Thomas bij Netvlies op kantoor.

Business Designer Thomas aan het woord: zo is het om te werken in een zelfsturende organisatie

Netvlies is een platte organisatie zónder managers. Dat betekent dat sommige dingen net even anders gaan dan in andere organisaties. Zo schrijf je jezelf in op projecten en krijg je de vrijheid om datgene op te pakken waarin jij gelooft. In een serie blogs vertellen onze medewerkers hoe zij werken bij Netvlies ervaren. In dit blog vertelt Business Designer Thomas over zijn ervaringen.

Als Business Designer bedenk ik samen met klanten oplossingen voor complexe organisatievraagstukken. In strategische trajecten kijk ik vanuit een helikopterview wat er moet gebeuren om het vraagstuk op te lossen. Wat is de vraag achter de vraag? Welke business vraagstukken liggen eraan ten grondslag? Hoe brengen we een strategische roadmap in kaart die leidt tot duurzame groei? En welke digitale middelen zijn hiervoor nodig? Met als output een strategisch fundament met concrete concepten. 

Het mooie aan Netvlies vind ik dat we een partij zijn die strategisch en technisch sterk is. Vanuit een strategisch traject leveren we een gedegen advies waarna we ook in staat zijn om de benodigde digitale middelen verfijnd vorm te geven, te realiseren en te ondersteunen bij de implementatie. Daarnaast zit er vaak een groter vraagstuk achter een website- of webapplicatie-aanvraag. Het is dan extra sterk als je als bureau ook je klanten met strategische en business vraagstukken kunt helpen en vervolgens de technische haalbaarheid van een oplossing bij inhoudelijke experts in je eigen organisatie kunt toetsen, zodat je advies haalbaar is en ook daadwerkelijk kan worden uitgevoerd. 

Na het afronden van mijn master Strategisch Ondernemerschap was ik op zoek naar een uitdagende baan waarin ik mijn business en design thinking achtergrond kon combineren. Actief zijn binnen het overlappende deel van deze speelvelden zorgt ervoor dat ik elke dag creatief bezig kan zijn. Voor mij is creativiteit in staat zijn om in een dynamisch speelveld discipline overstijgende verbanden te leggen. In feite leggen we een abstracte puzzel, waarbij de oplossing waarde creëert voor elke betrokken stakeholder. Bij Netvlies vond ik de ruimte en vrijheid om deze vorm van creativiteit in te zetten. Bij de wat ‘traditionelere’ consultancy partijen merkte ik dat deze ruimte er minder zou zijn. 

"Workshop Business design gepresenteerd door talent Thomas"

Focus op talent

Wat mij opviel toen ik bij Netvlies kwam werken? De focus op mensen in hun kracht zetten. Er wordt niet gekeken naar wat je niet kunt, maar wat je talenten zijn en hoe die optimaal benut en ontwikkeld kunnen worden. Al voor je wordt aangenomen, krijg je de kans om een talentanalyse te maken. Die analyse wordt gebruikt om te kijken hoe je binnen de organisatie in je kracht staat en hoe je talenten het beste tot hun recht komen. Dat vind ik uniek, omdat vaak stug wordt vastgehouden aan een vast lijstje met competenties waaraan een kandidaat moet voldoen.

Learning by doing

Netvlies werkt vanuit ‘learning by doing’. Dat vind ik een leuke uitdaging waar je als persoon en organisatie veel én snel van leert. Het is een vorm van persoonlijke ontwikkeling die goed bij mij past. Vanaf dag 1 draaide ik fulltime mee met senior collega’s en kreeg ik direct uitdagende opdrachten voor klanten. Hier heb ik veel van geleerd, waardoor ik een snelle persoonlijke en professionele groei heb doorgemaakt. In andere organisaties zou deze groei veel langzamer gaan. Inmiddels ben ik kartrekker van diverse projecten en merk ik nog steeds dat ik sneller doorgroei richting het niveau waar ik naar streef.

Learning by doing stelt mij in staat om snel te leren. Vanaf dag 1 draaide ik fulltime mee met senior collega’s. Daar leer je ontzettend veel van.

Dit betekent ook dat we niet volgens volledig afgekaderde werkwijze werken, bijvoorbeeld bij een strategisch traject of design sprint. Dit geeft ons de vrijheid om de aanpak aan te passen naar het vraagstuk van de klant en te ondervinden welke aanpak bij een specifiek vraagstuk het beste werkt. Ook dit stelt ons in staat om snel te leren. "Talent Thomas presenteert Design sprint aan klant"Daarnaast krijg je - of je nu junior of senior bent - de kans om mee te ontwikkelen aan de organisatie. Als je kan laten zien dat jouw idee meerwaarde heeft krijg je de vrijheid, tijd en ruimte om hiermee aan de slag te gaan. Je bent dan eigenlijk vrij om te ondernemen waarin jij gelooft, zonder te worden gemicromanaged. Ditzelfde geldt voor persoonlijke ontwikkeling, op vakinhoud én gedrag.

Bij Netvlies krijg je de vrijheid en ruimte om jezelf en de organisatie verder te ontwikkelen, zonder te worden gemicromanaged.

Zie je dit wel zitten en wil je meer weten over werken bij Netvlies? Op onze werken bij pagina vind je meer verhalen, informatie, video’s en vacatures.