drupal en netvlies

6 redenen waarom Netvlies fan is van Drupal

Ik kreeg onlangs de volgende vraag van een klant: "op welke manier onderscheidt Drupal zich van andere open source systemen/frameworks en waarom is Drupal geschikt voor mijn website?" Het leek mij interessant om dit toe te lichten in de vorm van een blog. Ben je benieuwd waarom Netvlies fan is van Drupal? Lees dan vooral verder!

Een keuze maken

Binnen Netvlies werken wij met een veeltal frameworks, libraries en CMS-systemen, zodat wij exact kunnen realiseren wat onze klanten nodig hebben. Maar omdat je niet overal in gespecialiseerd kan zijn, hebben we ook een aantal duidelijke keuzes gemaakt. Wij lossen veel uitdagingen op met o.a. Drupal, Wordpress en Symfony. Daarnaast zijn wij vaak aan het onderzoeken of nieuwe technieken relevant zijn en we ze kunnen toepassen voor onze klanten. Elk van deze technieken heeft zo zijn eigen voordelen. Ik zal de voordelen van het Drupal CMS verder toelichten.

Drupal is..

  • Open source

  • Modulair (veel standaard functionaliteit)

  • Gemakkelijk uitbreidbaar

  • Veilig

  • SEO friendly

  • Perfect voor complexe websites

Open source

Bij open source software is de broncode voor iedereen toegankelijk, aan te passen en te verbeteren. Hierdoor blijft het systeem goed onderhouden en worden bugs sneller gevonden en opgelost. Daarnaast is open source software (inclusief modules) gratis te downloaden en te gebruiken. Omdat er honderdduizenden developers gebruik maken van Drupal en alle bijbehorende modules, is de kwaliteit van de code van zeer hoog niveau. Iedereen kijkt met zijn eigen kennis naar de code en probeert dit te verbeteren waar nodig.

Er zijn verschillende gratis open source CMS systemen beschikbaar, de twee meest gebruikte zijn WordPress en Drupal. Hoe onderscheidt Drupal zich van WordPress? WordPress wordt veelal gebruikt voor blogs, corporate websites en kleine tot middelgrote websites. Drupal daarentegen is in te zetten voor allerlei soorten websites. De grootte maakt niet uit. Je kunt bijvoorbeeld een simpel blog opzetten. Maar het is ook geschikt voor een complexe multi-language/multi-site met ERP koppelingen. Drupal is een krachtige tool en zit technisch robuuster in elkaar dan de eerder genoemde CMS systemen. Zoals andere krachtige hulpmiddelen, vereist het enige ervaring en expertise om het goed te gebruiken. Een voordeel hiervan is dat je de meest complexe websites kunt optuigen.

Modulair

Eén van Drupal’s sterkste kanten is hoe modulair het is opgebouwd. Dit gebeurt d.m.v. modules. Een module is een groep met functies die toegevoegd kan worden aan de website. Ze kunnen de basisfunctionaliteit uitbreiden of nieuwe functionaliteit toevoegen. Er zijn op dit moment 41.000 modules die je kunt downloaden en installeren. Dit is erg fijn, want vaak wil je eenzelfde soort functionaliteit inbouwen met een ander jasje eromheen. Laatst vroeg een klant me om een bepaalde functionaliteit te bouwen. Met andere systemen hadden we dit van 0 af aan moeten opbouwen. Drupal had hier een module voor die al voor 85% voldeed, waardoor het ons 2 uur tijd kostte i.p.v. 24 uur.

"modulaire opbouw Drupal"

Gemakkelijk uitbreidbaar

Door de modulaire opbouw is Drupal zeer gemakkelijk uit te breiden met nieuwe functionaliteiten die los van elkaar kunnen functioneren. Naast de 41.000 modules die je kunt gebruiken, bestaat Drupal uit content types. Deze content types zijn uitbreidbaar met verschillende typen velden. Laten we bijvoorbeeld een content type nieuws nemen. Alle velden die je kunt bedenken kun je hier aan koppelen, zoals datum van publiceren, categorie, tekstvelden, een diashow met meerdere afbeeldingen of gerelateerde nieuwsberichten. Het fijne is, dat je de volledige vrijheid hebt om zelf te bepalen welke soort en welke hoeveelheid velden er aan een content type hangen. Hierdoor kun je een unieke website opzetten en in de toekomst gemakkelijk uitbreiden met extra velden.

Veilig

Drupal is misschien wel het meest veilige CMS onder de open source PHP CMS-systemen. Drupal patches worden erg snel vrijgegeven, hierdoor is de kans dat de website gehackt wordt een stuk kleiner. Drupal heeft een zeer goed track record op het gebied van veiligheid en heeft een georganiseerd proces voor het onderzoeken, verifiëren, en publiceren van mogelijke veiligheidsproblemen [bron]. Drupal’s security team is voortdurend bezig met de community om potentiële veiligheidslekken te vinden. Leden van het security team analyseren Drupal core en contributie modules op bugs. Veel veiligheidslekken zijn namelijk al te voorkomen met een simpele scan. In 2009 is het Witte Huis ook overgegaan op Drupal, vanwege de betere veiligheid van het CMS. Het hele verhaal kun je hier lezen.

SEO friendly

"Is Drupal SEO friendly?” Dit is een vraag die we veel krijgen van onze klanten en met een goede reden. Vindbaar onder relevante zoekwoorden is vaak een van de hoofddoelen van een website. WordPress, een ander bekend CMS waar we graag mee werken, is in de basis al erg SEO friendly. Bij Drupal is dat niet het geval, waardoor het ook de naam heeft niet SEO friendly te zijn. Gelukkig is voor alles een module beschikbaar en met de juiste kennis en inzet hiervan kan je ook je Drupal website heel goed vindbaar maken. Er zijn natuurlijk enorm veel factoren die beïnvloeden hoe hoog je in de zoekresultaten komt. Omdat het om zoveel factoren gaat heb ik een apart artikel geschreven over dit onderwerp. Bekijk hier de 15 tips die ik geef om je Drupal site SEO friendly te maken.

Perfect voor complexe websites

Heb je een website nodig met verschillende soorten content en complexe koppelingen tussen deze content types, dan is Drupal het CMS voor jou! Drupal heeft een solide basis om een multi-site mee op te zetten en het is out of the box mogelijk om de content te vertalen. Daarnaast is een koppeling met een extern ERP systeem geen enkel probleem. Drupal is extreem flexibel en uitbreidbaar. Hierdoor is het een perfect systeem om in te zetten voor verschillende complexe websites.

Symfony, Drupal en monitoring: de ideale combinatie

Netvlies heeft verschillende disciplines in huis, iedereen is expert in zijn eigen vakgebied. Hierdoor is het mogelijk om een solide website op te zetten in Drupal en onze Symfony developers kunnen zometeen in Drupal 8 hun steentje bijdragen met hun kennis. Drupal 8 is namelijk gebaseerd op symfony componenten. Hierdoor is het nog makkelijker om gebruik te maken van composer en de bijbehorende packages en hierdoor wordt het totale systeem nog stabieler. Drupal is erg sterk in het structureren van data en dit op een gebruiksvriendelijke manier beheren. Symfony is sterker in het migreren, koppelen en monitoren van data. Door monitoring toe te voegen is het altijd inzichtelijk wanneer er iets mis gaat of lijkt te gaan. Op onderstaande afbeelding zie je onze monitoring. Hierop houden wij real-time bij wanneer er iets mis lijkt te gaan of wanneer er security updates uit zijn voor onze CMS-systemen.

Een aantal voorbeelden van recente projecten waarin we Drupal gebruiken in samenwerking met Symfony zijn Events, Fit For Free en Lamb Weston / Meijer. Ik zal kort toelichten hoe we dit bij Events hebben toegepast.

Voor Events.nl hebben we de website vernieuwd in Drupal. De nieuwe website is in 2017 gelanceerd. Events heeft in 17 jaar tijd ± 16.000 artikelen gepubliceerd en meer dan 4.000 event leveranciers hebben zich aangemeld op de website. Deze data mocht natuurlijk niet verloren gaan. De website is in deze 17 jaar tijd ook meerdere keren uitgebreid, waardoor er een complexe datastructuur is ontstaan in de database. Omdat we veel ervaring hebben met het bouwen van koppelingen in Symfony, hebben we bij Events een hybride oplossing gebouwd, waarin via Symfony de data uit de verschillende bronnen (o.a. via de WordPress API) ingeladen wordt, waarna deze opgeschoond en vertaald wordt naar de nieuwe structuur. Hierna wordt deze data één op één via de Drupal API ingeladen in de nieuwe website. Dit zorgt voor een goede scheiding van verantwoordelijkheden, waarbij de Drupal developer volledig kan focussen op ontwikkeling van de website en de Symfony developer op de import van de data.

Last but not least

  • Er is veel goede documentatie beschikbaar op Drupal.org.

  • Het heeft een behulpzame community. Mede hierdoor is het zeer waarschijnlijk dat Drupal de komende jaren zal blijven bestaan en onderhouden blijft. Zelfs nadat een Drupal core versie niet meer ondersteund wordt, neemt de community dit vaak nog jarenlang over.

  • Veel bugs waar je tegenaan loopt zijn al opgelost en staan gedocumenteerd op stackoverflow of Drupal.org.

  • Drupal 8 is gebaseerd op Symfony componenten, dit brengt veel voordelen met zich mee. Zoals verhoogde standaardisatie en betere ondersteuning.

  • Custom modules toevoegen is redelijk simpel en de API is goed gedocumenteerd.

Heb je vragen naar aanleiding van mijn blog? Neem gerust contact met me op via [email protected]. Binnenkort lanceren we een apart artikel over Drupal en SEO, met daarin de beste tips om je Drupal website optimaal in te richten voor ranking bij zoekmachines.[blog source="manual" show_author="yes" item="5074" styles="overlay"]