Jelmer in overleg met collega's.

Hoe gaat een project in een zelfsturende organisatie in zijn werk?

Werken in een zelfsturende organisatie

Je eigen projecten kiezen

Werken bij Netvlies is net even anders: we zijn een zelfsturende organisatie zónder managers. Je kiest je eigen projecten, deelt je eigen werkdagen in en bepaalt je eigen carrièrepad. Sollicitanten hebben hier vaak veel vragen over. Hoe komt een goed team tot stand als je zelf je projecten kiest? Hoe pakken we projecten aan? Hoe verloopt de samenwerking? Hoe krijg je een geoliede machine als iedereen zijn eigen projecten en werkdagen indeelt? In dit blog leg ik uit hoe we bij Netvlies projecten aanpakken.

Een zelfsturend projectteam overlegt.

Werken in cellen

Sinds een paar jaar werken we in cellen. Met een multidisciplinair team - waaronder designers, frontenders, backenders, marketeers, Scrum Masters en Business Developers - werken we aan de ontwikkeling van websites, webshops, intranetten of webapplicaties en gezamenlijke doelstellingen, zoals standaardisatie of toepassing en beheersing van nieuwe technieken. 

Voorheen werkten we veel meer op organisatieniveau met elkaar samen. Wel maakten we per discipline afspraken over technische oplossingen en standaardisaties. Dit bleek in de praktijk niet altijd even handig. Als je een website bouwt, heb je vaak andere technische oplossingen nodig dan voor een webapplicatie. 

Werken in cellen zorgt voor minder overhead, meer focus en meer ruimte voor innovaties. Bovendien bouw je als cel een bepaalde expertise op en kan ik mij als developer specialiseren in één richting. 

Zelf zit ik in de website cel en werk ik dus met name aan website projecten. Wat niet betekent dat ik nooit meer een webshop of webapplicatie zal bouwen. Je bent immers nog steeds vrij om je eigen projecten te kiezen. 

Projectteam samenstellen

Ik hoor je denken: is de marktwerking voor projecten nu jullie in cellen werken verdwenen? Niet helemaal. De marktwerking vindt nu plaats op celniveau, waardoor nog meer oog is voor elkaars talenten, vaardigheden en ambities. Als team kijk je wat de beste samenstelling voor een project is en wiens talenten, vaardigheden én ambities hierbij passen.

Belangrijke voorwaarde is wel dat je je ambities uitspreekt. Dus als jij een nieuwe techniek wil leren. Meer dezelfde soort projecten wil draaien of juist iets heel anders wil doen. Je wil specialiseren in Drupal of WordPress of aan een bepaalde gedragsdoelstelling wil werken: spreek het uit! Je collega’s helpen je maar al te graag met groeien.

Werken op basis van vertrouwen

In een ‘klassieke organisatie’ of bij een ‘klassieke managementstijl’ worden medewerkers vaak, zowel inhoudelijk als op gedrag, top down gecontroleerd. Doe je iets fout of op een andere manier dan gebruikelijk of begin je later dan je gemiddelde collega of ga je eerder naar huis, dan word je hierop aangesproken. Dit ‘micromanagement’ kennen we bij Netvlies niet. Als je je werk goed doet, maakt het niet heel veel uit hoe je dit doet of hoe laat je begint met werken. 

Onze bedrijfscultuur en projectaanpak gaan uit van de goedheid en eerlijkheid van de medewerkers. Als jij zegt dat je ergens goed in bent of ergens de lead in wil nemen, dan mag je daar - afhankelijk van je rolniveau - mee aan de slag. En krijg je de kans om te laten zien wat je in huis hebt.

Als collega’s moet je dit vertrouwen aan elkaar kunnen geven. Je moet ervan uitgaan dat iedereen alles goed bedoelt en met de beste intenties ergens aan begint. Je moet ervan uit kunnen gaan dat mensen niet moedwillig liegen. Als je uit een klassieke organisatie komt, kan dit heel bevrijdend zijn, maar zal je ook een cultuuromslag moeten maken.

Hoe ziet een project eruit?

Net als de meeste bureaus ‘Scrummen’ wij onze projecten. In tegenstelling tot veel andere bureaus is de Product Owner (PO) een medewerker van de klant en slechts zelden een interne PO van Netvlies. De klant zit meerdere dagen per week bij ons op kantoor om mee te werken aan het project. Super waardevol, omdat de klant veel domeinkennis heeft en de lijntjes kort zijn. Dit betekent overigens wel dat je als developer veel contact hebt met de klant. Dat is iets wat je moet liggen. 

Wil je meer weten over hoe wij bij Netvlies Scrummen? Volg ons gratis webinar.

Digitale communicatie

Onze projectcommunicatie ziet er ook iets anders uit dan bij de meeste bedrijven. We communiceren veel via Slack. Elke cel en elk project heeft een eigen Slackgroep, waarin we elkaar op de hoogte houden van onze werkzaamheden, vragen stellen en functionaliteiten afstemmen. Uiteraard doen we dit ook face to face en houden we elke dag een Daily Scrum. 

Pre-corona was thuiswerken, of zelfs vanuit het buitenland, bij Netvlies al gebruikelijk. Slack is ons primaire digitale communicatiemiddel. Deze manier van communiceren is best persoonlijk en direct. 

In coronatijd maken we nog meer gebruik van Slack en zitten klanten in de Slackgroep van hun eigen project. Ook hebben we de hele dag een Google Hangout met het projectteam open staan. Dit werkt erg goed. Je unmute jezelf en kan direct een vraag stellen aan je teamleden. Bijna alsof je naast elkaar zit. We hebben deze manier van werken met verschillende Product Owners geëvalueerd. Ook zij vinden bij elkaar op kantoor zijn nét wat fijner werkt, maar dit is een heel werkbaar alternatief zolang we op afstand Scrummen.

Vrijheid om je eigen keuzes te maken

Als developer krijg je de volledige vrijheid en het vertrouwen om een functionaliteit te bouwen op de manier die jou het beste lijkt. Er is natuurlijk een bepaalde wensenlijst, maar dat wil niet zeggen dat een functionaliteit per se op manier A of B gerealiseerd moet worden. Zeker niet als jij meer voordelen ziet in manier C. Er kijkt niemand over je schouder mee hoe je de functionaliteit aan het bouwen bent. 

Als frontend developer wil ik natuurlijk het best mogelijke product opleveren, dat ook nog eens naadloos aansluit op de doelstellingen van de klant. Stel het doel is dat zoveel mogelijk mensen gebruik maken van de website en dat dit zoveel mogelijk conversies oplevert. Ik kies er dan voor om alle componenten van begin af aan op een toegankelijke manier te bouwen. 

Dit kan ik op verschillende manieren uitwerken. Bijvoorbeeld door altijd rekening te houden met voldoende kleurcontrast en met gebruikers die geen muis maar een toetsenbord gebruiken. Ik heb de vrijheid om de keuze te maken, waarvan ik denk dat deze in het voordeel van de klant is en bijdraagt aan het einddoel van de website. 

Ben zelfstandig

Netvlies is een vrije omgeving waarin we samenwerken vanuit vertrouwen en intrinsieke motivatie. Wil je bij Netvlies komen werken, dan is het belangrijk dat je zelfstandig bent. Dat betekent niet alleen dat je je werkzaamheden goed moet kunnen plannen, maar ook dat je niet bang moet zijn om vragen te stellen en om hulp te vragen. Ook als je junior bent en vragen hebt over een project of techniek, moet je zelf de stap zetten om je vragen te stellen.

Het betekent ook dat je door moet hebben hoe en hoeveel je anderen op de hoogte houdt van je werkzaamheden en hoe en in welke mate je anderen moet meenemen in de keuzes die je hebt gemaakt. Collega’s moeten weten waar je mee bezig bent, maar je moet niet verzanden in details. Je bent als team verantwoordelijk voor het project en het resultaat, maar als inhoudelijke expert blijf je verantwoordelijk voor jouw eigen projectdeel en discipline. 

Zie jij dit wel zitten?

Kom werken bij Netvlies! We hebben diverse vacatures en staan altijd open voor een open sollicitatie. Twijfel je nog? Lees de ervaringen van mijn collega’s.