Microsoft stopt zelf met de ondersteuning van Internet Explorer
Microsoft stopt met de ondersteuning van Internet Explorer 11 (IE11) en raadt aan Internet Explorer in te ruilen voor een modernere browser. De laatste release van IE11 dateert alweer uit april 2017. Sindsdien kent de browser de nodige veiligheidsissues en functioneert de browser niet meer naar behoren bij websites, webshops of applicaties met de nieuwste technologieën en functionaliteiten.
Op 30 november 2020 stopte Microsoft Teams - de vergaderapplicatie van Microsoft - al met de ondersteuning van IE11. In augustus 2021 volgen de andere Microsoft 365-apps. Gebruikers kunnen een ‘verminderde gebruikservaring’ ervaren of niet meer verbinden met IE11 als ze de Microsoft 365-diensten gebruiken.
Microsoft Edge
Microsoft gaat zich richten op de Microsoft Edge browser. Edge is de opvolger van IE11, vervangt deze als standaard webbrowser op alle Microsoft apparaten, zoals Windows 10, Windows 10 Mobile en Xbox One, en bevat nieuwe features. De browser draait op dezelfde engine (motor) als de Chrome-browser van Google: Chromium. Hiermee krijgt deze engine de komende jaren een nóg prominentere positie in het browser landschap.
Binnenkort worden in IE11 automatisch ‘incompatible’ websites doorgestuurd naar Edge. In plaats van de website die je wilt bezoeken, krijg je een tussenscherm met uitleg over Edge te zien. Vanuit daar kan je doorklikken om de website die je wilde bezoeken te browsen met Edge. De website bezoeken met IE11 is dan niet meer mogelijk.
Extra tijd, dus extra kosten
Afgelopen jaren hielden we in ons ontwikkelproces, met name in JavaScript en CSS, nog veel rekening met een degelijke website in IE11. Het kost developers extra tijd - en klanten daarmee extra geld - om bepaalde complexe functionaliteiten, die op een moderne manier moeten werken, werkend te krijgen in IE11. Denk aan een modern design dat op een uitdagendere manier is vormgegeven met veel visuele effecten en animaties die in andere browser makkelijk te maken zijn. Interactieve elementen, zoals sliders of een fotogallerij. Of applicatie-achtige websites die data inladen zonder de volledige pagina te verversen.
Dit levert ook extra code op. De website wordt voor alle gebruikers, dus ook bezoekers die via browsers als Chrome de website bezoeken, belast met een overload aan onnodige Javascript code. En dat heeft weer impact op de laadsnelheid (performance) van je website.
Tip: wil je meer weten over wat performance is, hoe dit werkt, waarom dit belangrijk is en hoe je de performance verbetert en bewaakt? Lees dan mijn blog over een goede website performance.
IE11 blokkeert innovatie
Waar andere browsers regelmatig geüpdatet worden met bugfixes en nieuwe functionaliteiten, staat IE11 al jaren stil. De browser wordt niet meer verbeterd: er komen geen nieuwe functionaliteiten bij en sommige beveiligingsissues worden niet meer opgelost.
Vroeger was één browserversie voor langere tijd gangbaar. Tegenwoordig brengen browsers eens per 6 weken (Chrome) of zelfs eens per maand (Firefox) een nieuwe versie uit. Hierdoor wordt het verschil tussen IE11 en andere browsers steeds groter.
Developers moeten, als ze IE11 willen ondersteunen, rekening houden met een hele oude set aan functionaliteiten. Dit kan ten koste gaan van nieuwe features die in andere browsers wél werken. Ook kost het meer tijd om een element, functionaliteit of wens voor een website uit te werken. Vanwege alle uitzonderingen waarmee je rekening moet houden door de oude set aan functionaliteiten.
Kortom, met IE11 zit je gevangen in een ouderwetse wereld waar je niet makkelijk uit komt.
Wat houdt ‘stoppen met ondersteuning’ in?
Bij Netvlies zijn we vanaf 1 januari 2021 gestopt met het standaard aanbieden van website, webshop of applicatie ontwikkeling voor IE11. Concreet betekent dit dat we in nieuwe ontwikkeltrajecten geen tijd meer steken in het goed maken van een website in IE11. Uiteraard kan je website wel in IE11 bezocht worden, maar hoe dat eruit ziet en hoe goed het werkt is geen onderdeel meer van onze werkzaamheden.
Zaken die hierdoor mogelijk minder goed werken zijn onder andere visuele effecten, interactieve elementen, animerende / bewegende onderdelen, carrousels of ingewikkelde positioneringen van elementen. Een website wordt in IE11 in principe niets meer dan een tekst op een pagina. Op deze manier zorgen we ervoor dat een website alsnog zichtbaar en leesbaar is in IE11, alleen wel visueel onaantrekkelijk en functioneel minder capabel.
Wat betekent dit voor mijn website, webshop of applicatie?
Laat je een nieuwe website, webshop of applicatie bouwen, dan wordt deze niet meer ontwikkeld voor IE11. Als het toch gewenst is om iets te ontwikkelen voor IE11, zal per vraagstuk of project bekeken worden hoe we hiermee omgaan.
Wil je meer weten over de gevolgen van het stoppen met de ondersteuning van IE11? Neem vrijblijvend contact met me op via [email protected]