Mijn afstudeerstage zonder managers

Heb je weleens gehoord van een stageplek waar je eigenlijk je eigen ondernemer bent? Waar je geen managers hebt? Waar je zelf je planning maakt en zelf een opdracht mag formuleren die precies bij jou past? Nee? Ik ook niet, totdat ik solliciteerde voor een afstudeerstage bij Netvlies.

In dit blog vertel ik je over hoe ik Netvlies als organisatie ervaren heb, waarom je juist als stagiaire bij Netvlies moet zijn en ga ik dieper in op wat je als stagiair leert.

Een stageplek zoeken

Ik zit in het laatste jaar van van mijn HBO opleiding ‘ICT & Media Design’ en heb de kans om binnenkort af te studeren. Dit is in theorie voor mij een leuke prestatie gezien ik na mijn basisschool begonnen ben op de praktijkgerichte leerweg van het VMBO. Ik zeg ‘in theorie’, omdat ik nooit echt tevreden ben met een bepaald resultaat en ik altijd naar verbetering zoek.

Ditzelfde was ook van toepassing op mijn zoektocht naar een stageplek. Ik had een leuk partnerbedrijf van mijn opleiding kunnen kiezen met een kant en klare opdracht, maarja, van die gedachte word ik nou niet echt enthousiast. Na een lange zoektocht door verschillende bedrijfs portfolio’s kwam ik een interessant lijstje tegen op de website van Emerce (een platform met nieuws en artikelen over de E-commerce branch).

internetbureaus middelgroot

Emerce maakt ieder jaar een top 100 van bedrijven in de E-business. Netvlies stond hier op een gedeelde 2de plaats in “middelgrote fullservice internetbureaus”. Ik hecht normaal niet zo veel waarde aan dit soort lijstjes, omdat ervaringen met bedrijven voor iedereen verschillen. Zo’n lijstje is natuurlijk wel makkelijk om even wat verschillende websites af te struinen.

Als je heel eerlijk bent doet ieder bureau eigenlijk hetzelfde. Ze hebben allemaal leuke projecten en preken allemaal over de vooruitstrevendheid van de organisatie en “hoe leuk het team wel niet is”. Na een stuk of 20 bedrijven bekeken te hebben geloof ik dat allemaal wel. Bij het bekijken van de website van Netvlies kwam ik bij toeval het blog van Drupal developer Maurice Moret tegen. Daar las ik iets wat ik nog niet eerder gelezen had;

Netvlies is een internetbureau zonder managers

Geen managers? Mijn eigen jaarplan? Even vrij als een ZZP-er? Dat klonk als een nieuwe uitdaging voor mij, iets wat ik nog niet eerder gedaan had en waar ik vast en zeker veel van zou leren als persoon. Zo snel mogelijk solliciteren dus!

 

Dus Fons, wat wil je graag leren?

Dat was de eerste vraag die ik kreeg bij mijn sollicitatie. O ja, even vergeten, ik was dus inmiddels uitgenodigd voor een gesprek.

Wat wil ik graag nog leren? wat is dat nou voor een vraag? Hoor je niet eerst te vragen wat ik doe, waar ik goed in ben en waar ik gewerkt heb ofzo?

Zo zat dit gesprek dus niet in elkaar. Tijdens mijn gesprek met frontenders Jelmer en Michel ging het vooral over mij als persoon. Het is voor Netvlies vooral belangrijk dat je als persoon binnen de organisatie past. Het is belangrijk dat je ambitieus, leergierig, professioneel en proactief bent. Netvlies zoekt naar talent, niet perse qua technische kennis maar vooral talent in werkhouding en professionaliteit. Dit kwam voor mij goed uit gezien mijn technische kennis nog wat verbetering nodig had. Als ik kon laten zien dat ik goed binnen de organisatie paste kwam de technische kennis vanzelf.

Maar wat wilde ik nu leren? Tja.. goeie vraag, er valt nog zo veel te leren,

Virtual Reality & 3D

“Ik ben wel erg geïnteresseerd in Virtual Reality en knutsel in mijn vrije tijd regelmatig met 3D modelleer software zoals Blender” vertelde ik tegen Michel en Jelmer.
We kwamen samen vrij snel tot de conclusie dat VR en 3D technieken nog redelijk onbekend terrein was voor Netvlies. Michel vertelde me dat Netvlies als organisatie graag wilt innoveren om zo de klantvraag voor te blijven. Dit was misschien wel de perfecte afstudeeropdracht voor mij.

“Dus een onderzoek naar 3D en VR in het web? wat verwachten jullie daar precies bij?” vroeg ik, waarop Michel de beroemde woorden sprak; “Geen idee, dat ga jij ons hopelijk vertellen aan het einde van je stage”.

Omdat het een vrijdagmiddag was werd me na afloop van het gesprek gevraagd of ik nog een biertje lustte en of ik het aan zou durven om een potje tafelvoetbal te spelen. Niet veel later kwam Michel al met het nieuws dat ik mocht starten als stagiair onder de voorwaarde dat ik hem zou verslaan met tafelvoetbal. Ik heb de hand-oogcoördinatie van een stoeptegel, dus van winnen kwam het helaas niet. Maar een frontend afstudeerstage had ik alsnog verdiend.

 

Niet je alledaagse werkplek

Stel je voor, je zit in zo’n gezellige kring bij een verjaardag van een van je familieleden. Probeer maar eens aan je oma, opa of die ene oom die al 30 jaar bij hetzelfde bedrijf in dezelfde functie zit uit te leggen wat een zelfsturende organisatie is. Best lastig om uit te leggen voordat iedereen de koffie en gebak weer op heeft. Met een antwoord zoals “dat betekent dat we geen managers hebben” raak je meestal alleen maar verder van huis.

Dit overkwam mij ook toen ik net begon aan mijn stage. Het concept zelfsturende organisatie was ook redelijk nieuw voor mij, maar al snel merkte ik dat ik het geweldig vond.

Ik kwam terecht in het frontend team in de organisatie wat op zichzelf iets weghad van een scrumteam (wat scrum is kun je hier lezen). Iedere dinsdag hebben we een stand-up waarin we elkaar op de hoogte houden van de huidige voortgang en met elkaar overleggen als we ergens tegenaan lopen (figuurlijk bedoeld dan). In die stand-up komen ook regelmatig de persoonlijke doelstellingen aan bod. Dit is een belangrijk onderdeel van een werknemer binnen een zelfsturende organisatie.

Hoe kan iemands voortgang beoordeeld worden als er geen managers zijn om hier toezicht op te houden? Die voortgang bewaak je dus zelf. Je bent binnen Netvlies zelf verantwoordelijk voor de twee soorten doelstellingen die je samen met je coach opstelt. Je coach is een collega die je feedback geeft en ondersteunt bij het behalen van je doelen.

Fons Winters

Financiële doelstelling

Deze doelstelling is redelijk simpel, per functie en functieniveau wordt verwacht dat er een bepaalde jaarlijkse omzet wordt gedraaid. Dit is om te zorgen dat netvlies voldoende omzet draait en dat iedereen kan blijven doen wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn.

Persoonlijke doelstelling

Deze doelstellingen draaien om jou als persoon. Bij het Junior rolniveau wordt verwacht dat je werkt aan zelfontwikkeling en bij het Senior rolniveau wordt verwacht dat je je kennis deelt en collega’s begeleid in hun ontwikkeling. Deze doelstellingen zijn er om te zorgen dat jij je als persoon blijft ontwikkelen en blijft groeien.

 

In alle vrijheid

Ik kwam er al snel achter dat die zelfsturing geen grapje is. In mijn eerste weken als stagiair merkte ik dat ik geen feedback zou krijgen als ik hier niet om zou vragen. Ik was zelf verantwoordelijk voor het indelen van mijn planning en het helder formuleren van mijn opdracht. Gelukkig wil zelfsturing niet zeggen dat je er helemaal alleen voor staat. Als ik een vraag had was iedereen in het hele team bereid om me te helpen. Daarbij kwam mijn coach Michel iedere dag eventjes langs om te vragen hoe het met me ging. Hierbij ging het hem niet perse om mijn werk maar meer om mijn ontwikkeling. Had ik werk waarmee ik vooruit kon en wat leerde? Ging alles voor school goed?

Niet werken om te werken

“Met zo’n eigen planning, bepaal je ook zelf wanneer je je boterhammen gaat eten?”

Goeie vraag oma! Ja, in principe bepaal ik dat zelf maar dat is eigenlijk nergens voor nodig. Netvlies zorgt namelijk voor de lunch. Weer zoiets wat niet bij elk bedrijf vanzelfsprekend is.

Als je zin hebt kun je namelijk iedere dag tussen 12 en 1 uur genieten van een lunch verzorgd door Netvlies.

Lunch bij netvlies

“En weetje oma? Netvlies zorgt ook voor de koffie en ik kan er iedere dag tafelvoetballen”

Op die laatste zin werd nogal sceptisch gereageerd vanuit het verjaardagspubliek.

Hoe kan je op die manier ooit winst draaien als bedrijf?

Dat is een vergissing die mensen vaak maken als ze dit horen. Ik heb gemerkt dat het juist voor mij precies andersom werkt, in mijn eerste weken als stagiaire was ik nogal terughoudend. Iedere ochtend nam ik een kopje koffie en ging hard aan het werk om vervolgens pas rond 12 uur snel een klein beetje te eten. Daarna ging ik weer ‘hard’ aan het werk tot het einde van de dag. Dat ‘hard werken’ viel eigenlijk vies tegen. Richting het einde van de dag zakte mijn concentratie en kreeg ik minder werk gedaan dan ik eigenlijk zou willen. Pas nadat ik af en toe even de tijd nam om koffie te halen, lunchen of s middags een potje tafelvoetbal te spelen zag ik dat mijn productiviteit een stuk verbeterde.

Ik moet er natuurlijk wel even bij zeggen dat dit niet voor iedereen zo zal werken. Je moet wel om kunnen gaan met die vrijheid, sommige personen werken misschien veel beter onder een manager of met wat minder vrijheid.

 

Van stagiaire naar developer

Mijn stageopdracht was uiteindelijk een groot onderzoek in opdracht van Netvlies. Ik wilde erachter komen of 3D en VR webapplicaties van commerciële waarde konden zijn voor Netvlies.

Na een paar weken onderzoek was het tijd om mijn bevindingen te presenteren aan mijn collega’s. Ik trommelde een groepje specialisten op, waaronder een business developer, frontender, en strateeg. Samen bespraken we mijn bevindingen en bekeken we hoe we deze informatie toe konden passen op klanten. Al snel was het duidelijk dat 360° fotografie interessant kon zijn voor meerdere klanten. Het was nu weer mijn verantwoordelijkheid om een proof of concept te maken voor een klant. Ook hier was het weer volledig aan mij hoe, wat en wanneer ik dit ging aanpakken.

Enige tijd later stond en een volledig werkend proof of concept en kwamen er zelfs aanvragen vanuit meerdere klanten om iets te gaan doen met VR of 360° fotografie.

Gear 360 en cardboard

Goed op mijn plek

Ik had op dit punt echt het gevoel dat ik een volwaardig developer was en dat ik voor Netvlies business aan het genereren was. Het leuke hieraan was dat ik er zelf voor gewerkt had, geen vooraf gedefinieerde opdracht of collega’s die het klantcontact verzorgde. Ik was hier allemaal zelf verantwoordelijk voor en dan voelt het resultaat stukken beter.

Ik wist eigenlijk al vrij snel dat dit de plek voor mij was om na mijn afstuderen mijn carrière te starten. Het was natuurlijk nog maar de vraag of Netvlies er ook zo over dacht, ik had tenslotte nog redelijk wat in te halen qua technische kennis en het frontend team was al goed gevuld met ervaren teamgenoten die alles prima onder controle leken te hebben. Maar dit was voor het frontend team geen bezwaar om me een contract aan te bieden. Het team had gezien dat ik goed functioneerde, mijn verantwoordelijkheden nam en vooral erg proactief was als het aankwam op mijn planning en persoonlijke ontwikkeling.

Onder de voorwaarde dat ik zou afstuderen mocht ik dus aan de slag bij netvlies. Geweldig nieuws voor mij dus! Ik had het gevoel dat deze organisatie perfect aansloot bij mijn persoonlijkheid en had eigenlijk nergens anders mijn carrière willen starten.

Goed verhaal, lekker kort

Als stagiair kan Netvlies de ideale plek voor je zijn. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het soort persoon dat jij bent. Kun je omgaan met de vrijheid die je geboden wordt? Ga jij professioneel om met je verantwoordelijkheden? Ben je proactief in je werk en planning? Als je op deze vragen met overtuiging “Jot” kan antwoorden dan dient Netvlies als een stroomversnelling voor je persoonlijke ontwikkeling.

Als Netvlies teamlid kun je natuurlijk ook rekenen op de onvergetelijke avonden die vaak starten bij Dok19, de typerende potjes tafelvoetbal waar je na weer zo’n laffe middengoal of Berrie-alley niet meer weet wat nu de score was omdat Mo weer alle punten verschoven heeft, de altijd gezellig lunches of de fantastische teamuitjes.

Je komt terecht in een bedrijf met mensen die passie hebben voor de dingen die ze doen. Ze gebruiken alle vrijheid die ze geboden is om te werken aan projecten die zorgen voor een dagelijkse glimlach van oor tot oor. Iedereen doet zijn of haar uiterste best om te zorgen dat kennis gedeeld wordt en Netvlies als organisatie groeit. Dit kan zijn door beroemde Lunch Talks, Open Frontend/ backend meetings, UX meetings, Stijn sessies, Webinars, Hacknights en ga zo maar door.

Een dag niet geleerd bij Netvlies is… hoogstwaarschijnlijk een zaterdag of zondag, en zelfs daar valt over te discussiëren.

Enthousiast? Solliciteer direct online. Wil je weten hoe ik na mijn stage doorgroeiende van stagiair naar young professional? Bekijk dan onderstaande video.