Collega's bespreken opzet voor Datadog dashboard

Hoe je met Datadog downtime van applicaties voorkomt

Performance problemen tijdig signaleren

Online systemen en cloud oplossingen spelen een steeds grotere rol in de bedrijfsprocessen, bijvoorbeeld een (self)service portaal of klantportaal, en het digitaliseren van werkprocessen, zoals een offertetool of afgeschermde werkomgeving. Met de afhankelijkheid van de online systemen is downtime erg kostbaar. Denk bijvoorbeeld aan een online kassasysteem dat niet meer werkt: klanten kunnen niet afrekenen, waardoor je omzet misloopt. 

Tegelijkertijd zorgen dergelijke online systemen dat je moeiteloos kunt opschalen. Dit betekent wel dat applicaties en de infrastructuur ervan constant aan verandering onderhevig zijn. Wat weer leidt tot een verhoogde vraag naar tools die de constante veranderingen kunnen monitoren. Goede monitoring geeft DevOps engineers de mogelijkheid om (potentiële) performance problemen te identificeren en op te lossen, voordat de eindgebruiker hier last van heeft. In dit blog leg ik uit hoe wij dit bij Netvlies met behulp van Datadog aanpakken. 

Collega's in overleg over data

Wat is Datadog? 

Bij Netvlies gebruiken wij Datadog om onze cloud oplossingen te monitoren. Denk hierbij aan oplossingen zoals webapplicaties, websites, offertetools en e-commerce platformen. Datadog is een bewakings- en analyseplatform voor toepassing op grote schaal (denk aan het monitoren van meerdere websites in één systeem) en vormt daarmee een goede tool om cloud oplossingen te monitoren. Datadog gebruikt kant-en-klare koppelingen met systemen van derden om gegevens over de volledige DevOps-stack samen te brengen. Zo kan het gebruikt worden als één bron voor monitoring. 

Eén monitoringssysteem

Het is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering dat bedrijven meerdere IT monitoring oplossingen gebruiken om de performance bij te houden, zoals technische, functionele of security monitoring. Dit zorgt voor een onoverzichtelijke situatie met veel verschillende systemen die gemonitord en gecontroleerd moeten worden. Datadog koppelt alle losse systemen, waardoor de data overzichtelijk wordt en niet op allerlei plekken geanalyseerd hoeft te worden. Dit bespaart veel tijd. 

Door deze koppeling kunnen DevOps teams potentiële problemen op tijd signaleren,  waardoor downtime wordt voorkomen en performance problemen snel verholpen kunnen worden. Zonder dat de eindgebruikers hier  last van hebben. Terugkomend op het voorbeeld van het online kassasysteem van een webshop: met Datadog is het mogelijk om problemen te signaleren voordat ze zich voordoen. Zo wordt downtime voorkomen, blijft het online kassasysteem te allen tijde werken en voorkom je omzetverlies. 

In Datadog heb je onder andere de volgende functionaliteiten:

  • notificaties in het geval van kritische problemen;
  • snel data analyseren en onderzoeken wanneer er problemen zijn met de website of applicatie;
  • alle websites, servers en koppelingen in één dashboard bekijken;
  • realtime interactieve dashboards bekijken over jouw website of applicatie.

Business continuity bereiken met Datadog

Vanwege de afhankelijkheid van online systemen is het essentieel om de impact van deze oplossingen op de bedrijfsvoering en de daaraan verbonden (bedrijfs)risico's in kaart te brengen. Business continuity laat zien in welke mate kritieke bedrijfsfuncties door kunnen lopen in het geval van een disruptie of noodsituatie. In een  business continuity plan worden de verschillende bedrijfsrisico’s beschreven en wordt per risico een plan van aanpak gemaakt. Met als doel om het risico zo klein mogelijk te maken. Met dit plan ben je op zoveel mogelijk scenario’s voorbereid en hoef je in het geval van een crisis niet on the spot een oplossing te bedenken. Bij een overbelaste server kun je bijvoorbeeld snel overschakelen naar een andere server, zodat de eindgebruiker geen problemen ervaart. 

Eén van de manieren waarop Netvlies business continuity waarborgt, is door Datadog in te zetten. Met Datadog verzamelen wij continu data van de applicaties, webshops en e-commerce platformen van onze klanten, zodat we de performance van de applicaties kunnen monitoren. Datadog heeft ervoor gezorgd dat we met één systeem alle monitoring kunnen samenvoegen, waardoor het analyseren van de data een stuk makkelijker is geworden. Zo is onze support afdeling in staat om problemen snel te signaleren en op te lossen. Voor de webshop betekent het dat het online kassasysteem blijft werken en de omzet doorloopt. 

Datadog en veiligheid

Naast het vereenvoudigen van de monitoring helpt Datadog ook bij het waarborgen van de veiligheid van applicaties. Datadog biedt de mogelijkheid om realtime risico’s, zoals een overbelaste server of DDoS aanvallen, te monitoren en continu de configuratie van applicaties bij te houden. De veiligheid wordt hiermee continu gecontroleerd en gewaarborgd. Mogelijke risico’s worden snel gesignaleerd en kunnen tijdig opgelost worden. 

Bij het verzamelen van data zijn veiligheid en privacy onderwerpen die niet vergeten mogen worden. Bij Netvlies zetten we Datadog in om data vanuit websites, applicaties en e-commerce platformen te verzamelen. Het gaat hierbij niet om bedrijfs- of persoonsgegevens, maar om data over de werking van een applicatie. Daarnaast werken we vanuit Netvlies alleen met datadog.eu, waarmee de gegevens binnen de Europese wet- en regelgeving vallen. Bij Netvlies is security een vast onderdeel van onze projecten en zetten we verschillende stappen om de veiligheid van een oplossing van de start te waarborgen. 

Met Datadog kunnen we de volgende stappen zetten om de veiligheid te verhogen:

  • direct bedreigingen en afwijkingen signaleren;
  • continu monitoren van beveiligingsrisico’s;
  • snel data analyseren wanneer er beveiligingswaarschuwingen zijn;
  • veiligheid van alle systemen tegelijk monitoren. 

Wil je downtime voorkomen en de veiligheid van je applicatie waarborgen? Neem nu contact op!

Bij Netvlies zijn we fan van Datadog. Doordat we onze applicaties constant kunnen monitoren zijn we in staat om downtime (zoveel mogelijk) te voorkomen en kunnen we de veiligheid van onze applicaties waarborgen. Zo besparen we ook kosten doordat de bedrijfsvoering constant doorloopt en niet negatief beïnvloedt wordt door afhankelijkheid van applicaties. Veiligheid is voor ons een belangrijk onderdeel van projecten en Datadog draagt hieraan bij door bedreigingen tijdig te signaleren en beveiligingsproblemen te monitoren. Wil je ook downtime voorkomen door alle monitoring in één systeem te koppelen? Neem contact op met mij via [email protected] en dan denk ik graag met je mee.