Netvlies collega's praten over werken bij Netvlies.

Joost over werken bij Netvlies: "De nauwe samenwerking en open cultuur creëren veel ruimte om te werken vanuit je ambities en passies.”

Samenwerken vanuit passie en ambitie

Backend Developer Joost ontdekte tijdens zijn stageperiode dat de waarden van Netvlies goed aansluiten op zijn eigen waarden. Dit was voor hem een belangrijk pluspunt en een belangrijke reden om na zijn stage bij Netvlies te blijven. Als hij vertelt dat hij in een zelfsturende organisatie werkt, merkt hij dat mensen dit soms interpreteren als ‘dat je het allemaal in je eentje moet doen’. Daar is Joost het niet mee eens. Hij ervaart juist dat collega’s veel samenwerken en een gezamenlijke verantwoordelijkheid delen om tot het best mogelijke resultaat te komen. Door de nauwe samenwerking en open cultuur ontstaat veel ruimte om te werken vanuit je ambities en passies.

Netvlies collega's overleggen over werken bij Netvlies.

Verfrissende stage

Mijn Netvlies carrière begon tijdens mijn studie Informatica met een derdejaars stage en afstudeerstage. Ik zocht online naar een stageplek en kwam de website van Netvlies tegen. De verhalen op de website en de beschreven cultuur spraken mij erg aan. Ik was benieuwd wat een zelfsturende organisatie in de praktijk inhield. Voorheen werkte ik bij klassiekere organisaties. Mede daarom vond ik Netvlies heel verfrissend. 

Waar je bij andere bedrijven allerlei onpersoonlijke testen moet maken om überhaupt te worden aangenomen, is je stage bij Netvlies vanaf dag één persoonlijk. Je bent zelf in de lead van je opdracht en krijgt veel vrijheid en verantwoordelijkheid. In de loop van je stage mag je een talentanalyse maken en bespreek je deze met de Talent Coach. Herken je jezelf in de talenten en het voorkeursgedrag? Wat zien je directe collega’s?

Gedeelde waarden 

Ik ontdekte al snel dat de waarden van Netvlies aansluiten bij mijn eigen waarden. Ik vind positiviteit, eigen verantwoordelijkheid en zelf grip hebben op zaken belangrijk. Bovendien zijn de mensen hier authentiek. Iedereen durft zichzelf te zijn. Dit vind ik een prettige combinatie. Ik heb zelf ook niet de hele dag sturing nodig en wil zelf vormgeven aan zaken die mij drijven. De aanmoedigende positieve cultuur stimuleert om zelf dingen op te pakken. 

Ik kan niet tegen negativiteit en wil ik geen ‘lukt niet’ of ‘het gaat niet’, maar denken in mogelijkheden. Dit is precies wat er bij Netvlies gebeurt. Natuurlijk lukt hier ook weleens iets niet, maar daar wordt met een positieve blik naar gekeken. Wat kunnen we hiervan leren? Wat is ervoor nodig om te zorgen dat het wel lukt? De gedeelde waarden zijn voor mij een hele dikke plus én de reden dat ik na mijn afstudeerstage bij Netvlies wilde blijven werken. 

Vrijheid en gedeelde verantwoordelijkheid om tot het beste resultaat te komen

De overgang van stagiair naar Backend Developer ging vrij natuurlijk. Mijn rol en de daarbij horende verantwoordelijkheden veranderden, maar ik was al redelijk goed geland in de organisatie. De grootste verandering was de overstap naar fulltime in sprints werken aan websites en applicaties. Dat doen we in multidisciplinaire teams. Wat ik hier heel leuk aan vind, is dat je het hele realisatieproces meekrijgt. Ik kan meekijken met het designproces, het testwerk en alle andere keuzes die worden gemaakt. Daarnaast kijk je gezamenlijk naar een functionaliteit of oplossing. Puur vanuit de techniek gekeken, is optie A misschien niet de handigste oplossing. Door hier multidisciplinair naar te kijken kom je tot de beste totaaloplossing. 

Als ik vertel dat ik in een zelfsturende organisatie werkt, interpreteren mensen dit vaak als ‘je moet het dan helemaal in je eentje doen’. Dit ervaar ik absoluut niet zo. Je werkt juist samen met je collega’s en deelt een gezamenlijke verantwoordelijkheid om tot het best mogelijke resultaat te komen. 

Toch kun je zelf veel regie pakken en word je uitgedaagd om na te denken over de keuzes die je maakt. Je mag hier je eigen weg in vinden en wordt gestimuleerd om je eigen ideeën aan te dragen. Er is niet één uitgestippelde weg met ‘de enige juiste oplossing’. Je hebt de vrijheid om je mening te geven en eigen adviezen te delen met het team en de klant. Dit moet wel bij je passen. Er kan frictie ontstaan als je niet met alle vrijheid en verantwoordelijkheid kan omgaan. Je moet zelf op mensen afstappen. Voor mij gaat dit heel natuurlijk, maar ik weet dat dit niet voor iedereen geldt. 

Werken vanuit passie en ambitie

Wat ik erg waardeer is de open cultuur binnen Netvlies. Iedereen is open en durft zijn eigen visie op het werk en de wereld te geven. Er ontstaat een ander soort leiderschap als je alleen met rollen en rolniveaus werkt. Dit zijn overigens geen harde afbakeningen, waardoor je veel van elkaar kan leren. Wat ik ook heel leuk vind is dat je elkaar op basis van talenten en ambities kunt versterken. De ruimte die hierdoor ontstaat zorgt ervoor dat collega’s eigen ambities en passies durven te delen. Als je ergens enthousiast van wordt of ergens een passie voor hebt, krijg je de ruimte om dit te combineren met je huidige rol. Waar krijg je energie van? Waar wil je je oprichten? Welk doel wil je hiermee bereiken voor jezelf en de organisatie? Door de open, positieve ruimte voor zelfontplooiing durf ik ook open te zijn over mezelf. Ik zal niet snel dingen achterhouden over mezelf, omdat ik weet dat dit bij collega’s goed valt. 

Bovendien wordt goed met je meegedacht, zodat je de juiste mensen weet te vinden om samen aan de slag te gaan. Vervolgens heb je alle vrijheid om zelf achter mensen en zaken aan te gaan en hier op je eigen manier vorm aan te geven. Zelf ben ik al jaren, ook buiten het werk, veel met technologie en innovatie bezig. Technologie is in de hele wereld een hot topic waar veel resources naartoe gaan. Dat is natuurlijk niet gek, aangezien het een grote impact heeft op de maatschappij. Kijk bijvoorbeeld naar de groeiende impact van AI op ons dagelijks leven of de mooie innovaties op het gebied van zorg. Ik volg de AI ontwikkelingen op de voet. Op natuurlijke wijze is vanuit verschillende disciplines een groep ontstaan waarmee we experimenteren en ontwikkelen met AI. Ik vind het heel gaaf om ook op deze manier aan de slag te kunnen met technologie én hier alle vrijheid in te krijgen.