Als je Netvlies een beetje kent, weet je dat wij groot fan zijn van de Scrum-methodiek. Dankzij Scrum hebben projecten een betere kwaliteit en zijn ze sneller af. Voor veel mensen is scrum een beetje een buzzword. Daarom delen we onze Scrum-kennis graag in een serie blogs waarin we uitgebreid op alle aspecten van Scrum ingaan. Een belangrijk onderdeel van een succesvol Scrum-project is de aanwezigheid van de Product Owner bij Netvlies op kantoor. In deze blog leg ik uit waarom het belangrijk is om als Product Owner op kantoor aanwezig te zijn en wat je kan verwachten. Ik gebruik in deze blog een aantal typische Scrumtermen. Om je te helpen deze termen beter te begrijpen, vind je onderaan de blog een korte begrippenlijst.
Intensieve samenwerking
Scrum brengt veel voordelen en efficiëntie met zich mee om tot een goed eindproduct te komen. Het helpt tevens om meer grip op het proces te krijgen, mede dankzij de intensieve samenwerking met de klant. Voor deze samenwerking is de rol van Product Owner (PO) cruciaal. Dit is een afgevaardigde van de opdrachtgever die namens de opdrachtgever eigenaar van het product is en onderdeel uitmaakt van het Scrumteam. Als PO representeer je de opdrachtgever binnen het Scrumteam, ben je eigenaar van de product backlog en bepaal je de prioriteiten. Onlangs schreef ik een uitgebreide blog over de rol van de PO. Om intensief te kunnen samenwerken is het essentieel om tijdens het project regelmatig met het Scrumteam in dezelfde ruimte te werken. Hierdoor komt de samenwerking gemakkelijker op gang en creëer je kortere communicatielijnen. Daarom krijg je als PO een werkplek bij ons op kantoor. Maar waarom is dit zo belangrijk en wat kun je van een werkplek bij ons op kantoor verwachten?
Waarom is het belangrijk om als PO aanwezig te zijn op kantoor?
Als PO ben je letterlijk eigenaar van het product en daarmee ook van de product backlog. Dit is een overzicht met een verzameling van wensen - user stories - die in het product kunnen komen. De PO stelt vast welke wensen worden gerealiseerd en hangt hier een prioriteit aan. De developers gaan deze vervolgens, op basis van de opgestelde prioriteiten, ontwikkelen. Hierna verifieert de PO de ontwikkelde stories. Mocht iets niet naar wens zijn, kan dit meteen met elkaar worden besproken. Een PO is expert van zijn/haar branche en organisatie. Je weet dingen, zoals specifieke producttermen en productspecificaties, die de rest van het team niet weet. Korte lijnen, bijvoorbeeld bij het maken van content, zijn belangrijk om vragen te kunnen stellen, keuzes te onderbouwen en discussies te voeren. Dit werkt prettiger, is efficiënter en maakt de kans op miscommunicatie een stuk kleiner. Je voorkomt daarnaast dat je elkaar veel moet bellen en/of e-mailen. Je hebt elkaar immers op kantoor al een hoop kunnen vragen.
Doordat je bij Netvlies intensief meewerkt aan je project, als onderdeel van het Scrumteam, weet je precies wat er speelt. Het voorkomt ruis en houdt de lijntjes kort. Zeker bij een complex project zorgt dit voor een beter resultaat dan wanneer je over en weer blijft mailen. Bovendien heeft Netvlies zich goed in onze bedrijfsprocessen verdiept en ook dat komt het resultaat ten goede.
Paul Spanjaard, Client Customer Officer | Securex Nederland
Wat doe je als PO op kantoor?
Wat je als PO precies bij Netvlies op kantoor gaat doen, is afhankelijk van Scrum gerelateerde events. In de eerste week van een sprint vindt de refinement plaats. Samen met het scrumteam bespreek je welke hoge prioriteiten uit de backlog je tijdens de sprint wil realiseren, hoe je de wensen wil realiseren en hoe complex dit is. De complexiteit wordt tijdens de Sprint planning, waarin we gebruik maken van planning poker, ingeschat door het toekennen van zogenaamde story points. Het optellen van deze punten geeft een Sprintbacklog met hierin de user stories die het team denkt op te kunnen pakken binnen de sprint. Alles onder de denkbeeldige rode streep kan tijdens deze sprint niet worden gerealiseerd. Sommige PO’s willen daarom, op basis van de planning poker, de prioritering aan te passen, omdat ze toch liever zien dat een andere wens wel wordt opgepakt. Dit gebeurt altijd in overleg met het development team, omdat zij verantwoordelijk zijn voor de Sprintbacklog. Aan het einde van een Sprint vindt de Scrum Review plaats. Deze wordt door de PO voorgezeten. Als onderdeel van de Scrum Review wordt een demo gegeven. De PO presenteert het deelproduct aan de belangrijkste stakeholders. De demo wordt door de PO gegeven, omdat deze producteigenaar is, de belangrijkste keuzes maakt en verantwoordelijk is voor stakeholdermanagement. Je mag zelf weten hoe je de demo vormgeeft. Jij als PO kent de organisatie en stakeholders het beste. Ik merk dat PO’s dit vaak spannend vinden. Daarom help ik met het voorbereiden van de demo. Ook geeft een PO tijdens een sprintreview vaak een sneak-preview van de volgende sprint. Dit is tevens het laatste moment voor de stakeholders om invloed uit te oefenen op de inhoud en/of prioriteit. Wat je verder op kantoor doet is afhankelijk van hoe het project loopt. Als iets technisch tegenzit, vindt intensief overleg plaats om tot een oplossing of alternatief te komen. Daarnaast zorgen we dat overleg met andere disciplines binnen Netvlies, bijvoorbeeld voor ondersteuning bij marketingactiviteiten, zoveel mogelijk plaatsvindt wanneer je al bij ons op kantoor bent.Tot slot raad ik PO’s altijd aan om tijdig te beginnen met het invullen van de content en dit daarom bij ons op kantoor te doen. Als je dan ergens tegenaan loopt of niet begrijpt hoe het CMS werkt, kun je dit meteen met het team bespreken. Uiteraard kun je ook gewoon aan de slag met je dagelijkse werkzaamheden.
Begeleiding van de Scrum Master
Als je bij ons op kantoor komt werken, word je niet zomaar aan je lot overgelaten. Zeker niet wanneer je aan je eerste Scrum-project gaat beginnen. De Scrum Master zorgt dat je goed voorbereid bij ons op kantoor komt. In de voorbreidingssprint - door ons ook wel sprint 0 genoemd - neemt de Scrum Master contact met je op om de detailplanning door te nemen. Indien nodig, nodigt de Scrum Master je uit om kennis te komen maken en de PO training te volgen. Vaak wordt in sprint 0 ook de basis gelegd voor het design. Het is dan vaak handig om als PO al een paar dag(delen) aanwezig te zijn. Daarnaast worden het Scrumproces en de verantwoordelijkheden per teamlid uitgelegd. Je krijgt ook een boekje mee met een uitgebreide uitleg over de Scrum-methodiek. De Scrum Master zal de PO gedurende het hele traject coachen en helpen waar nodig. Je kunt dus ook tijdens een sprint gewoon bij de Scrum Master terecht met al je vragen.
Dit kun je als PO verwachten van werken bij Netvlies op kantoor
Als PO kun je dus het volgende verwachten:
- intensieve samenwerking met het Scrumteam;
- veel mogelijkheden om vragen te stellen en uitleg te krijgen;
- kortere lijnen om keuzes te maken;
- begeleiding van de Scrum master;
- en niet te vergeten een werkplek en verzorgde lunch bij Netvlies op kantoor.
Gratis Scrum webinar
Heb je interesse in Scrum, maar heb je er nog er nog weinig ervaring mee? We organiseren regelmatig een Scrum webinar, waar we je in 1 uur meenemen in de werking van Scrum aan de hand van een praktijkvoorbeeld van Netvlies. Meld je gratis aan
Geen blogs missen uit deze serie?
Meld je hieronder aan voor onze e-mailupdates, waarbij je ook kunt aangeven welke onderwerpen je het meest interessant vindt.
Gehanteerde begrippen
- Product Owner: afgevaardigde van een opdrachtgever die onderdeel uitmaakt van het scrumteam en bij ons op kantoor komt werken.
- Scrum Master: dienend projectleider. Faciliteert en motiveert het Scrumteam en zorgt dat de Scrum-methodiek goed wordt uitgedragen. Is tevens sparringpartner van de Product Owner.
- Sprint: een iteratie van 2 of 3 weken, waarin we met het Scrumteam samen een set van wensen oppakken en een (deel)product opleveren.
- Product backlog: de verzameling van wensen die in het product kunnen komen. Deze wensen - user stories - hebben allemaal een unieke prioriteit op basis waarvan ze tijdens de sprints worden opgepakt. Dit zorgt ervoor dat een wens – hoe onrealistisch ook – altijd op de backlog kan staan, zolang de prioriteit maar klopt. Een backlog is overigens project-overstijgend: wanneer na een half jaar een optimalisatie sprint wordt gehouden, is de (herziene) backlog daarbij nog steeds het uitgangspunt.
- Refinement: De Product Owner licht de user stories uit de backlog toe. Samen bespreek je welke hoge prioriteiten uit de backlog je tijdens de sprint wil realiseren, hoe je de wensen wil realiseren en hoe complex dit is. Een onderdeel van de refinement is de planning poker.
- Planning poker: Het team schat de complexiteit van user stories in door het toekennen van complexiteitspunten.