Masterclass sociale innovatie Zelforganisatie en zelfsturing: een kijkje in de keuken

Dynamisch organiseren en zelforganisatie

Een platte organisatie, zónder managers. Dat betekent: je persoonlijke doelen bepalen en je eigen jaarplan maken. Ruimte krijgen voor diversiteit, eigenheid, ondernemerschap en ontplooiing. Zelf de regie voeren en je eigen pad vormgeven. Zweverig? Welnee! Eigentijds? Absoluut! Aan te bevelen? We zouden niet anders meer willen. We blijven bovendien in beweging, net als de wereld om ons heen. En steeds meer organisaties willen óók. Daarom verzorgen we vanuit Netvlies regelmatig workshops en presentaties over de toepassing van sociale innovatie om andere organisaties te inspireren én activeren.

“Bij de Efteling zitten we achter de schermen ook in een mooie, maar uitdagende organisatieontwikkeling. In deze zoektocht hebben zowel Netvlies als de ING onze aandacht getrokken als sociale innovatieve organisaties, waarbij Netvlies eigenlijk al ruim een half jaar een inspirerend voorbeeld is voor ons.”
Pim van Kilsdonk Adjunct Directeur | Efteling
Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg… en daarom ging het roer bij Netvlies in 2012 om. ‘Sociale innovatie’ werd het sleutelwoord. Spannend: managementlagen verdwenen, ons beloningsmodel wijzigde en mensen mochten zelf kiezen aan welke projecten ze wilden werken.

Agile Scrum werd als projectmethodiek steeds belangrijker, omdat hiermee zaken als wendbaarheid, eigen verantwoordelijkheid en samenwerking optimaal tot hun recht komen. Klanten schoven aan op kantoor en werden actiever dan ooit bij hun projecten betrokken.

En nu – na vijf jaar experimenteren, aanpassen en slijpen – willen we niet anders meer. Want sociale innovatie heeft Netvlies dynamischer en succesvoller dan ooit gemaakt.

Inhoud
Deze masterclass geeft inzicht in het besturings- en werkmodel van Netvlies ter inspiratie voor een volgende stap in je eigen organisatiemodel. We gaan in op de onderliggende principes als fundament voor ons ecosysteem, hoe we deze transitie vorm hebben gegeven (van management naar zelforganisatie) en hoe dit in de praktijk werkt en evolueert. Het liefst pakken we na de lunch gelijk door om de inspiratie daadwerkelijk te laten beklijven. In de vorm van een activatiesessie gaan we aan de slag met de principes en methoden die relevant en toepasbaar zijn voor jou, zodat aan het einde van de dag de eerste contouren zichtbaar zijn van een toekomstgericht en innovatief organisatiemodel.

Programma
09.30 – Introductie
10.00 – Organisatietransformatie (waarom)
10.30 – Organisatiemodel en organiseren van talent (hoe)
11.00 – Het perspectief van de medewerker (wat)
11:30 – Dialoog
12.30 – Lunch
13.30 – Activatie (omdenken en toepassen van de principes op de eigen organisatie)
14.30 – Modelvorming (vormgeven van modeleigenschappen)
15.30 – Actieplan (bepalen van de vervolgstappen: radicaal, pilot of evolutie)
16.30 – Afronding

Samen aan de slag

  • Creëert bewustwording onder alle betrokkenen en sla een brug tussen de verschillende stakeholders.
  • Zorgt voor enthousiasme, betrokkenheid en eigenaarschap bij de betrokken teamleden.
  • Werk multidisciplinair samen aan de eerste contouren van een sociaal innovatief organisatiemodel
  • Breng de belangrijkste eerste stappen in kaart en creëer een duidelijk visie en richting voor vervolgacties.Benoemingen
    Al in 2012 werd Netvlies bekroont als ‘Slimste bedrijf van Nederland’ door haar krachtige toepassing van sociale innovatie. In 2016 en 2017 werden we gevraagd als ambassadeur van de provincie Noord-Brabant op het gebied van innovatief werkgeverschap. Netvlies vormde een kerngroep samen met 30 andere bedrijven onder de noemer ‘Brabants Besten’ om andere organisaties te inspireren op het gebied van sociale innovatie. Ook voor het landelijke programma nlgroeit zijn we in 2017 als mentor aangewezen op gebieden als innovatie, leiderschap en cultuur, om andere ambitieuze ondernemers te coachen in het nemen van de volgende groeistap. Het nlgroeit-platform is een publiek-private samenwerking tussen het Ministerie van Economische Zaken, NLevator en de Kamer van Koophandel.

“Bij Netvlies geloven we in de talenten van mensen. Talenten kunnen het beste in betekenis groeien op basis van vrijheid en eigenaarschap en komen pas optimaal tot uiting wanneer mensen samen kunnen werken vanuit vertrouwen, eigen kracht en ondernemerschap.”
Philip Lomans Partner | Netvlies

Meer weten? Meer weten?

Philip praat je graag bij over de mogelijkheden. Stuur hem een e-mail of bel 0624104499.
Stuur Philip een mail

Communicatie workshop

Hier schrijf je de tekst

Bedankt!

We hebben je emailadres ontvangen, we kunnen je nog beter van dienst zijn als we je nog wat beter leren kennen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
chat met ons!
Arrow