Wat betekent de komst van Drupal 9 voor jouw Drupal website?

Drupal heeft afgelopen jaren verder aan populariteit gewonnen. Steeds meer grote Nederlandse websites als RTL Nieuws, AHOLD en Holland Casino draaien op dit platform. Inmiddels zijn we een aantal systeemversies verder en is Drupal 9 in aantocht. En dat betekent dat alle Drupal websites over moeten naar deze nieuwe versie. Waarom en hoe je dit het beste kunt aanpakken, lees je in dit blog.

Wat is Drupal?

We gebruiken Drupal om websites en webapplicaties realiseren. Drupal heeft een gebruiksvriendelijk content management systeem (CMS) waarmee je eenvoudig verschillende soorten content kunt beheren en publiceren. Het is een open source software, je kunt het gratis en licentievrij gebruiken. Daarnaast is er een grote actieve community van developers, designers en strategen actief, die ontwikkelde modules – een opzichzelfstaande functionaliteit die kan worden toegevoegd aan de basis van Drupal. De module zorgt voor meer mogelijkheden binnen je website. – beschikbaar stellen aan alle gebruikers. Het Drupal security team is continu bezig met reguliere security updates. Hierdoor is Drupal super veilig en up-to-date.

Support Drupal 7 en 8 stopt

Drupal 8 is afhankelijk van Symfony 3. Dit is een open source PHP-framework waarmee gemakkelijk nieuwe websites gebouwd kunnen worden. In november 2021 is de end-of-life-datum van Symfony 3. Dit betekent dat beveiligingsincidenten niet meer worden opgelost en beveiligingslekken niet worden gedicht. Daarom moeten alle Drupal 8 en 7 websites over naar het nieuwe Drupal 9. Drupal 9 wordt in het tweede kwartaal van 2020 gelanceerd. Men verwacht dat er kort na de lancering nog veel Drupal 7 websites zijn en daarom worden beveiligingsincidenten van deze websites tot 2021 ondersteund.

Nieuwe en betere functionaliteiten in Drupal 9

Vanaf Drupal 8 is alles veel makkelijker up-to-date te houden, dan in voorgaande versies, door een tool in het CMS waarmee modules te beheren en installeren zijn. Daarnaast zijn er diverse (verbeterde) functionaliteiten ten opzichte van Drupal 7. Zo is de website performance verbeterd, is er een mobile first en volledig responsive design en heeft het CMS een nieuwe gebruiksvriendelijkere mediabibliotheek.

Drupal-8-voordelen-Drupal-7

Een greep uit de voordelen van Drupal 8 ten opzichte van Drupal 7.

Waarom elke Drupal 7 website over moet

De belangrijkste reden om over te gaan, is de veiligheid van je website. Beveiligingsincidenten en bugs worden straks niet meer opgelost en dat maakt je website kwetsbaar voor hackers. Daarnaast komt Drupal 9 elk half jaar met een upgrade met nieuwe functionaliteiten die de kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid van het systeem nog verder verhogen. Dit is bij Drupal 7 nooit het geval geweest.

De architectuur van Drupal 9 is, ten opzichte van Drupal 7, enorm veranderd en daarom is het noodzakelijk om de website opnieuw te bouwen. Een mooi moment om je website onder de loep te nemen. Draagt de website voldoende bij aan je doelstellingen? Kan de website makkelijk mee veranderen met de organisatie? Sluit de website aan op de informatiebehoefte van de doelgroep? Zaken zoals de SEO waarden kunnen gewoon worden overgenomen.

Migratie van Drupal 8 naar 9

De stap van Drupal 8 naar 9 is een stuk kleiner, omdat de basis van het systeem hetzelfde blijft. Bij Drupal 8 is gekozen voor kleine releases, dus van versie 8.1 naar 8.2, waarin nieuwe technologische ontwikkelingen en functionaliteiten zijn opgenomen. Als je je website goed onderhoudt en steeds met de nieuwste functionaliteiten werkt, is de overgang naar Drupal 9 vrijwel hetzelfde als de overgang van 8.7 naar 8.8. Een nieuwe website bouwen is dus niet nodig. Wel kunnen een paar wijzigingen in functionaliteiten niet meer gebruikt worden, omdat deze verouderd zijn en herschreven moeten worden. In de code is makkelijk te controleren of dit bij jouw website het geval is.

Wanneer moet mijn website over?

Als je momenteel Drupal 7 gebruikt is het onvermijdelijk om de stap naar 8 en/of 9 te maken, zeker als je website persoonsgegevens bevat of bedrijfskritisch is. Wat ons betreft geldt hierbij hoe eerder je overgaat hoe beter. Je website is beter beveiligd en je kunt sneller gebruik maken van alle voordelen van Drupal 8 en 9.

Overweeg je voor 2020 een Drupal website te laten bouwen? Kies dan voor Drupal 8. De beveiliging van je website blijft ondersteund en je bent al goed voorbereid op een latere overgang naar Drupal 9.

Wil je op de hoogte blijven van alle updates rondom de komst van Drupal 9? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elk nieuw blog over dit onderwerp direct in je mailbox.

Medewerker foto
Drupal Developer Maurice Moret

Maurice is één van onze Drupal experts. Zijn passie ligt in het uitdenken en uitwerken van complexe websites met het Drupal CMS, waarbij de gebruiksvriendelijkheid van het CMS voor de klant voorop staat.

Over Maurice Moret