Overzicht van de nieuwe B2B webshop van Libra Energy

B2B webshop leidt tot substantiële omzetgroei en efficiëntie

  • Omzetgroei van maar liefst 488%
  • Nominatie voor een Dutch Interactive Award
  • De klantenservice is 250% efficiënter geworden

Het verhaal

Libra Energy is een van de grotere, fullservice B2B groothandels van Nederland. Vanuit haar magazijn van 15.000 m2 en een externe opslagruimte van 5.000 m2 verkoopt het bedrijf ruim 1.200 duurzame energieproducten zoals zonnepanelen, omvormers en laadpalen. Libra belevert meer dan 2.500 installateurs in Nederland, Duitsland en België.

Weergave van Libra Energy B2B webshop

De uitdaging

Libra Energy heeft een trouwe klantenkring. De groothandel verkoopt vrijwel alle bekende merken uit voorraad. Omdat in de sector volop wordt geïnnoveerd, moet per project goed worden bekeken welke producten (en eraan gerelateerde ‘compatible’ producten) op een specifiek moment het meest geschikt zijn. Gezien de lange levertijden van producten uit China is de voorradigheid ervan cruciaal. Daarnaast is het van belang goed af te stemmen wanneer, waar en op welke manier een verzending plaatsvindt (op het adres van de klant of installateur; directe levering, gefaseerd of pas bij installatie).

Complexe bestellingen worden vaak telefonisch geplaatst. Dit is een tijdrovend proces. Daarbij groeit Libra met 50% per jaar. Libra Energy gaf Netvlies de opdracht om de webshop van Libra, waar 20% van alle bestellingen op binnenkwam, zodanig te verbeteren dat een substantieel groter deel van de bestellingen voortaan online wordt geplaatst. 

Elementen uit de webshop van Libra Energy

"Netvlies fungeert daadwerkelijk als partner. In de samenwerking worden we geregeld geïnspireerd en aan het denken gezet en bij vragen of problemen geven ze een heldere toelichting en goede ondersteuning. De resultaten van de webshop zijn ver boven verwachting. Het partnership met Netvlies is voor ons dan ook ontzettend waardevol."

Suzanne Cornelissen, E-commerce Specialist bij Libra Energy

Het proces

1. Strategische verdieping en analyse oude webshop

Netvlies en Libra Energy startten de samenwerking met een strategische verdieping. Hoe goed functioneert de webshop eigenlijk, als we het gebruiksgemak ervan en de uit de analyse verkregen data in aanmerking nemen? Hoe ziet de doelgroep eruit? Wat zijn de informatiebehoeften van de installateurs? Via interviews met klanten en medewerkers van de klantenservice achterhaalden we de belangrijkste pains & gains van de doelgroep en kansen voor de toekomst. Vervolgens ontwikkelden we in een Design Sprint een prototype van de nieuwe webshop, zodat we die direct bij de doelgroep van gebruikers konden uittesten. De aldus geoogste gebruikersfeedback werd onmiddellijk verwerkt en zo ontstond een blauwdruk van de ultiem functionerende webshop die we voor Libra wilden realiseren.

2. Datakoppelingen

Gezien het enorme productassortiment, het belang van realtime voorraadinformatie en het grote aantal orders, hebben we een datakoppeling gemaakt met zowel het Product Informatie Management Systeem (PIM) als de financiële administratie. We maakten een koppeling met AFAS voor de uitwisseling van data over producten, prijzen, voorraden, klanten, kortingsafspraken, verzendopties, orders en openstaande facturen. Met Stibo Systems (PIM) koppelden we producteigenschappen, productbeheer en taalversies van de productomschrijvingen. Zo kunnen de belangrijkste data op één plek worden beheerd en is product-, voorraad- en orderinformatie voortaan 24/7 realtime beschikbaar. Ook realiseerden we een koppeling met drie design- en calculatietools die installateurs vaak gebruiken. Voortaan kunnen ze op basis van hun calculatie direct de gekozen producten bestellen via de webshop van Libra.

3. Maatwerk webshop in Sylius

Tijdens de strategische verdieping bleken zowel Libra Energy als haar klanten veel en complexe maatwerkwensen te hebben. Het bestellen van zonnepanelen is een hoogst gecompliceerd proces. Gezien de wens om klanten vaker online te laten bestellen, legden we onszelf de eis op dat dit vlekkeloos zou verlopen. We besloten daarom de b2b webshop te ontwikkelen in Sylius, een open sourceheadless e-commerce framework met veel basisfuncties, goed schaalbaar en bij uitstek geschikt om maatwerk in door te voeren. Omdat bij headless development de backend (de business logica) is losgekoppeld van de frontend (de user interface), stelt het de backend- en frontend ontwikkelaars in staat om sneller (door) te ontwikkelen, want ze hoeven niet op elkaar te wachten.

Verder ontwikkelden we de mogelijkheid om op basis van leverdatum te bestellen, omdat deze voor installateurs van cruciaal belang is. Selecteer je de gewenste leverdatum, dan laat de webshop alleen de producten zien die op die dag kunnen worden uitgeleverd.

Ook krijgen installateurs op basis van Elasticsearch logische en gebruiksvriendelijke zoekresultaten, bijvoorbeeld als ze het begrip Wattpiek of veel voorkomende synoniemen invoeren. Een ander maatwerkvoorbeeld is dat als er bijbehorende schroeven worden besteld, de webshop laat zien wat de verpakkingseenheid daarvan is (bijvoorbeeld verkrijgbaar per 50 schroeven) en door een kortingsaanbod stimuleert om 2 verpakkingen te kopen in plaats van het exacte aantal benodigde schroeven. Dit zorgt ervoor dat de logistiek een stuk efficiënter verloopt.

Schematische weergave van de B2B webshop

Vanwege de complexiteit van het orderproces is gekozen voor een maatwerk e-commerce platform in Sylius. Hierdoor is een sterk fundament ontwikkeld waarop eenvoudig kan worden doorontwikkeld. De webshop is gekoppeld aan PIM, ERP, financiële administratie en drie veelgebruikte design- en calculatietools. 

Het resultaat

Resultaten

  • De online omzet Libra Energy steeg in 3 jaar met maar liefst 488%
  • Het percentage orders dat nu online wordt geplaatst is gestegen van 20% naar 50%. De klantenservice is hierdoor 250% efficiënter geworden.

De resultaten van de webshop zijn ver boven verwachting. Het partnership met Netvlies is voor ons dan ook ontzettend waardevol.

Suzanne Cornelissen, E-commerce Specialist bij Libra Energy