Inspirerend contentplatform van ASN Bank, Voor de Wereld van Morgen

Inspirerend contentplatform van ASN Bank, Voor de Wereld van Morgen

  • Snel en gebruiksvriendelijk inspiratieplatform met 150.000 unieke bezoekers per maand
  • Organisch verkeer met 26% gestegen (SEO)
  • State of the art security

Het verhaal

Platform stimuleert duurzame vooruitgang

ASN Bank financiert landen, bedrijven en projecten die handelen met respect voor mens, dier en natuur. De bank vervult bancaire taken - zoals betalen, sparen en beleggen - en draagt op uiteenlopende manieren bij aan een duurzame wereld. Een goed voorbeeld daarvan is haar initiatief Voor de Wereld van Morgen. Dit platform van de bank heeft geen verkoopdoel. ASN Bank biedt duurzame startups een podium om zich te presenteren. Daarnaast publiceert de redactie wekelijks nieuwe artikelen over duurzame trends en ontwikkelingen. Ondernemers die lid zijn van de community kunnen bovendien meedingen naar de jaarlijkse ASN Bank Wereldprijs, dé competitie voor startende duurzame ondernemingen. Kortom, Voor de Wereld van Morgen bevat volop relevante content die heel veel mensen inspireert om - al is het maar een beetje meer - duurzaam te leven. In de verwachting hiermee duurzame vooruitgang te stimuleren.

Op Voor de Wereld van Morgen ontdek je producten en diensten van duurzame ondernemingen die lid zijn van de community.

 

Collega's in overleg

De uitdaging

Vindbaarheid, gebruiksgemak en security

ASN Bank benaderde Netvlies, omdat het populaire contentplatform in de loop der jaren steeds omvangrijker geworden en niet optimaal gebruiksvriendelijk meer was. Netvlies werd verzocht het contentplatform te herbouwen in Drupal 9 en tal van optimalisaties door te voeren. Aandachtspunten daarbij waren:

  • De website bevat duizenden interessante artikelen met zeer goede vindbaarheid via Google. Die combinatie stond garant voor enorm veel traffic. Een goede contentmigratie met behoud (liever nog: verbetering) van de vindbaarheid was daarom uitermate belangrijk.
  • Websites van banken dienen aan de hoogste security eisen te voldoen. Ja zelfs ook als het - zoals hier - om een website gaat waarop je geen bankzaken regelt.
ASN Bank, Voor de Wereld van Morgen

Het platform bevat duizenden inspirerende artikelen, waaronder veel zogeheten 'evergreen content'. Dat zijn artikelen die op lange termijn relevant blijven ('onbeperkt houdbaar'). Veel van deze artikelen dragen bij aan de ruim 150.000 unieke bezoekers die de site elke maand krijgt, doordat Google ze erg relevant vindt. Behoud en verbetering van deze vindbaarheid was daarom een belangrijk aandachtspunt. 

Het proces

1. Contentmigratie en verbetering van Google rankings

‘Voor de Wereld van Morgen’ bevat inmiddels duizenden artikelen, waaronder veel zogeheten ‘evergreen content’ met een goede ranking in Google. Netvlies heeft de volledige content met behoud van de opmaak gemigreerd. Omdat we met de nieuwste versie van Drupal werken en vanuit onze SEO expertise meegekeken hebben, zorgden we bovendien dat de beste artikelen nog beter vindbaar werden.

2. Gebruiksvriendelijkheid voor bezoekers en beheerders toegenomen

Het platform was de afgelopen jaren almaar uitgebreid en uitgebreid, waardoor de wens om het gebruiksgemak voor beheerders èn bezoekers te optimaliseren dringender werd. Netvlies heeft de indeling van het Content Management Systeem (Drupal 9) zodanig gewijzigd dat het platformbeheer aanmerkelijk minder tijd kost en de redacteurs nu bovendien méér beheermogelijkheden hebben dan voorheen. Het toegenomen beheergemak geldt ook voor de community van Voor de Wereld van Morgen.  Duurzame ondernemers kunnen er een account aanvragen en - na goedkeuring van de redactie - zichzelf presenteren aan de bezoekers van het platform.

Ons nieuwe platform is zo gebruiksvriendelijk ingericht, dat redacteuren en leden van de community direct intuïtief begrijpen hoe het werkt. Bovendien kunnen we nu ontzettend veel zelf aanpassen.

Maartje Maas, Community manager bij ASN Bank

3. State of the art security doorstaat hackerstest

Het bankwezen moet aan de hoogste security eisen voldoen. Doordat Netvlies veel klanten heeft in de financiële en juridische dienstverlening, zijn we in deze materie goed ingevoerd. Tijdens het proces van totstandkoming hebben we intensief meegedacht met de IT-afdeling van ASN Bank. Bij de realisatie van alle website onderdelen en het inrichten van de hostingomgeving, hebben we telkens nagedacht over de allerveiligste manier om iets op te zetten. Voorafgaand aan de lancering is door het interne hackersteam van ASN Bank een uitgebreide code analyse gemaakt waarin elke code wordt beoordeeld op mogelijke veiligheidsrisico’s. Ook voerde het team een pentest uit om te onderzoeken of je als buitenstaander op de hostingserver kunt komen of via de website iets kunt aanpassen aan de server.  Het nieuwe platform doorstond alle security toetsen zeer goed.

4. ASN Bank Wereldprijs

Op Voor de Wereld van Morgen ontdek je producten en diensten van duurzame ondernemingen die lid zijn van de community. Leden van deze community kunnen meedoen aan de jaarlijkse ASN Bank Wereldprijs, dé competitie voor startende duurzame ondernemingen. Aanmelden voor de wedstrijd en het stemmen voor de Publieksprijs verlopen via het platform. Normaal gesproken wordt hieromheen een groot event georganiseerd. Vanwege corona vond de editie van 2020 geheel online, via het platform plaats. In de week dat kon worden gestemd op de kandidaten, werd dit jaar een recordaantal stemmen uitgebracht. Onbedoeld een extra test die de stressbestendigheid van de site bevestigde.

ASN Bank, Voor de Wereld van Morgen

Duurzame ondernemingen kunnen zichzelf presenteren op het platform en daarmee extra exposure genereren. Aspirant leden kunnen hun profiel indienen ter goedkeuring en na publicatie ervan door ASN Bank kunnen ze hun eigen profiel op de website beheren. Daarnaast kunnen ze meedingen aan de jaarlijkse ASN Bank Wereldprijs.

Het resultaat

Beheer veel sneller en website veel relevanter

Voor het vernieuwde platform Voor de Wereld van Morgen kregen we alom waardering, zowel van de ASN Bank als van leden van de community. Door de gebruiksvriendelijke manier waarop Drupal is ingericht, bespaart de redactie veel tijd in het beheer. Bovendien is het organische verkeer van de website met maar liefst 26% gestegen. Het bouncepercentage (het percentage bezoekers dat slechts één pagina bekijkt en snel weer weg is) nam met 47% af. Het betekent dat er voortaan dus meer mensen worden bereikt en geïnspireerd raken om duurzamer te leven. Nog mooier: beetje bij beetje veroveren we duurzame vooruitgang.

De medewerkers van Netvlies hebben veel ervaring en denken goed mee. Netvlies heeft een groot team en is tegelijkertijd - gelukkig maar - niet zo groot dat je vaak met andere mensen te maken krijgt waardoor processen bureaucratisch of log dreigen te verlopen. Ook nu het nieuwe platform draait, werken we overwegend met dezelfde mensen. We zijn goed op elkaar ingespeeld en schakelen lekker snel.

Maartje Maas, Community manager bij ASN Bank