Een scrumteam van Netvlies overlegt.

Grip op je project met de Scrummethode

Een mislukt ICT-project, wie heeft het niet een keer meegemaakt. Het budget wordt overschreden, deadlines worden niet gehaald en belangrijke stakeholders hebben geen vertrouwen meer in het project. De frustraties lopen op. Je bent de controle over het project kwijt. De projectmethodiek Scrum helpt om wél grip op je project te houden en het project op tijd en binnen budget af te ronden.

Met Scrum realiseer je op een flexibele manier en binnen een vooraf bepaalde periode het best haalbare product. In korte tijd lever je een product op dat live kan. Een divers team specialisten werkt parallel, in plaats van na elkaar, aan jouw product. De verschillende disciplines zitten letterlijk naast elkaar en kunnen zo makkelijk schakelen en mogelijke problemen tijdig tackelen. Maar hoe zorgt Scrum voor jou als opdrachtgever voor meer grip?

Met Scrum heb je meer controle

Projecten zijn vaak erg complex en laten zich over het algemeen niet in een paar A4’tjes briefen. Met Scrum ben je als opdrachtgever in de rol van Product Owner intensief bij het project betrokken. Je maakt onderdeel uit van het projectteam en bent zoveel mogelijk op kantoor aanwezig als er aan jouw project wordt gewerkt. Je bepaalt prioriteiten en verifieert de ontwikkelde functionaliteiten. Zo kun je continu bijsturen en als opdrachtgever zelf bepalen wat er in korte tijd wordt gerealiseerd.

Scrum zorgt voor commitment, focus en harde deadlines

Tijdens een Scrumproject werk je in sprints van 2 a 3 weken naar een werkend deelproduct toe. Alle deelproducten samen vormen bijvoorbeeld een webapplicatie. Hierdoor staat elke sprint vaak in het teken van één specifiek onderdeel. Voor de start van een sprint stemt het projectteam af welke functionaliteiten na de sprint af moeten zijn. Zo weet iedereen waar naartoe wordt gewerkt en wanneer dit af moet zijn.

Tussentijdse demo’s zorgen voor draagvlak

Aan het einde van elke sprint presenteert de Product Owner het ontwikkelde deelproduct aan de (belangrijkste) stakeholders. Stakeholders kunnen direct feedback geven en ideeën en wensen aandragen. Zo blijven ze betrokken bij het project, kun je wensen direct meenemen en prioriteiten hierop aanpassen.

Leer in een uur de basis van Scrum

Meld je aan voor ons gratis webinar en leer in één uur de basis van Scrum. Na dit webinar weet je wat Scrum is, hoe het werkt en kun je zelf aan de slag met de projectmethodiek.

Meld je gratis aan