
Nieuwe websites voor Fit For Free en SportCity
De Nederlandse fitnessformules Fit For Free en SportCity maken deel uit van dezelfde onderneming, maar richten zich elk op hun eigen marktsegment. Beide merken zijn hierbij voor hun ledenwerving sterk afhankelijk van online: zo schrijft zo’n 50% van de nieuwe leden van Fit For Free zich in via de website. Om dit resultaat te kunnen vasthouden én verder te verbeteren, waren de websites echter hard toe aan een professionaliseringsslag! Ik vertel je graag hoe we dát samen met Fit For Free en SportCity hebben aangepakt.

Vervolgens hebben we vanuit ons kantoor met behulp van de projectmethodiek Scrum beide websites gerealiseerd. De marketing managers van beide merken maakten tijdens dit proces volwaardig deel uit van het projectteam, terwijl in de loop van het traject ook de tekstschrijvers een eigen werkplek bij Netvlies kregen. Vanaf dat moment zaten er dus liefst vijf mensen van Fit For Free en SportCity bij ons op kantoor mee te werken. Gezellig én efficiënt!
“In plaats van meteen aan de slag te gaan, denkt Netvlies goed mee én vooruit. Het voelt alsof je samenwerkt met collega’s in plaats van een leverancier. De strategische aanpak van Netvlies was voor ons ontzettend waardevol en heeft ons geholpen een goede richting te bepalen en te kunnen uitleggen aan onze omgeving. Bovendien hebben we een berg nieuwe ideeën voor de (nabije) toekomst.”- Kim Bange, online marketing manager Fit For FreeLees ook: Waarom je als klant een werkplek bij ons op kantoor krijgt »
Over Fit For Free en SportCity
Fit For Free startte in 2005 als eerste prijsvechter in Nederland en biedt fitnessabonnementen aan vanaf slechts € 9,95. Verspreid over het land telt de succesvolle keten inmiddels 75 vestigingen. Daarnaast exploiteert Fit For Free 9 fitnesscentra in Groot-Brittannië, België, Polen en Brazilië. De 18 luxe sportclubs van SportCity zijn vooral in de Randstad gevestigd en bieden een breder pakket met fitness, groepslessen, squash, saunafaciliteiten, zonnecabines en kinderopvang aan. Elk SportCity-abonnement bevat een Personal Fitplan: een trainingsschema op maat op basis van je persoonlijke doelstellingen waarmee je gegarandeerd in 8 weken resultaat behaalt.
“Voor Netvlies gekozen op basis van kwaliteit en klik”
De websites van Fit For Free en SportCity waren niet alleen gedateerd en onoverzichtelijk, maar ook niet geschikt voor mobiele apparaten. Hierdoor haakten veel bezoekers met een smartphone of tablet voortijdig af. Ook was het lastig om zelf bepaalde delen van de websites aan te passen en te beheren. Dit betekende dat zelfs voor kleine wijzigingen – zoals het aanmaken van een landingspagina of het plaatsen van een video – het internetbureau moest worden ingeschakeld. Omdat de wensen van Fit For Free en SportCity ten aanzien van hun nieuwe websites veel overlap hadden, werd besloten om de herontwikkeling te bundelen in één project. Na een uitgebreide oriëntatiefase kozen de marketing managers van beide merken en de directeur van het moederbedrijf er unaniem voor om met Netvlies in zee te gaan. “Het was moeilijk om de verschillende bureaus en hun offertes goed te vergelijken. Netvlies werd ons via-via aanbevolen. Het was niet de goedkoopste aanbieder, maar ook niet de duurste. We merkten meteen dat ze goed meedachten, met creatieve ideeën kwamen én het leuk vonden om een partnership voor de lange termijn met ons aan te gaan. We hebben voor Netvlies gekozen op basis van kwaliteit én de persoonlijke klik en dat is achteraf een hele goede keuze gebleken.”- Kim Bange, online marketing manager Fit For FreeBeloofd is beloofd: een eigen werkplek bij Netvlies
Het project startte met een kick-off met het projectteam én de (online) marketing managers van Fit For Free en SportCity. Tijdens deze meeting werd het team geïnformeerd over de merken, de merkwaarden en de doelgroep. Vervolgens hebben we aan de hand van het strategische model van Netvlies een verdieping gemaakt in de doelgroep, de doelen, de customer journey en de online kansen. Op basis hiervan konden we de online doelen vaststellen en in kaart brengen welke taken en informatie voor de doelgroepen het belangrijkst zijn, zoals de afstand tussen de verblijfplaats van een (aspirant)lid tot de dichtstbijzijnde vestiging. Tot slot hebben we – vanuit de kansen die we zagen – prioriteiten gesteld en verwerkt in een roadmap voor het hele traject.