Stagiaire Nienke over haar stage vol vrijheid, verantwoordelijkheid en groei

Het afgelopen half jaar liep Nienke stage bij Netvlies. Een stage waarin ze veel heeft geleerd en is gegroeid als front-ender én persoon. In deze blog vertelt Nienke hoe Netvlies haar hierbij heeft geholpen.

In het derde jaar van mijn opleiding Communicatie en Multimedia Design bezochten we Netvlies. De goede sfeer en open medewerkers vielen meteen op. Stage lopen bij Netvlies? Daar wilde ik meer over weten. Tijdens het stagegesprek werd duidelijk dat ik de kans zou krijgen om veel te leren. Van mijn stagebegeleider en front-ender Jelmer zou ik veel inhoudelijke begeleiding krijgen. Veel meer dan bij een groot bureau waar je vanaf dag 1 op het hoogste niveau moet meedraaien.

Dat bleek helemaal te kloppen. Toen ik begon bij Netvlies was ik technisch nog niet heel sterk. Ik leerde pas coderen op het hbo en had weinig ervaring met front-end werk in het bedrijfsleven. Jelmer nam de tijd om alles op een begrijpelijke manier uit te leggen. Ik kreeg steeds meer vrijheid en verantwoordelijkheid, omdat ze zagen dat ik graag wilde, en na wat hulp, ook steeds meer kon. Zo werd ik tijdens projecten een volwaardig lid van het scrumteam. Ik was eerder een volwaardige nieuwe collega dan een stagiaire en werkte aan projecten voor WOLF Rijbewijsshop, NautaDutilh, Van Tilburg-Bastianen Groep en Mustad Hoofcare.

Tijdens het project voor WOLF Rijbewijsshop heb ik meegewerkt aan een app in React.js. Dit was de eerste keer dat ik met deze JavaScript library werkte. Tijdens dit project heb ik hier over, en over het gebruik van componenten en classes, veel geleerd.

Contact met klanten
Bij de vrijheid en verantwoordelijkheid die ik kreeg, hoorde ook zelf contact opnemen met klanten. Bij Netvlies worden alle projecten gescrumd. Samenwerking is hierbij belangrijk en daarom is de klant een of meerdere dagen per week op kantoor. Ik had nog nooit ‘gescrumd’, maar ben inmiddels fan. Ik vind het ideaal dat je eerst gaat kijken wat je echt nodig hebt om je website te laten werken en dat je dat dan ook als eerste gaat bouwen.

Rechtstreeks contact met klanten vond ik aan het begin een beetje spannend. Ik ben toch een stagiaire, waarom zou de klant naar mij luisteren? Gelukkig zagen klanten dit helemaal niet zo en heb ik veel geleerd over omgaan met klanten.

Zelf je stageopdracht bepalen
Toen ik bij Netvlies begon, lag mijn stageopdracht nog niet vast. Met Jelmer besprak ik wat ik graag wilde leren en besloot ik het dashboard in de binnenkomsthal uit te breiden. Bij binnenkomst kunnen klanten Netvlies beter leren kennen. Op het dashboard vinden ze informatie over Netvlies (verjaardagen, evenementen, social media berichten etcetera), reisinformatie en het weer.

Dashboard stageopdracht stagiaire Nienke

Het dasboard waar ik tijdens mijn stage aan heb gewerkt.

Vooraf heb ik de organisatie om input gevraagd en ben ik bijvoorbeeld in gesprek gegaan met de brandmanager en een designer. Deze en mijn eigen input heb ik in een backlog gezet. Ik was inmiddels zo’n fan van scrum dat ik mijn stageopdracht ook min of meer heb gescrumd. Met een designer heb ik ‘op scrumwijze’ bepaald wat belangrijk is en wat ik als eerste op moest pakken. Daarna ben ik zelfstandig aan de slag gegaan. Ik bepaalde mijn eigen planning en bepaalde dus ook zelf wanneer ik aan mijn eigen project en projecten voor klanten werkte.

Mijn stageopdracht was extra leerzaam, omdat ik hierbij ook de kans kreeg back-end en design werkzaamheden uit te voeren. Hierdoor heb ik de basis van PHP en Sketch geleerd. Dit bood mij de kans om nog meer te leren over het development werk in het bedrijfsleven.

Stage zonder managers
Misschien heb je het al wel eens voorbij zien komen: bij Netvlies werken ze zonder managers. Rustig maar, dit betekent niet dat je als stagiaire aan je lot wordt overgelaten. Je krijgt juist veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Je deelt je eigen werkweek in. Je werkt mee aan de projecten van je begeleider, maar mag ook je eigen werkzaamheden bepalen. Hierdoor kun je veel leren over inhoudelijke werkzaamheden, plannen en organiseren en jezelf. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je met deze vrijheid om kunt gaan.

De vrijheid, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid van werken zonder managers hebben ervoor gezorgd dat ik enorm ben gegroeid. Mijn technische kennis is niet alleen een stuk groter geworden, ik heb ook geleerd hoe ik met klanten om moet gaan.

Wat ik zeker niet ga vergeten over mijn stage bij Netvlies? Dat ik tafelvoetbalkampioen ben geworden natuurlijk! Maar natuurlijk ook alle kennis en technieken, de donderdagmiddag borrels bij Dok19 en bovenal de gezelligheid en grappen van collega’s.

Huldiging Netvlies tafelvoetbalcompetitie 2018

Huldiging winnaars tafelvoetbalcompetitie

Kom stage lopen bij Netvlies
Ik zou iedereen aanraden om stage te lopen bij Netvlies. Wees dan vooral niet bang om om hulp te vragen, zodat je echt kunt groeien en veel kunt leren. Oh, en oefen alvast je tafelvoetbal skills! Wie weet word jij de nieuwe tafelvoetbalkampioen. Enthousiast? Solliciteer direct online.

Wil je eerst meer weten over stage lopen bij Netvlies? Berrie en Fons vertellen hoe het is om stage te lopen bij een bedrijf zonder managers.

Medewerker foto
Frontend Developer Jelmer de Maat

Uitvinder van opleiding. Front-end Developer van beroep. Passie voor creatie, innovatie en efficiency. Altijd interesse in nieuwe ontwikkeltools. Door zijn studie Industrial Design veel bezig met proces en kwaliteit. Bredanaar die in zijn vrije tijd fanatiek atletieker en jeugdtrainer is bij SPRINT.

Over Jelmer de Maat