Een medewerker van Netvlies schetst een prototype.

Waarom prototyping essentieel is

Een onmisbare stap

Feedback ophalen

Een nieuw product of feature bouwen of volledige business propositie uitrollen, gaat niet over één nacht ijs. Het is een proces waarin je steeds kleine stapjes maakt. In dit proces kan prototyping voelen als extra stap die het proces (onnodig) lang en duur maakt. Niets is minder waar. Het is makkelijker én waardevoller om in een vroeg stadium feedback op te halen en alle learnings te verwerken vóór je de final version ontwikkelt en lanceert. In dit blog leg ik uit wat prototyping oplevert en waarom dit een onmisbare stap is. 

Het Netvlies team bespreekt een prototype.

Wat wil je leren?

Een van de belangrijkste aspecten bij het bouwen van een nieuw product is falen. Dat klinkt misschien gek. Maar hoe sneller je faalt, hoe sneller je succes behaalt. Succes is onder andere afhankelijk van hoe snel je learnings op doet en toepast. Hoe sneller je weet wat niet werkt, hoe sneller je kan bijsturen. Om het product wél werkend te krijgen of je focus te verplaatsen. Falen stelt ons instaat om vroegtijdig fouten te ontdekken en op te lossen. Een prototype helpt je om deze learnings zo snel mogelijk op te doen en het idee te valideren bij echte gebruikers. De belangrijkste vraag bij het ontwikkelen van een prototype is dan ook: wat willen we leren?

Fail faster, Succeed sooner. - David Kelley

Valideren, valideren en nog eens valideren!

Met een prototype kan je, nog voor je veel tijd en budget stopt in de ontwikkeling, een nieuw product, feature of compleet nieuw idee valideren. Prototyping is een iteratief proces, waarin je continu kleine stapjes neemt naar een volledig, verkoopbaar eindproduct. Zo bouw je zekerheden in. Dit helpt je om stakeholders mee te nemen in het besluitvormingsproces, budget vrij te krijgen en mensen op sleeptouw te nemen.

Luister naar je klanten

Gebruikersonderzoek en gebruikerstesten zijn oppermachtig bij het ontwikkelen van een prototype. Het is belangrijk om een potentiële gebruikersgroep te identificeren die het prototype kan testen. Tijdens de test of bij het zien van het prototype kunnen gebruikers waardevolle feedback geven. Dit helpt je om de behoeften en pijnpunten van je klanten beter te begrijpen. De input van een gebruikerstest kan je vervolgens weer gebruiken om het prototype aan te scherpen. Zo maak je je product of idee nog waardevoller voor je klanten.

Neem je stakeholders op sleeptouw

Met slechts een goed idee krijg je stakeholders niet achter je. Stakeholders hebben meer nodig om budget vrij te maken of mee te werken aan het idee. Prototypes maken ideeën en visies concreet en tastbaar. Snel resultaat laten zien, maakt het makkelijker om draagvlak te creëren en de organisatie mee te krijgen. Met de eerste resultaten van een getest prototype, maak je eenvoudig een business case om budgetten aan te vragen voor de (door)ontwikkeling van een Minimum Viable Product.

Bouw een betere MVP met prototyping

Prototyping helpt om een betere Minimum Viable Product (MVP) te bouwen. Ook het bouwen van een MVP is een iteratief proces. Je zet steeds kleine stappen richting een volledig werkbaar en verkoopbaar product. Een prototype is de eerste stap. De inzichten uit de gebruikerstesten gebruik je om de MVP verder aan te scherpen. 

Bovendien krijg je door vroegtijdig te testen steeds meer focus in het project. Tijdens gebruikerstesten komen belangrijke onderdelen naar voren die je bij het bouwen van de MVP voorrang kan geven op features die minder gewaardeerd werden in het prototype. Dit helpt om scherpere keuzes te maken in de MVP-fase en je te focussen op datgene wat de meeste waarde biedt aan de gebruikers.

Binnen 4 dagen van idee naar gevalideerd prototype

Bij Netvlies faciliteren we regelmatig Design Sprints: een workshop waarin we klanten begeleiden om nieuwe ideeën, proposities en features in aanzienlijk korte tijd te valideren. 

We pakken grote vraagstukken en uitdagingen aan en faciliteren inhoudelijke discussies. Als we een oplossingsrichting hebben, werken we deze verder uit in een werkend prototype die we valideren bij gebruikers. Zo heb je binnen één week het bewijs dat jij nodig hebt om een project te kunnen kickstarten.  

Volg ons Design Sprints webinar

We hebben een gratis webinar Design Sprint voor beginners voor je klaarstaan. Leer in één uur alle ins en outs over Design Sprinting. Meld je gratis aan!