
9 tips om de conversie van formulieren te verhogen
Als het gaat om conversie (optimalisatie) is een formulier een belangrijk onderdeel van je website of webshop. Of het nu gaat om het kopen van een product, aanvragen van een demo of het aanmelden voor een nieuwsbrief of webinar. In dit blog behandel ik een aantal best practices die kunnen bijdragen aan het verhogen van de conversie van formulieren.Elke website, doelgroep en branche is anders. Het klakkeloos overnemen van deze best practices betekent niet dat de conversie van een formulier op elke willekeurige website direct verbetert. De best practices bieden een goed startpunt om kritisch naar je huidige formulieren te kijken en om te testen wat voor jouw website, doelgroep en branche werkt.


Tip 1: gebruik zo min mogelijk velden
Een korte pagina oogt minder overweldigend, zeker op mobiel. Dit geldt ook voor formulieren. Over het algemeen is de vuistregel dat elk extra veld een negatieve invloed op de conversie kan hebben. Kijk daarom kritisch naar het aantal velden. Welke gegevens heb je minimaal nodig en kun je gegevens, zoals voor- en achternaam, samenvoegen in één veld? Ook de volgorde van een formulier kan invloed hebben op het conversiepercentage. Begin een formulier met informatie die de bezoeker zonder na te denken kan invullen, bijvoorbeeld de bedrijfsnaam. Dit zorgt ervoor dat de bezoeker makkelijker start met invullen en geneigd is om meer moeite te doen om ook de lastigere vragen in te vullen. Simpelweg omdat hij de eerdere velden anders voor niets heeft ingevuld. De breedte van de velden kan ook van invloed zijn. Zorg allereerst dat de velden op mobiel groot genoeg zijn, maar maak het geheel niet onnodig breed. Gebruik geen onnodig hoge velden en zorg voor de juiste afstand tussen de velden. Zo voorkom je een formulier dat overweldigend overkomt, wat een negatieve invloed op de conversie van dit formulier kan hebben. Kijk maar eens naar de verschillen tussen onderstaande formulieren.

Tip 2: korte en bondige teksten
Mensen vinden het prettig als ze een pagina kunnen ‘scannen’ en vinden het vervelend als ze moeten zoeken naar informatie. Maak het de lezer zo makkelijk mogelijk door onder ander gebruik te maken van tussenkopjes, opsommingen, buttons, korte alinea’s, korte zinnen en video’s en afbeeldingen. Houd hierbij rekening met het meest gebruikte device. In mijn vorige blog met best practices voor een converterende landingspagina lees je hier meer over.Tip 3: voeg sociale bewijskracht toe
Geef een laatste duwtje in de rug met sociale bewijskracht. Laat zien dat anderen, waarmee de bezoeker zich kan identificeren, een positieve ervaring hebben gehad. Door relevante en specifieke sociale bewijskracht toe te voegen, kun je onzekerheden, zoals ‘Past product x wel bij mijn type organisatie?’, wegnemen. Kies je voor recensies, zorg dan dat hierin duidelijk wordt uitgelegd welk probleem is opgelost en wat dit heeft opgeleverd. Gebruik je lijstjes, maak deze dan zo visueel mogelijk. Gebruik bijvoorbeeld een reeks met logo’s, een Klantenvertellen widget met een gemiddeld cijfer en/of aantal ingevulde beoordelingen of een andere visuele weergave van het aantal tevreden klanten.Tip 4: herhaal de voordelen
Neem de laatste twijfels weg door naast het formulier de voordelen van het product of de dienst te herhalen. Manage de verwachtingen door zo concreet mogelijk te maken wat de bezoeker van je mag verwachten. Benoem bijvoorbeeld nogmaals wat men uit een demo-aanvraag haalt en wanneer je contact opneemt om de demo te plannen.