De innovaties van nu
Nu het web geen speeltuin meer is, maar een serieuze en onmisbare dienstverlening, verwachten gebruikers professionaliteit. Zo verwachten gebruikers een consistente vormgeving die duidelijkheid en eenheid uitstraalt. Ook verwachten zij een soepele gebruikerservaring, zelfs over verschillende platformen heen. Gebruikers willen dat alles lekker soepel en snel werkt. Ook als ze vanuit WhatsApp naar jouw website, naar iDeal en weer terug naar jouw website gaan. Developers, die zelf ook gebruikers zijn, willen dit heel graag. Daarom wordt altijd gewerkt aan betere manieren om in deze behoeftes te voorzien. Als (frontend) developer merk ik dit iedere dag aan alle innovaties die uitkomen in browsers. En dat zijn er nogal wat!
Consistent visueel gedrag toekennen
Één van de dingen die in de nabije toekomst makkelijker wordt, is consistent visueel gedrag toekennen aan componenten. Op dit moment is responsive design visueel gekoppeld aan de grootte van een browser. Styling kun je veranderen via CSS: cascading stylesheets, de taal waarin je het volledige uiterlijk van een pagina opbouwt. Dit doe je op basis van hoe breed een scherm is met zogenaamde media queries, iets wat in iedere website (sinds de iPhone) super belangrijk is.
Veel designs zijn echter zo gemaakt dat elementen herbruikbaar zijn op meerdere plekken: een component gebaseerd design. Een component dat een link is naar een blogartikel kan heel smal of heel breed zijn, afhankelijk van hoeveel er naast elkaar staan. Op de ene pagina is dat anders dan op de andere pagina en is dit niet afhankelijk van je schermgrootte, maar van de grootte van de context. De context is hier de container: het bovenliggende component waar het in geplaatst is.
Container queries
Om styling makkelijker aan te kunnen passen aan de context in plaats van je scherm, zijn recent container queries bedacht. Met de gevestigde media queries kun je een component regels geven op basis van een scherm. Met container queries kun je een component regels geven op basis van zijn container. Hierdoor kun je met minder code betere, simpele logica aanbrengen die de styling van de website consistenter maakt. Dit zorgt ervoor dat je met minder code betere, simpele logica kunt aanbrengen, die de styling van de website consistent maakt. Zo wordt het makkelijker om een professioneel ogende styling neer te zetten. Dit gaat heel goed samen met een andere nieuwe ontwikkeling, namelijk die van web components.
Web components
Web components stellen developers in staat om het functionele gedrag van een component eenmalig te definiëren en daarna oneindig te hergebruiken. Dit kon altijd al, alleen niet op een mooie, officiële, gestandaardiseerde manier. Je had vaak omwegen met veel code nodig. Wat een negatieve impact heeft op de laadtijd van je website en een website langzamer maakt voor gebruikers. Ook de SEO score die je van Google krijgt wordt er door beïnvloed. Daarom was het een grote wens onder developers om dit te standaardiseren en dat begint te lukken!
Cascade layers
Sowieso zitten er op het gebied van vormgeving hele handige verbeteringen aan te komen. Je kunt aan de nieuwste toevoegingen zien dat CSS als taal steeds volwassener wordt. Een voorbeeld is een feature genaamd cascade layers, die developers in staat stelt om veel betere controle te krijgen over de verschillende prioriteiten binnen 1 stylesheet. Je kunt nu zelf een zogenaamde cascade layer in je code aanbrengen, waarmee je de prioriteit van dat specifieke stuk code hoger of lager maakt. Hierdoor is het veel makkelijker om al je code die met styling te maken heeft te organiseren en dat resulteert in meer controle, meer uniformiteit en minder visuele bugs.
Variable fonts
Daarnaast wordt het mogelijk om creatiever te zijn met lettertypes, specifiek in de verschillende visuele eigenschappen daarvan. Met variable fonts krijg je oneindige opties binnen één lettertype. Voorheen maakte een designer een vaste set aan bijvoorbeeld diktes. Online aangeduid met gewichten als 100, 400, 500, of 600. Hetzelfde geldt voor schuintes, breedtes en andere stijlopties. Dat kunnen 2 variaties zijn, maar ook 20. Met variable fonts wordt dit aantal oneindig. Het font is op zo’n manier gebouwd dat het niet langer bestaat uit vaste waarden, maar uit wiskundige functies die een letter naar wens anders kunnen weergeven. Dit heeft ook een positieve uitwerking op de laadtijd van je website als je met verschillende variaties werkt: je hoeft niet langer voor elke variatie een nieuw font bestand te laden.
Als developers binnen Netvlies juichen we deze vernieuwingen enorm toe. Gebruikers staan centraal in ons werk. We kunnen op deze manier beter voldoen aan de wensen van de gebruikers, waardoor we uiteindelijk onze klanten meer waarde leveren. Zo stellen de vernieuwingen ons in staat om websites sneller en beter onderhoudbaar te maken, zonder af te doen aan andere kwaliteiten. Ook kunnen we in minder tijd een veel complexer of vernieuwender design neerzetten, dat gebruikers nog meer aanspreekt.
De innovaties van overmorgen
Ook op het gebied van interactie en motion design gebeurt veel. Zo wordt druk nagedacht over hoe een website beter kan aansluiten op de verwachtingen van gebruikers rondom apps: wat zijn nu de pijnpunten waarom gebruikers eerder een app erbij pakken dan een website?