Interne communicatie één van de belangrijkste digitale trends voor 2015

Het gerenommeerde Britse PR-bureau Bell Pottinger heeft de 15 belangrijkste digitale trends voor 2015 op een rijtje gezet en hier een infographic van gemaakt. Ze hebben deze trends gebaseerd op trending topics op sociale media en gerangschikt naar percentage ‘buzz-toename’ door het jaar.

Op nummer 4 eentje die in het bijzonder mijn aandacht trekt: Internal communications. De buzz op sociale media over dit onderwerp is in de loop van 2014 met 167% gestegen. Daarbij verhogen zo’n 51% van organisaties de budgetten voor interne communicatie met gemiddeld 17%. In mijn ogen een logisch gevolg van de grote besparingen die de modernste tools voor interne communicatie bieden, en een bevestiging dat dit door steeds meer organisaties wordt ingezien.

Mobile first

Bell Pottinger voegt er bovendien aan toe dat de helft van de zakelijk gebruikte apparaten, mobiele apparaten zullen zijn (tablets, smartphones). Als ik kijk naar onze eigen projecten, dan geldt uiteraard de randvoorwaarde dat een intranet of applicatie responsive is (of een native app heeft) en daarmee ook op tablets en smartphones uitstekend werkt. Dit zou tegenwoordig onderdeel moeten zijn van elke pakketselectie! 

Social intranet

Ook in hun overzicht van 2014 stonden ‘private social networks’ al bovenaan in de te verwachten trends. Dat hebben we bij Netvlies ook gemerkt. In de loop van het jaar ontstond een grote toenemende vraag naar webapplicaties die interne communicatie ondersteunen. Een goed voorbeeld daarvan is een social intranet, waar ik vorig jaar al een aantal blogs over schreef (zie de links hieronder). Maar ook andere mogelijkheden, zoals webapplicaties ontwikkeld vanuit gebruikersbehoeften en bedrijfsdoelen, kunnen interne processen enorm versimpelen en daarmee grote tijds- en kostenbesparingen opleveren.

Linkjes

Meer weten over dit onderwerp? Bekijk dan de infographic van Bell Pottinger over de 15 belangrijkste digitale trends voor 2015 (en die van 2014) en mijn eerdere blogs over social intranet: Wat is een social intranet? en Maak van je social intranet een prettige werkomgeving.