Logo drupal

Wat betekent de komst van Drupal 9 voor jouw Drupal website?

Drupal heeft afgelopen jaren verder aan populariteit gewonnen. Steeds meer grote Nederlandse websites als RTL Nieuws, AHOLD en Holland Casino draaien op dit platform. Inmiddels zijn we een aantal systeemversies verder en is Drupal 9 in juni 2020 uitgekomen. Dat betekent dat alle Drupal websites over moeten naar deze nieuwe versie. Waarom en hoe je dit het beste kunt aanpakken, lees je in dit blog.

Wat is Drupal?

Drupal is een open source content management systeem (CMS) geschreven in PHP. Je kunt het gratis en licentievrij gebruiken. Het CMS is gebruiksvriendelijk, waardoor je eenvoudig verschillende soorten content kunt beheren en publiceren. Dit maakt het bij uitstek geschikt voor content gedreven websites en webapplicaties.  Drupal heeft een eigen security team dat continu bezig is met reguliere security updates. Hierdoor is Drupal super veilig en up-to-date. Drupal heeft daarnaast een grote actieve community van developers, designers en strategen die actief ontwikkelde modules beschikbaar stellen aan alle gebruikers. Een module is een opzichzelfstaande functionaliteit die kan worden toegevoegd aan de basis van Drupal. Zo’n module zorgt voor meer mogelijkheden binnen je website en maakt dat Drupal zich razendsnel verder ontwikkeld.

Waarom elke Drupal 7 en 8 website over moet

Drupal 8 is afhankelijk van Symfony 3. Dit is een open source PHP-framework waarmee gemakkelijk nieuwe websites gebouwd kunnen worden. In november 2021 is de end-of-life-datum van Symfony 3. Beveiligingsincidenten en bugs worden dan niet meer opgelost en beveiligingslekken worden niet meer gedicht. Dat wil zeggen dat een website op Drupal 7 of 8 blijft werken, maar je website extra kwetsbaar is voor hackers. Omdat men verwacht dat er de komende tijd nog veel Drupal 7 websites zullen zijn, worden beveiligingsincidenten van deze websites tot 2021 ondersteund. De belangrijkste reden om over te gaan, is dus de veiligheid van je website. Daarnaast komt Drupal 9 elk half jaar met een upgrade met nieuwe functionaliteiten die de kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid van het systeem nog verder verhogen. Dit is bij Drupal 7 nooit het geval geweest. Ook is Drupal 9 makkelijker bij te werken en kosten updates minder tijd ten opzichte van updates uit het verleden. 

Nieuwe en betere functionaliteiten in Drupal 9

Drupal 9 heeft bovendien nieuwe én betere functionaliteiten, zeker ten opzichte van Drupal 7. Zo is de website performance verbeterd en is een mobile en volledig responsive design beschikbaar. Drupal 9 voldoet aan de nieuwste webstandaarden, waardoor je website veiliger en sneller is en beter zal ranken in zoekmachines zoals Google. Daarnaast is het sinds Drupal 8 veel makkelijker om alle functionaliteiten up-to-date te houden.

Hoe overstappen naar Drupal 9?

De overstap van Drupal 8 naar 9 is klein, omdat de basis van het systeem hetzelfde blijft. Zeker bij een overstap van Drupal 8.9 naar 9. Bij Drupal 8 is gekozen voor kleine releases, dus van versie 8.1 naar 8.2, waarin nieuwe technologische ontwikkelingen en functionaliteiten zijn opgenomen. Als je je website goed onderhoudt en steeds met de nieuwste functionaliteiten werkt, is de overgang naar Drupal 9 vrijwel hetzelfde als de overgang van 8.7 naar 8.8. Een nieuwe website bouwen is dus niet nodig. Wel kunnen een paar wijzigingen in functionaliteiten niet meer gebruikt worden, omdat deze verouderd zijn en herschreven moeten worden. In de code is makkelijk te controleren of dit bij jouw website het geval is. 

Overstappen vanaf Drupal 7

Je kunt Drupal 7 nog gebruiken als je de installatie blijft updaten tot de end-of-life datum. Daarna heb je een jaar de tijd om over te stappen naar Drupal 9. De architectuur van Drupal 9 is, ten opzichte van Drupal 7, enorm veranderd en daarom is het noodzakelijk om de website opnieuw te bouwen. Een mooi moment om je website ook strategisch onder de loep te nemen. Draagt de website voldoende bij aan je doelstellingen? Kan de website makkelijk mee veranderen met de organisatie? Sluit de website aan op de informatiebehoefte van de doelgroep? Zaken zoals de SEO-waarden kunnen gewoon worden overgenomen naar de nieuwe website. 

Wanneer moet mijn website over?

Als je momenteel Drupal 7 of 8 gebruikt is het onvermijdelijk om de stap naar 9 te maken, zeker als je website persoonsgegevens bevat of bedrijfskritisch is. Wat ons betreft geldt hierbij: hoe eerder je overgaat hoe beter. Je website is beter beveiligd en je kunt sneller gebruik maken van alle voordelen en nieuwe features van Drupal 9. Netvlies bouwt Drupal websites en webapplicaties en helpt bij de migratie naar Drupal 9. Hulp nodig bij de migratie van jouw website of wil je eens sparren over de mogelijkheden van Drupal voor jouw business? Neem vrijblijvend contact met me op via [email protected] en ik help je op weg!