Saskia bij Netvlies op kantoor.

Scrum Master Saskia aan het woord: zo is het om te werken in een zelfsturende organisatie

Netvlies is een platte organisatie, zonder managers. Dat betekent: jezelf inschrijven op projecten, je persoonlijke doelen bepalen en je eigen jaarplan maken. Er is ruimte voor diversiteit, eigenheid, ondernemerschap en zelfontplooiing. Je hebt zelf de regie om je eigen pad vorm te geven. In deze serie laten we enkele medewerkers aan het woord over hoe zij werken in een zelfsturende organisatie ervaren. Scrum Master Saskia trapt af.

Ik ben Saskia en werk als Scrum Master bij Netvlies. Ik zorg dat het development team op een zo optimaal mogelijke manier en volgens de projectmethodiek Scrum kan werken. Dit is een projectmethodiek waarbij je in een korte periode - 2 a 3 weken - een (deel)product oplevert dat live kan. Als Scrum Master ondersteun ik onder andere de klant in het schrijven van afgekaderde wensen en coach ik klanten in de Scrum-methodiek. Daarnaast coach ik het development team om de werking van een product met elkaar helder te krijgen voor de realisatie start en faciliteer ik inhoudelijk discussies tussen disciplines, bijvoorbeeld tussen frontend en design.

Sfeerbeeld Daily Scrum

Wat mij heeft overtuigd om bij Netvlies te komen werken? De complete aanvliegroute die we voor onze klanten bieden, van strategie tot realisatie, waarborging, optimalisaties, security en marketing. Netvlies gaat echt een partnership aan met haar klanten. Ook het zelf richting kunnen geven aan je werkzaamheden sprak mij erg aan. Zo lang je intern de meerwaarde kunt aantonen, ben je bijvoorbeeld vrij om, naast klantprojecten, extra werkzaamheden op te pakken. Zo wilde ik graag bijdragen aan de (content) marketing van Netvlies, onder andere door ondersteuning bij webinars, content realisatie en de ontwikkeling van onze jaarlijkse Terugblik. Daarnaast vind ik het leuk om namens Netvlies aanwezig te zijn op stagemarkten en gastcolleges te geven.

Werken volgens Scrum

Scrum maakt werken bij Netvlies extra leuk en bijzonder. Ik sta echt achter het Scrum gedachtegoed. Het is uniek om in een divers team parallel met elkaar aan één product te werken. Je bepaalt als team samen met de klant wat er gebeurt. Er is geen manager die zegt wie wat wanneer moet doen. Bij Netvlies is het ook nog eens zo dat je je eigen projecten mag kiezen, of je nu developer, Scrum Master of marketeer bent. Zo krijg je de kans om aan gevarieerde projecten te werken die je echt leuk vindt.

Als Scrum Master heb ik de vrijheid om projectdagen in te delen op de manier die ik het beste acht en het beste aansluit op de behoeften van het team. Er is geen manager die zegt hoe ik projecten moet vormgeven.

Daarnaast maakt Scrum het klantcontact een stuk prettiger. Een klant is tijdens het project een of meerdere dagdelen per week aanwezig bij ons op kantoor en krijgt een werkplek bij het team. De klant krijgt hierdoor beter inzicht in de impact van bepaalde wensen. Samen met het development team help ik de klant in het maken van keuzes. Het is binnen mijn rol veel fijner om dagelijks met een klant te sparren. Bijvoorbeeld over de gewenste werking van een functionaliteit en hoe uitgebreid we deze kunnen maken, dan achteraf moeten aangeven dat wij keuzes voor de klant hebben gemaakt. Dat er geen manager tussen de klant en mij staat, zorgt voor korte lijnen en dat schakelt een stuk sneller en fijner.

Het team staat centraal

In mijn eerste weken viel mij meteen op dat de medewerkers centraal staan. Netvlies hecht veel waarde aan persoonlijke ontwikkeling, zowel vakinhoudelijke ontwikkeling als gedragsontwikkeling. Elke medewerker stelt een jaarplan op waarin staat aan welke doelen je wilt werken en hoe je dit gaat doen. Om je te helpen met je persoonlijke ontwikkeling, heeft elke medewerker een coach. Daarnaast is oog voor onderlinge samenwerking. Niet zonder reden, want een goede samenwerking is essentieel binnen de Scrum-methodiek. Daarom zit een projectteam altijd naast elkaar en wordt in bepaalde ‘Scrum events’ stilgestaan bij de samenwerking. Bij de Daily Scrum reflecteer je richting elkaar hoe het gaat en in de retrospective wordt onder andere uitgebreid op de samenwerking gereflecteerd. Indien nodig komt onze organisatiepsycholoog langs om te helpen bij het oplossen van problemen in de samenwerking.

Werken aan het team en het team in zijn kracht zetten, is een belangrijke pijler binnen Netvlies.

Ben je na het lezen van Saskia’s verhaal nieuwsgierig geworden?

Wil je meer weten of lijkt het je wat om net als Saskia bij Netvlies aan de slag te gaan? Op onze werken bij pagina vind je meer informatie én video’s over werken bij Netvlies.[/text][/vc_column][/vc_row]