
Werken zonder managers schept ruimte voor ondernemerschap en eigen ontwikkeling
Misschien heb je al eens eerder iets gelezen over de wijze waarop we sinds 2012 bij Netvlies werken: zonder managers, in een zelfsturende platte organisatie. Inmiddels is dit innovatieve organisatiemodel een vertrouwd gegeven voor onze klanten én voor onszelf. In dit blog vertel ik je graag hoe dit model in de praktijk werkt en wat de voordelen voor onze vakspecialisten zijn.



Op weg naar een platte organisatie
Vóór 2012 hadden we bij Netvlies nog managers. In allerlei soorten en maten zelfs: projectmanagers, accountmanagers, teammanagers en – niet te vergeten – een directie om het middelmanagement te managen. Klanten hadden hierdoor meestal weinig direct contact met hun projectteam, er zat immers altijd wel een manager tussen. Om diezelfde reden hadden onze vakspecialisten vaak maar weinig inspraak in de projecten waarop ze werden ingepland en het aantal uren dat hiervoor beschikbaar waren. En dát kwam hun betrokkenheid niet ten goede. Doordat onze specialisten niet direct met de klant konden communiceren en alleen op basis van een briefing werkten, voldeed de oplevering van een project bovendien vaak niet meteen aan de verwachtingen. Dat moest anders – en vooral beter – kunnen, vonden we. Daarom is in 2012 het roer omgegaan en zijn we gaan werken aan een nieuw organisatiemodel waarin de managementlagen zijn verdwenen en we samenwerken in een zelfsturende platte organisatie.
Bepaal je eigen doelen
Ons organisatiemodel vraagt veel zelfstandigheid van je. Je bepaalt bijvoorbeeld je eigen doelen en je maakt een eigen jaarplan waarin je aangeeft wat je dit jaar wilt gaan doen. Bijvoorbeeld: deelnemen aan vijf grote en twee kleine projecten, je verdiepen in een veelbelovende nieuwe techniek, je verder onwikkelen als Scrummaster én een halfjaar een stagiaire begeleiden. Aan ieder rolniveau (junior, medior, kern, senior) zijn bepaalde verwachtingen en voorbeelden gekoppeld om je eigen organisatiebijdrage vorm te geven. Je krijgt een coach toegewezen die je helpt bij het realiseren van je jaarplan. Dat kan iemand van directie zijn, maar ook iemand die senior is binnen jouw vakgebied.
Ontwikkel jezelf met hulp van coaches
Wat voor velen van ons wel even wennen was: we beoordelen elkaar op basis van gedrag en output. Ofwel: wat is jouw bijdrage aan de organisatie? Feedback is daarbij een essentieel onderdeel, dat ook terugkomt in onze projectaanpak. We voeren namelijk bijna al onze projecten uit op basis van Scrum. Bij deze projectmethodiek werkt de klant intensief samen met onze vakspecialisten en vormen ‘retrospectives’ na elke sprint (= deeloplevering) een belangrijk onderdeel voor het succes van het project én voor je eigen ontwikkeling. Om je hierin te begeleiden én om je eigen ontwikkeling te stimuleren, werken we met meerdere coaches. Bij Netvlies geloven we in de talenten van mensen. We geloven dat talenten zich kunnen ontwikkelen door begeleiding en samenwerking en daardoor steeds breder inzetbaar zijn binnen en buiten de organisatie. En we zijn ervan overtuigd dat talenten het beste in betekenis kunnen groeien op basis van vrijheid en eigenaarschap en dat ze pas optimaal tot hun recht komen wanneer mensen kunnen werken vanuit hun eigen kracht.