infographic usability test

In 5 stappen zelf een gebruikerstest uitvoeren

 

Je website zit vol gebreken!

Geen zorgen, die van ons ook...

Elke website heeft problemen op het gebied van gebruiksvriendelijkheid, en ze zijn nog makkelijk te vinden ook! Echter, helaas niet door jou... Jij weet te goed hoe je website in elkaar zit, en hoe alles werkt. De oplossing? Een usabilitytest, of liever in gewoon Nederlands, gebruikerstest. Het is eigenlijk niet meer dan het meekijken met een van je (potentiële) klanten, terwijl deze gebruik maakt van jouw website, app, of andere oplossing met een user interface. Deze 'onwetenden' gaan je verrassen met problemen die je zelf nooit ondervindt.

Doe-het-zelf gebruikerstest usability test De voordelen van een gebruikerstest Verbeteringen op basis van ervaringen van de échte bezoeker, in plaats van eigen aannames Je hebt de website zelf al enorm vaak gezien. Het gevaar is groot dat je zelf de gebreken niet meer ziet, of je vast bijt in eigen aannames over bepaalde interface- / usability onderdelen van de website, die de gebruiker misschien helemaal niet als probleem ervaart.

Meer inzicht dan bij kwantitatieve tests

Bij kwalitatieve tests (bv. A/B testen) meet je hele specifieke onderdelen van je website (bv. de tekst in, of de kleur van knoppen) maar weet je vaak niet waarom A beter presteert dan B. Bij gebruikerstesten wordt de testpersonen gevraagd om hardop te praten. Op deze manier weet je waarom iemand bepaalde handelingen verricht. Doordat je zelf in ruimte aanwezig bent, kun je daarnaast vragen stellen aan de testpersoon.

Kleine aanpassing, wereld van verschil!

Tijdens de usability test kom je tot de conclusie dat bijvoorbeeld een kleine tekstuele aanpassing een enorm verschil maken voor de beleving, en het behalen van je conversies. Wellicht gebruik je op je website wel een woord wat  binnen je organisatie erg vaak gebruik wordt, maar waarbij je doelgroep geen idee heeft wat je bedoelt.

Laagdrempelige manier om je website te verbeteren

Het uitvoeren van een gebruikerstest klinkt als aardig wat werk, dat valt echter reuze mee. Als je weet wat je wilt testen, is alles wat je nodig hebt een computer, en enkele testpersonen. Download de whitepaper en ga zelf aan de slag met gebruikerstests!

Ga zelf aan de slag met gebruikerstesten! Zoals hiervoor al beschreven, een gebruikerstest organiseren hoeft niet heel lastig te zijn. Om te helpen bij het op touw zetten van deze gebruikerstest heb ik een gratis whitepaper 'doe-het-zelf gebruikerstest' geschreven die je als handvat kunt aangrijpen. Je kunt hem downloaden door rechtsonder in de footer je naam en e-mailadres in te vullen. Je krijgt dan bovendien regelmatig onze beste tips en updates toegestuurd per mail.