WordPress bestaat al sinds 2003 en is op dit moment het meest gebruikte open source CMS ter wereld. Miljoenen sites draaien op WordPress en dagelijks bezoeken tientallen miljoenen mensen een site met WordPress als basis. Bij Netvlies zetten wij ook zeer regelmatig WordPress in voor onze klanten. In dit blog vertel ik je wat meer over hoe wij dat aanpakken en waarom ik hier als programmeur enthousiast van word.
WordPress voor developers interessant….hoezo?
Veel developers denken dat je voor WordPress niet hoeft te kunnen programmeren, dat het vooral het bij elkaar klikken van functionaliteit is. WordPress is van oorsprong een open source content management systeem (CMS) voor blogs en nieuwsartikelen. Je kunt als “leek” nog steeds in enkele klikken een eenvoudige site neerzetten, maar inmiddels is het platform veel meer dan dat. Voor “die-hard” programmeurs zijn er namelijk genoeg mogelijkheden om maatwerk oplossingen op het WordPress platform te bouwen. Dat is dan ook wat wij doen bij Netvlies en daar vertel ik je graag wat meer over.
Waarom ik graag WordPress gebruik voor het ontwikkelen van websites: Met Wordpress kun je in 20% van de beschikbare tijd, 80% van de functionaliteit realiseren. De grote hoeveelheid tijd die ik hierdoor overhoud besteed ik aan de uitdagende 20% functionaliteit die écht het verschil gaat maken voor de klant. Dit past natuurlijk helemaal bij de open source gedachte die we ook bij Netvlies hanteren: niet het wiel steeds opnieuw uitvinden, maar liever tijd stoppen in maatwerk dat meetbaar bij gaat dragen aan de specifieke doelstellingen van onze klanten.
De kracht van open source
“Vroeger” bouwde elk internetbureau zijn eigen CMS (ook Netvlies heeft hier aan meegedaan). Dit is echter niet meer van deze tijd: Je loopt hiermee namelijk altijd achter de feiten aan. Je kunt - ook als internetbureau van formaat - gewoonweg niet op programmeren tegen een open source community van duizenden programmeurs. En waarom zou je dat ook willen? WordPress heeft een goede naam. Dat merken wij ook telkens bij nieuwe aanvragen: vanuit de klant wordt steeds vaker een voorkeur voor WordPress uitgesproken. Je kunt deze ontwikkeling wat mij betreft dus beter omarmen en naar je hand zetten dan je kop in het zand steken en krampachtig vasthouden aan eigen oplossingen.
WordPress als framework
Wanneer je met WordPress start komt het pakket met een hoop standaard functionaliteit die óf net niet helemaal doet wat je wil, óf waarin veel dingen “automagisch” voor je gedaan worden. Leuk voor de “simpele” eindgebruiker, maar daar houden wij bij Netvlies niet van. Als programmeur wil je grip op je code, weten waarom iets wel of niet werkt. Daarom werken wij met een eigen “kale” WordPress basis, van waaruit we stapsgewijs de juiste functionaliteit toevoegen. We laten ons hierbij niet beperken door het feit of iets wel of niet standaard met WordPress kan. Als het er niet is, dan maken we het zelf. Dit heeft geleid tot een indrukwekkende bibliotheek aan WordPress componenten die we naar wens kunnen aanpassen en inzetten voor meerdere klanten. Voor ons is WordPress dus niet het bij elkaar klikken en configureren van thema’s en plugins zoals veel “neefjes op zolderkamers” het gebruiken, maar echt bouwen aan een codetechnisch solide en veilige maatwerk website die aan alle hedendaagse eisen voldoet.
WordPress en security
Zoals ik al aangaf: achter WordPress schuilt een open source community van duizenden programmeurs. Dit is een zegen en vloek tegelijk. Het platform is zeer breed gedragen en er komen op regelmatige basis toffe nieuwe plug-ins en features uit. Juist omdat het voor zoveel websites gebruikt wordt trekt dit ook de aandacht van kwaadwillenden. Het platform is daarom vaker doelwit van hackers. Ik vind het mooi dat wij hier als ontwikkelclub een passend antwoord op hebben om ook WordPress sites veilig te houden. Bij Netvlies gaan wij hier aardig ver in, zoals je in het blog van mijn collega Marco kunt lezen!
Oplossing voor alles?
Netvlies heeft meerdere specialisten uit verschillende disciplines in huis. We zijn dus bepaald geen “one trick pony” maar kijken per klant en vraagstuk welk platform het beste aansluit op hun wensen. Ook al ben ík fan van WordPress, betekent dit niet dat wij dit zomaar blind adviseren. Het is nou eenmaal zo dat een Drupal of maatwerk Symfony webapplicatie soms echt beter past. Juist vanwege onze expertise op verschillende vlakken kunnen we onze klanten daar goed in adviseren. Ik vind het ook erg fijn om met Drupal collega’s te kunnen sparren over de verschillen, de positieve en negatieve punten van elk CMS en waarom het één soms beter past dan het ander.
Toekomst
Het internet groeit razendsnel en WordPress groeit daarin mee. Zo is binnen de core van WordPress een REST API opgenomen wat ons als developers nóg meer mogelijkheden biedt om maatwerk te leveren. Ook is steeds makkelijker de combinatie te maken met andere softwarepakketten en tools. Minder beperkingen, meer unieke websites en webapplicaties. Moderne front-end technieken (angular, react, meteor, VueJs enzovoort) gecombineerd met de power van WordPress aan de achterkant zorgen voor de optimale gebruikerservaring. Zowel bij de bezoeker van de site als bij onze klant die zijn content beheert. Als developer kom je bij ons dus echt wel aan je trekken!