Huisstijl ontwerpen? Online first!

Online first!
Volgens mij kunnen we het er allemaal over eens zijn, dat online alleen maar groter en groter aan het worden is en print aan het afnemen is. De belangrijkste uitingen zijn ook steeds meer op het internet. Op je mobiel, op facebook en de eigen website. Bij het ontwikkelen van een huisstijl gaat men echter vaak nog steeds uit van printuitingen en online word er een beetje bij gedaan.

“Oh ja we moeten ook nog iets met online.. laten we daar maar gewoon Arial voor nemen”

Mijn mening is dat dit eigenlijk omgedraaid moet worden. Tegenwoordig ook totaal geen probleem meer, want we zitten al lang niet meer vast aan de standaard systeemfonts. Er is een hoop te kiezen tussen alle beschikbare webfonts. Maar waar moet je dan allemaal op letten?

Hoera webfonts!
Met de introductie van de @fontface techniek is het de afgelopen tijd qua typografie op het web enorm snel gegaan. Voor ons designers is het als een droom die uitgekomen is, bijna ieder font is ineens een optie geworden tijdens het ontwerpproces! Waar we het voorheen nog met systeemfonts moesten doen, kunnen we nu onze meest favoriete fonts gaan gebruiken, bijvoorbeeld de Din, Frutiger, Futura en Gill Sans om er maar een paar te noemen.

Help abonnementen!
De fontfoundries zijn hier op ingesprongen en bieden hun fonts aan bij verschillende hostingpartijen zoals: Fonts.com, Typekit, Webink en nog een aantal anderen. Een logische stap, de fonts blijven namelijk afgeschermd van gebruikers en diegene die de fonts op zijn site wil gebruiken moet hier voor betalen.

Aanschaffen van webfonts, zonder abonnement
Mijn persoonlijke voorkeur, je koopt de fonts eenmalig, daarna zijn ze van jou en mag je ze op je site gebruiken. Je kunt ze dus ook zelf hosten. Een font als de Din is bijvoorbeeld ook niet beschikbaar via de fonthosting-bedrijven, maar wel via fontshop.com aan te schaffen.

Waar moet je op letten?
1. Niet alle fonts zijn ondergebracht bij 1 aanbieder, je zult per geval moeten zoeken en een abonnement af moeten sluiten
2. De hoogte van je abonnementskosten zijn afhankelijk van het aantal pageviews per maand
3. Er zijn ook fonts, die helemaal niet verkrijgbaar zijn als webfont
4. De grote bekende namen, zijn vaak duurder in aanschaf!

Kortom: Als je een huisstijl ontwikkeld (of laat ontwikkelen), denk dan eerst eens aan online en de kosten die daar mee gemoeid zijn. Je kunt anders wel eens voor verrassingen komen te staan!

Medewerker foto
Huisstijl ontwerpen? Online first!

Over Huisstijl ontwerpen? Online first!