikkeling te vergemakkelijken. Je kunt het zien als een skelet, een basis, waar je een website of webshop omheen bouwt. Sylius heeft voor e-commerce relevante componenten, zoals een productoverzicht en het checkout proces, toegevoegd aan dit skelet. 

Sylius is gratis en licentie vrij te gebruiken. Naast eigen developers kent Sylius een actieve community met onder andere developers en strategen die actief ontwikkelde functionaliteiten en componenten beschikbaar stellen voor andere gebruikers en zo mee ontwikkelen aan het platform. 

Wanneer kies je voor Sylius?

Sylius is bij uitstek geschikt voor maatwerk B2B en B2C e-commerce platformen, die volledig naar de behoefte van de gebruiker en de verkoop- en bedrijfsprocessen van de organisatie kunnen worden ontwikkeld. Zeker bij complexe processen, koppelingen met andere systemen, zoals het CRM- of ERP-systeem, of specifieke wensen die niet in een standaard platform of plugin zitten. Bijvoorbeeld een mijn-omgeving waarin klanten orders plaatsen of een platform met duizenden producten en honderdduizenden bestellingen per maand. 

Het platform heeft een uitgebreide lijst aan standaard functionaliteiten en biedt tegelijkertijd veel vrijheid en flexibiliteit om maatwerk te bouwen. Bovendien is het speciaal ontwikkeld voor webshops en e-commerce platformen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld WooCommerce dat gebouwd is op een contentgedreven framework. Door REST en GraphQL API’s is Sylius moeiteloos met bestaande bedrijfssoftware, zoals een ERP- of PIM-systeem, te koppelen. 

Verschil met andere platformen 

Om tot een shortlist en uiteindelijke keuze voor een e-commerce platform te komen, worden de platformen vaak met elkaar vergeleken. Uiteraard heeft elk platform zijn eigen invalshoek en sterktes. De functionaliteiten en mogelijkheden verschillen per aanbieder. Hoewel een-op-een vergelijken niet altijd op gaat, zoom ik graag in op de grootste verschillen en overeenkomsten van een paar bekende platformen. 

Sylius vs. Magento

Magento (tegenwoordig Adobe Commerce) is al jaren een van de populairste en bekendste open source e-commerce platformen. Het is een standaard oplossing: een kant-en-klaar softwareplatform met een vaste set aan functionaliteiten, waarbij alle verkoop- en bedrijfsprocessen met standaard software worden ondersteund. Je kunt het platform uitbreiden en aanpassen met allerlei (gratis) extensies. Je kunt ook zelf extensies (laten) bouwen, maar dit is complexer om te integreren in Magento. Bij Sylius gaat dit een stuk eenvoudiger, omdat het platform gebouwd is vóór maatwerk. In tegenstelling tot andere platformen is maatwerk het uitgangspunt geweest bij de ontwikkeling.

Er zijn meer verschillen. Zo is Magento een vrij zware webshop, waardoor het in de basis niet heel snel is. Het laden van een pagina duurt ongeveer 4 seconden. Bij Sylius duurt dit 0,5 seconde. Uiteraard biedt Magento een aantal mogelijkheden om de laadsnelheid te verbeteren, zoals caching en log cleaning. Een ander verschil is het Content Management Systeem (CMS). Magento heeft een uitgebreid CMS, waarmee je eenvoudig pagina’s bouwt en teksten en foto’s toevoegt. Sylius heeft geen standaard CMS, maar een speciale CMS-plugin en de mogelijkheid om, via een API, te koppelen met bijvoorbeeld Drupal of WordPress.

In principe is Magento geschikt voor elke ondernemer. Tegelijkertijd is het een wat zwaarder platform dat echt is bedoeld voor grotere webshops. Daarnaast is de licentie lang niet zo goedkoop als andere oplossingen. Kleine of startende webshops kunnen daarom beter kiezen voor een andere standaardoplossing, zoals WooCommerce. 

Sylius vs. WooCommerce

Een WooCommerce webshop is ideaal voor kleinschalige webshops. WooCommerce is een customizable, open source ecommerce platform gebouwd in WordPress. Het is ooit begonnen als een WordPress-plugin en door de vele plugins en thema’s uitgegroeid tot een van de populairste webshop systemen.

Complexe of grote e-commerce platformen realiseren op een WordPress website kan een stuk lastiger zijn. Grote kans dat dit geen comfortabele oplossing is voor een webshop met duizenden producten en honderdduizenden bestellingen per maand. Bij plug-and-play platformen als WooCommerce is naast het skelet eigenlijk al heel de webshop voor je gebouwd. Je zit vast aan de beschikbare functionaliteiten en deze uitbreiden of aanpassen kost veel tijd. Je moet de bestaande code opbouw aanhouden en de functionaliteiten en code goed leren voor je aan de slag kunt. Kortom: je hebt weinig bewegingsvrijheid om de webshop naar eigen wens in te richten. 

Shopware vs. Sylius

Een ander open source e-commerce platform is Shopware. Shopware heeft meer mogelijkheden en vrijheden dan WooCommerce. Voor een standaard webshop zonder veel maatwerk heeft Shopware mooie features en out-of-the-box mogelijkheden voor onder andere content. 

Shopware heeft een aantal design keuzes gemaakt, waardoor het lastig(er) is om op het platform maatwerk te ontwikkelen. Ook relatief simpele koppelingen, bijvoorbeeld met een ERP- of PIM-systeem, zijn lastiger te realiseren. Door het ‘eigen sausje’ over Symfony zijn anders relatief makkelijke wijzigingen lastiger door te voeren. Hierdoor is de community kleiner en is minder documentatie beschikbaar.

Netvlies is premium partner van Sylius

Netvlies is premium partner van Sylius. Onze developers zijn officially trained door de ontwikkelaars, kennen het product goed, weten wat wel en niet mogelijk is, weten hoe je Sylius het beste kunt inzetten en vinden het een prettig pakket voor maatwerk e-commerce platformen. 

Als partner hebben we toegang tot een speciaal support platform en delen we ervaringen en wensen van onze klanten en onszelf met het ontwikkelteam van Sylius. Inmiddels hebben we een tiental klanten, waaronder Libra, Terberg en Timesavers, met Sylius voorzien van een uniek, robuust en schaalbaar maatwerk e-commerce platform.

Voorbeeld B2B webshop in Sylius.

Dé maatwerk e-commerce oplossing

In onze ogen is Sylius dé oplossing voor maatwerk B2B en B2C e-commerce platformen. In tegenstelling tot populaire oplossingen als Magento, Shopware en WooCommerce is maatwerk het uitgangspunt geweest bij de ontwikkeling van Sylius. Je kunt dus beter voor Sylius kiezen als je de user interface van a tot z naar eigen wens wilt inrichten, data uit meerdere bronnen wilt koppelen, het platform aan een klantportaal wilt koppelen of andere specifieke wensen hebt die niet standaard oplossingen zit.

Benieuwd of Sylius geschikt is voor jouw e-commerce vraagstuk?

We nemen je graag mee in de mogelijkheden van Sylius, helpen je met het maken van een goed onderbouwde platformkeuze en denken mee over de inzet hiervan. Neem vrijblijvend contact op via [email protected] of 076 – 5302525 en ik help je op weg.