cloud data warehouse

De meerwaarde van een cloud data warehouse

Het inzetten van een data warehouse is verre van nieuw, maar door de snelle ontwikkelingen zal de markt de komende jaren in hoog tempo veranderen. Waar data en een data warehouse vroeger vooral een IT-aangelegenheid waren, is data nu een onderwerp waar de hele organisatie zich mee bezig houdt. In dit blog vertel ik je meer over de meerwaarde van een data warehouse.

Een data warehouse neemt werk uit handen als veel data moet worden opgehaald en rapporten of databases moeten worden geïntegreerd en vergeleken. Bovendien biedt het mogelijkheden om bedrijfsdoelen te monitoren, tijdig bij te sturen en onderbouwde managementbeslissingen te nemen. Door ontwikkelingen van de grote cloud providers veranderen de mogelijkheden zeer snel. Beschikken over een data warehouse is niet meer alleen voor de hele grote bedrijven weggelegd. Dankzij deze nieuwe cloud technologieën kan een data lake of data warehouse in korte tijd en zonder grote investering worden opgezet. Kennis van de complexe technologie is een must om de juiste keuzes te maken en een gedegen technische basis weg te zetten. Veel bedrijven zijn bezig om hun IT-landschap in kaart te brengen en te uniformeren. Een data warehouse kan hierbij helpen. Door het cloud based te doen wordt het steeds sterk groeiende IT-landschap beheersbaar. Schaalbaarheid is hierdoor geen pijnpunt meer. Opschalen en snel(ler) verwerken van data is direct beschikbaar en betaalbaar geworden.  "Data gedreven organisatie" Steeds meer organisaties zijn zich ervan bewust dat ze ‘iets met data’ moeten. Ze zien er tegenop om eraan te beginnen, omdat het heel de organisatie raakt. Termen als ‘data silo's’ en ‘business units’ komen steeds vaker voorbij als ik IT-managers of directeuren spreek. Zij staan voor de uitdaging om de organisatie mee te krijgen. Een serieuze bedrijfsbrede aanpak is hierbij onmisbaar. Zoals Joe Chung in “Becoming a data-driven organization” schreef: “Start with an analytics Center of Excellence.” En wat ons betreft geldt: hoe eerder je begint, hoe eerder je als organisatie ervaring opdoet en waarde uit data kunt gaan halen. 

Hoe begin je?

Begin bijvoorbeeld met het opzetten van een cloud data warehouse, zodat je inzicht krijgt in cijfers over sales, omzet en productiviteit. Je kunt zo gestelde bedrijfsdoelen meten en monitoren en voorzichtig starten met het voorspellen van resultaten. Of begin, als je al een data warehouse hebt, met een migratie naar een toekomstbestendig cloud platform, zoals AWS en Azure. Met deze platformen heb je ook direct de mogelijkheid om Artificial Intelligence technieken, zoals machine learning, in te zetten.

Cloud Ready Data

Wij vinden dat het voor bedrijven gemakkelijk gemaakt moet worden om een data warehouse op te zetten, te beheren en aan de slag te gaan met data. Daarom ontzorgen we bedrijven onder de noemer ‘Cloud Ready Data’ met het verzamelen en beschikbaar stellen van data op basis van de modernste technieken. We nemen het beheer volledig op ons. Met onze aanpak en expertise is de doorlooptijd enorm kort en is je data - mede dankzij machine learning - in no-time beschikbaar. Binnen één maand zijn de eerste managementrapportages uit gecombineerde databronnen in je favoriete Business Intelligence reporting tool, zoals Power BI, Tableau of Qlik, beschikbaar voor de hele organisatie. Wil je weten wat de mogelijkheden voor jouw organisatie zijn? Neem vrijblijvend contact op via [email protected] en ik help je op weg.