Collega Bart aan het woord.

Bart over werken bij Netvlies: “Je bent niet het zoveelste nummertje, maar echt een toevoeging aan de organisatie.”

Écht jezelf kunnen zijn

Na een aantal jaar in klassiekere organisaties te hebben gewerkt, maakte Drupal Support Developer Bart de overstap naar Netvlies. De cultuur switch, van een hiërarchische organisatie met afgekaderde werkzaamheden en een manager die met je meekijkt naar vanuit jezelf dingen doen, was groot, maar voelde voor Bart al snel als thuiskomen. Hij ervaart veel rust, doordat hij zijn rol en werk kan indelen op een manier die bij hem past. De vrijheid en flexibiliteit sluiten goed aan bij zijn verantwoordelijkheidsgevoel. En, misschien nog wel belangrijker, Bart kan hier écht zichzelf zijn.

Bart overlegt met een collega voor de monitor schermen van de support-afdeling.

Van een zoemer voor de lunchpauze naar zelf je werktijden indelen

Mijn carrièrepad begon met een belangrijke realisatie; met mijn opleiding tot Multimedia Ontwerper had ik niet veel kans op een baan. Daarom besloot ik een deeltijdstudie Informatica te volgen en praktijkervaring op te doen bij een bedrijf gespecialiseerd in document automatisering. Het bedrijf bestond al tientallen jaren en werkte zelfs nog met een zoemer om voor de collega’s in de fabriek én collega’s op kantoor het begin en einde van de pauze aan te kondigen. Een goede organisatie om het vak te leren en mijn opleiding af te ronden, maar de bedrijfsvoering paste niet bij mij. Ik was toe aan iets nieuws, vond dat ik te ver van de eindgebruiker af stond en miste het contact met de klant. 

Daarom begon ik net na corona aan een Drupal traineeship. Ik zat in een klein team, maar werkte in een grote organisatie. Ik voelde mij de zoveelste collega en miste het persoonlijke contact. Bovendien sloot mijn werkritme niet aan bij wat de organisatie van mij verwachtte. Mijn collega’s vonden dat ik mijn werk te flexibel en eigenwijs indeelde en dit matchte niet met hun manier van werken. 

Op dit punt realiseerde ik me dat ik meer moest luisteren naar wie ik ben, waar ik blij van word en wat ik wil doen. Toen ik een LinkedIn bericht van onze directeur Jochem kreeg, was ik eerst wat sceptisch. Normaal ben ik allergisch voor dit soort recruitment berichten en verkooppraatjes, maar het bericht van Jochem kwam heel normaal en laagdrempelig over. Daarom stemde ik toe met een kennismakingsgesprek.

Zien van en luisteren naar mij als persoon

Het zien van en luisteren naar mij als persoon heeft mij tijdens de gesprekken overtuigt om bij Netvlies te komen werken. Het gesprek was niet ingestoken met het idee “wij zoeken een developer en willen weten of deze sollicitant aan de eisen voldoet”. Er werd open vertelt dat ze niet alleen een developer zoeken, maar een persoon die bij de organisatie past en het team kan aanvullen. Hierdoor kon ik zelf ook open en eerlijk aangeven waar ik stond en wat ik zocht in een werkgever. Dit werd gezien en gewaardeerd en dat was voor mij een dik pluspunt. Ik had niet verwacht zo makkelijk een bedrijf te vinden dat open en eerlijke communicatie zo waardeert.

Voelt als thuiskomen

In het begin schrokken de zelfsturende teams en de focus op ondernemerschap mij af. Ik dacht: “Ik wil geen ondernemer worden, dus waarom zou ik gaan werken bij een organisatie die ondernemerschap een belangrijke bouwsteen vindt?" Maar ik kwam er al snel achter dat ondernemerschap juist wél bij mij past. Een ondernemend karakter sluit goed aan op de zelfsturende manier van werken en gaat over regie nemen en krijgen op je werkzaamheden en gaat niet over in je eentje op een eilandje ondernemen zonder mensen om je heen. 

In mijn vorige baan was ik gewend aan veel sturing en houvast. De switch in bedrijfscultuur was groot: ik ging van een hiërarchische organisatie met afgekaderde werkzaamheden en een manager die met je meekijkt naar vanuit jezelf dingen doen. Het was even zoeken, maar de overstap is snel gegaan en voelde als thuiskomen. Ik wendde snel aan de nieuwe cultuur. De manier van werken en mensen passen goed bij mij. Je hebt echt de vrijheid om op jouw manier onderdeel te zijn van de organisatie. 

Je authentieke zelf kunnen zijn 

Wat mij opviel in mijn eerste weken? Hoe authentiek Netvliessers zijn. Je hoeft je hier voor de manager niet leuker voor te doen en collega’s waarderen het als je jezelf bent. Bij vorige werkgevers merkte ik dat mensen zich inhielden als zij erachter kwamen dat hun hobby of muzieksmaak afwijkt van ‘de norm’. Zelf hield ik mij ook in. Bij Netvlies is dit helemaal niet nodig. Een Netvliesser is een stuk open-mindeder dan een niet-Netvliesser. Collega’s vragen vanuit interesse en nieuwsgierigheid naar je hobby’s en waarderen en omarmen de verschillen. Daardoor voel je je niet geremd om jezelf te zijn.

Bij veel bedrijven werken mensen, omdat ze geld willen verdienen of voor hun persoonlijke status. Bij Netvlies werken mensen, omdat ze betrokken willen zijn bij de organisatie. Dit zie je terug in de werkcultuur. Iedereen neemt zijn rol serieus en vult gaten op als dit nodig is. De omgang met elkaar is op zo’n natuurlijke basis, dat de samenwerking heel goed verloopt. Collega’s hebben veel voor elkaar over, staan voor elkaar klaar en helpen elkaar verder. Samen werk je naar het beste resultaat, er is geen onderlinge concurrentiestrijd of iets dergelijks. Op Support kan het heel druk zijn. Ik vind het heel leuk om hier samen de beste weg in te vinden.

Wat ik ook heel tof vind, is dat als je drie willekeurige Netvliessers naast elkaar zet, er drie verschillende personen voor je staan. Toch hebben die drie verschillende personen op bepaalde vlakken dezelfde mindset, bijvoorbeeld als het gaat over in vertrouwen samenwerken. Dit werkt heel verbindend en voelt heel veilig. 

Flexibel werken op een drukke afdeling

Als Drupal Support Developer werk ik op een drukke afdeling. Ik bijt mij graag vast in de problematiek van een ticket, bug of update en krijg hier veel energie van. Ondanks de drukte heb ik zelf de regie over het indelen van mijn werk. Ik voel mij heel verantwoordelijk voor mijn werk en push mezelf totdat ik vind dat ik een verschil heb gemaakt voor mijn klant. Ik denk dat je zo’n verantwoordelijkheidsgevoel over je werk en de kwaliteit die je levert nodig hebt om in een vrije organisatie te kunnen werken en je werk efficiënt in te richten. 

Het geeft mij rust dat ik mij niet hoef te vormen naar andermans ritme of structuur. Ik mag mijn rol invullen op een manier die bij mij past. Dit stimuleert mij om efficiënter en prettiger te werken en daar hebben de klanten, net als ikzelf, veel meer aan. Dit heb ik in mijn vorige werk gemist. In tegenstelling tot mijn eerdere ervaringen, hebben mijn collega’s bij Netvlies geen problemen met hoe ik mijn werkritme indeel. 

Geen nummertje, maar een toevoeging aan de organisatie

Netvlies is een hele fijne en veilige werkomgeving, waar je kunt excelleren in je werk. Dit moet bij je passen. Het is heel makkelijk om overrompeld te raken door de nieuwe, vrije omgeving. Sta achter je ideeën en maak je hier hard voor. Wees niet bang om de stoute schoenen aan te trekken en zelf je rol vorm te geven. Ga voor wat bij je past en waar je passie ligt. Gelukkig voel ik hier nu bij Netvlies alle ruimte voor. Je bent hier niet het zoveelste nummertje, maar op je eigen manier een toevoeging aan de organisatie.