Netvlies bood mij geen meeloopstage, maar een aanpakstage!

Het afgelopen halfjaar liep ik stage bij Netvlies. In dit blog ga ik je vertellen over hoe ik mijn stage heb ervaren en wat een stage bij Netvlies volgens mij inhoudt. Ben je op zoek naar een stage en hou je net als ik niet van de “hier heb je een opdracht ga maar doen-cultuur” die veel stagebedrijven bieden? Bepaal jij liever zelf wat je opdrachten zijn, omdat deze misschien wel beter aansluiten bij JOUW leerdoelen? Neem dan zeker even de tijd om mijn blog te lezen!

Een keuze maken

Momenteel zit ik in mijn derde jaar van mijn opleiding Communicatie en Multimedia Design aan Avans te Breda. Na een technisch verdiepingssemester ging ik op zoek naar een stage voor front-end developer, omdat ik techniek het leukste vind en dit wil gaan combineren met usability. Tijdens de stagemarkt kwam Netvlies ook voorbij. Ik heb daar een tof gesprek gehad met Freek en Martijn en had het idee dat er wel een klik was. Bovendien heeft Freek een leerzame presentatie gegeven over SCRUM.

Stage markt

Sfeerimpressie van de stagemarkt (bron: http://punt.avans.nl/)

Er waren nog een aantal andere bedrijven die mijn interesse hadden. Zo had een stage in een studentbedrijf ook mijn voorkeur. Hoewel dit natuurlijk ook erg leerzaam kan zijn, vond ik het voor mijn ontwikkeling belangrijker om me te meten aan professionals. Een studentbedrijf zou vooral leuk zijn om je ondernemende spirit aan te wakkeren, maar dat kan bij Netvlies ook. Iedereen is ondernemer bij Netvlies en iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen omzet. Dit houdt in dat je ook ondernemersspirit moet hebben om succesvol te zijn bij Netvlies. Je meldt jezelf aan voor projecten en houdt zelf het proces mee in de gaten. Dreig je over je uren te gaan? Dan moet dit op tijd gecommuniceerd worden. Heb je een alternatief dat ervoor zorgt dat je niet over je uren gaat? Communiceer deze dan met de klant en laat zien wat de voor- en nadelen van je alternatief zijn. Daarmee was voor mij het onderscheidende kenmerk van een studentbedrijf al gecompenseerd.

Als je meer wilt weten over wat werken bij Netvlies inhoudt (want als stagiair werk je gewoon volwaardig), zou ik zeker even de blog van Michel over waarom je als (front-end) developer bij Netvlies zou moeten werken lezen! Ben je benieuwd naar wat het betekent om in een platte organisatie zonder managementlagen te werken, dan heb ik hier een inspirerend filmpje van Philip.

Voor het begin

Er werd een gesprek gepland met met Michel (front-end developer) en Freek (scrummaster). Daarin mocht ik mijn werk laten zien en vertellen wat ik wilde leren tijdens mijn stage. De interesse vanuit Michel in mijn leerdoelen is iets dat me gelijk opviel. Hij is echt iemand die wil faciliteren in het behalen van je leerdoelen en dat ervoer ik tijdens het gesprek al als zeer positief. Tijdens het gesprek werd al duidelijk dat er een paar leuke projecten aan zaten te komen waaraan ik mee kon werken. Deze projecten zouden met SCRUM worden aangepakt. Door de presentatie van Freek wist ik vooraf al dat SCRUM de rode draad van mijn stage moest worden. Ik zag gelijk de meerwaarde van deze werkmethode, omdat complexe opdrachten veel succesvoller afgesloten worden. Freek kaartte een paar uiterst herkenbare pijnpunten aan van de “ouderwetse” manier van werken waar ik ook mee zat bij het bouwen van websites. Tijdens het gesprek werd ook duidelijk dat het niet alleen een leerzame stage zou worden op het gebied van projectprocessen, maar ook op technisch gebied viel er nog veel te leren. Dat is ook helemaal niet erg zei Michel. Je krijgt de tijd en ruimte om je hierin te ontwikkelen. Ik was erg enthousiast over de mogelijkheden bij Netvlies en heb er eigenlijk niet heel lang over na hoeven denken. Een paar dagen later was mijn stage bij Netvlies een feit.

Het begin

In mijn eerste weken kwam ik er pas achter hoeveel er nog te ontdekken viel. Michel pakte dit goed aan door gelijk met mij te gaan zitten om leerdoelen te bespreken en me wegwijs te maken op het gebied van front-end development, maar ook op het gebied een agile werkmethoden, zoals SCRUM. Omdat het meedraaien in een project met deze werkmethode mijn uiteindelijke doel was, hebben we samen een lijn uitgezet om mij daarvoor klaar te stomen. Opvallend was dat Michel vooral mikte op aspecten die mijn interesse hadden en aan de hand van die leerdoelen samen met mij opdrachten formuleerde. Dat maakte wel dat ik veel aan opdrachten werkte die oprecht leuk waren om te doen.

Het begon met het leren van verschillende technieken die er beschikbaar zijn. Zo leerde ik de eerste twee weken met NPM (Node Package Manager), SASS en Gulp (met bijbehorende plug-ins) te werken en mocht wat ik had geleerd toepassen op een website die ik aan het bouwen was. Ik mocht wat ik had geleerd delen in een meeting met andere front-end developers bij Netvlies. Deze meetings worden elke dinsdag in het klein gehouden en eens in de maand wordt op donderdag ook een kennisdeelsessie gehouden met de front-enders. In het begin was het voornamelijk veel luisteren en leren, maar op den duur mocht ik ook wat vertellen in deze sessies. Zo heb ik kunnen vertellen wat ik heb geleerd over het Ionic Framework, dat gemaakt is voor hybrid app development en de reacties daarop waren positief.

Van kleine opdrachtjes naar gave projecten

In het begin kreeg ik kleine opdrachtjes en hebben we een aantal onderdelen van SCRUM hierop toegepast (elke dag een stand-up met Michel bijvoorbeeld). Daarbij wilde ik laten zien dat ik graag verantwoordelijkheid wil dragen en hier ook mee overweg kan. Natuurlijk moet je ook laten zien dat je de techniek goed op kan pakken en leergierig bent als front-end developer. Uiteraard wist (en weet) ik nog lang niet alles, maar ik wilde vooral laten zien dat ik geen uitdaging wilde overslaan en overal mijn schouders onder wilde zetten. Na een aantal kleine servicetickets, mocht ik wat tickets oppakken voor grotere klanten en ook meewerken aan sites voor grotere klanten. Door te laten zien dat ik ook prima met die verantwoordelijkheid om kon gaan kreeg ik het vertrouwen om weer grotere projecten te draaien.

Als je door je manier van werken vertrouwen creëert, krijg je van Netvlies dus ook de kans om aan toffe projecten te werken. Zo werk ik nu mee aan een tof project waarover ik binnenkort meer mag vertellen. Kleine tip om dus de facebook van Netvlies nauwlettend in de gaten te houden! Verder heb ik nog een paar leuke projecten gedaan waarin ik veel heb kunnen leren over hybrid app-development en iBeacons. Van deze twee projecten heb ik echt een beetje mijn eigen projecten kunnen maken en kreeg ik ook ruimte om deze zelfstandig te realiseren en me hierin te ontwikkelen. Als ik ergens niet uit kwam, werd er door mijn stagebegeleider meegekeken naar waar het fout ging en we kwamen er altijd wel uit.

App met beacontechnologie

Een van mijn eerste hybride apps met beacontechnologie, waarin ik de afstand tot de Beacon meet

Meedraaien in een SCRUM-project

Zoals ik al eerder heb benoemd werk ik mee aan een tof project dat gerealiseerd wordt met SCRUM. Het leren werken met deze methode was mijn uiteindelijke doel, dus dit project is heel belangrijk voor mij geweest. Als je precies wilt weten wat SCRUM inhoudt, raad ik je zeker aan om dit blogbericht te lezen.

Het grote voordeel aan SCRUM wat me opviel is dat de methode ervoor zorgt dat de wensen altijd actueel zijn en ook relevant blijven bij oplevering van de website, waar bij de klassieke “waterval”-methode de klant nog wel eens voor verrassingen zorgde op het einde van het project. Dit is omdat je voor een sprint van twee weken bepaalt welke wensen prioriteit hebben. Wensen worden vertaald naar user stories en aan de hand van deze stories worden punten gegeven. Daarbij is 0 het laagst en 100 het hoogst. Je zult vast al wel kunnen raden dat 0 geen tijd meer vereist om de story af te ronden en 100 heel veel tijd kost. Tijdens de planningpoker worden punten gegeven aan de stories. Het was erg tof dat ik betrokken werd bij de planningpoker van een grote klant en het toekennen van punten ging me ook steeds makkelijker af. Ik zou zelfs zeggen dat het makkelijker is dan tijd in uren toekennen aan een taak. De begeleiding was ook erg prettig, maar zeker ook het gebrek eraan soms. Ik kreeg de ruimte om initiatief te tonen.

Tijdens stand-ups in de ochtend, planningpoker en interne (maar ook externe) overlegmomenten werd ik altijd actief betrokken en dat gaf me echt het gevoel dat ik voor vol aangezien werd gedurende het project. Bovendien heb ik ook een aantal suggesties kunnen doen naar de klant die in de smaak vielen, dus daar kan ik zeker met trots op terugblikken. Het leukste van alles is nog wel dat ik “gewoon” mee mocht naar de demo van de website bij de klant op kantoor! Ik kan niet veel stageplekken opnoemen waar je die kans zult krijgen.

Gedurende het project wordt intensief samengewerkt met de product owner. Deze intensieve samenwerking is wel een vereiste bij deze werkmethode. Het zorgt voor een duidelijk aanspreekpunt voor ons die ook knopen kan (en moet) doorhakken en deze intern aan de eigen organisatie mag gaan verdedigen. Ja, de product owner moet het product zelf presenteren aan zijn of haar collega’s!

Scrum traject

Hier heb ik een van de laatste taken van het SCRUM-traject gereed gemaakt voor verificatie.

Het zit er bijna op

Het einde van mijn stage nadert en ik kan zeggen dat ik al aan een aantal toffe projecten heb mogen werken en contact heb met grote klanten. Ik heb veel geleerd over hoe je je moet gedragen in een platte organisatiestructuur, waarin iedereen eigenlijk “ondernemer” is. Zelfstandig werken, communiceren met klanten, communiceren met een zelfsturend team en nog veel meer.

Verder heb ik goede feedback gehad over hoe ik dingen slimmer kan aanpakken en kreeg ik ook positieve feedback als iets goed ging. Het wordt echt gedaan met een sterke focus op ontwikkeling en dat maakt het leuk om dingen te leren.

Buiten kantooruren is stage bij Netvlies ook heel gezellig. Zo gaan we bijvoorbeeld regelmatig eens wat biertjes drinken bij Dok19 (de stamkroeg van Netvlies), wat eten of zelfs een avondje voetballen! Tijdens de pauze hoort er ook een potje tafelvoetbal bij. Dit wordt door meerdere mensen bij Netvlies fanatiek gespeeld en het niveau is dan ook best hoog. Inmiddels lukt het me al steeds vaker om te winnen, maar een keer kruipen na 10-0 verlies is nog niet volledig uitgesloten! Wellicht dat jij het tijdens je stage beter doet?

Zijn er ook minder leuke dingen aan een stage bij Netvlies?

Het enige dat ik me eigenlijk kan voorstellen is dat je de vaatwasser zo nu en dan moet in- of uitruimen. Dat is echter een kleine prijs voor het vertrouwen, de verantwoordelijkheid en de gezelligheid die je ervoor terugkrijgt.

Conclusie

Eigenlijk heb ik me geen minuut een stagiair gevoeld, maar echt “one of the guys”. De integratie binnen de organisatie was echt heel snel gegaan. Ik kon met iedereen wel een praatje maken en ik heb echt het gevoel alsof ik eigenlijk al langer bij Netvlies werk. Ook buiten kantooruren heb ik het erg gezellig gehad met mijn collega’s. Bovendien mag ik door wat ik heb laten zien tijdens mijn stage nog blijven werken ook!

Netvlies sfeerimpressie

Een biertje drinken hoort bij de Netvliescultuur

Mijn stage is in ieder geval een ervaring om nooit te vergeten en ik zou het je zeker aanraden als je ondernemende spirit hebt en toe bent aan een enorm leerzame maar vooral ook leuke uitdaging. Als je enthousiast bent geworden, stuur dan zeker een sollicitatie via deze pagina.

Van stagiair naar young professional

Inmiddels werk ik als front-ender bij Netvlies. Wil je weten hoe mijn overgang van stagiair naar young professional verliep? In onderstaande video leg ik het uit.