
Virtual Reality, moet je als bedrijf meedoen aan de hype?
Misschien heb je wel eens een VR (Virtual Reality) bril op je hoofd gehad. Misschien ben jij een echte VR fanaat en ben je zelfs in bezit van een Oculus Rift of HTC Vive of zo’n schattig kartonnen brilletje. Hoe dan ook, ik ga er even van uit dat je wel eens van VR hebt gehoord en dat je weet wat het het is. Zo niet, Google is je vriend.De VR hype slaat als een wild vuur om zich heen en laat niks heel van de conventionele manier waarop wij het internet ervaren. In dit blog geef ik je een update van de huidige status van VR, ik leg ik uit waarom bedrijven meer in moeten zetten op Virtual Reality en hoe makkelijk het is als bedrijf om mee te profiteren van deze rage.
We spoelen even 175 jaar vooruit en zien dat Google op de markt komt met producten zoals Cardboard en grote publiek pas echt kennis maakt VR. Zoals met bijna iedere nieuwe technologie ontwikkelt VR zich het snelste in de gaming branche. Zolang mensen zich kunnen vermaken en toepassingen gericht zijn op plezier, ontspanning en fictie wordt er vaak veel geld in geïnvesteerd. VR kan ook heel goed geschikt zijn voor praktische oplossingen zoals training en educatie, bijvoorbeeld bij deze vliegtraining. Wat we veruit toch het meeste tegenkomen is het gebruik van VR als verrijking van een 2D of 3D applicatie. Een goed voorbeeld hiervan is huizenwebsite Funda. Steeds meer huizen op de website hebben naast de bekende 2D plattegronden nu ook een 3D plattegrond en 360 graden foto’s. Deze foto’s kun je dan ook via je VR headset bekijken.
Toepassingen
Op dit moment transformeert VR zich redelijk snel van een futuristisch, ongrijpbaar stukje technologie tot een mainstream toepassing. Bereikbaar en begrijpbaar voor iedereen. Het concept VR bestaat al langer dan vandaag, veel langer. Een van de eerste toepassingen van VR ontstond rond 1838. Charles Wheatstone demonstreerde dit met een stereoscopische kijker. Onze hersenen kunnen twee verschillende beelden samenbrengen en ons een gevoel van diepte en immersie geven.
VR, gewoon een stuk extra beleving?
Haha, super grappig, oh sorry, ik keek even deze failcompilatie van mensen die Virtual Reality proberen. De mensen uit het filmpje reageren nogal heftig op wat zich allemaal een goede 5 centimeter voor hun ogen afspeelt. Virtual Reality is natuurlijk ook nogal een beleving, die conclusie trok ik ook tijdens mijn afstudeeronderzoek bij Netvlies naar VR. Hier ontwikkelde ik het relatief eenvoudige model “Lagen van beleving in het web” Eigenlijk is het simpel, zo’n beetje iedere 3D of VR applicatie is terug te brengen naar een platte (2D) variant. De varianten zien er dan misschien niet hetzelfde uit maar zullen alsnog exact hetzelfde doel/eindresultaat hebben. Neem het voorbeeld van Funda, de 360 graden foto is niet meer dan een veredelde 3D plattegrond, en de 3D plattegrond is gewoon een extra dimensie op de klassieke 2D tekening of foto van een woning. Ze dienen allemaal exact hetzelfde doel; de gebruiker inzicht geven in hoe de woning er uit ziet. De lagen in de piramide van het model zijn dus lagen in beleving voor de gebruiker. Heeft je bedrijf een product, website of applicatie waarbij beleving belangrijk is voor gebruikers? Overweeg dan om een stapje omhoog te doen in de piramide en daarbij onderdelen van je product, website, applicatie te voorzien van 3D of VR.Beleving, Beleving en nog meer Virtual Reality
Uiteindelijk draait het dus allemaal om de beleving voor de gebruiker. Ik kan je een filmpje laten zien van een prachtig landschap. De vogeltjes fluiten, het gras wuift langzaam in de wind, de witte wolken zweven door een heldere blauwe lucht en op het moment dat jij je hoofd draait zie je…. een donkere stoffige zolderkamer. Niet echt een bijzondere ervaring of wel? Stel je nu eens voor de je helemaal omringt bent door die prachtige natuur. Achter je hoor je het geluid van stromend water, je draait je om ziet inderdaad een stroompje en daaromheen grazende koeien. Overal waar jij kijkt zie je weer iets nieuws of moois en dat allemaal vanuit je veilige comfortabele zolderkamer. Klinkt een stuk beter toch? Zoals Maya Angelou ooit zei;“People will forget what you said. People will forget what you did. But people will never forget how you made them feel.”Ik hoor je al denken, ‘wat heeft dat filmpje te maken met online klantbeleving op mijn website of webshop?’ Nou, alles, het heeft er alles mee te maken. Dat filmpje kan ook een VR weergave zijn van een bepaalde locatie, showroom, of interieur. Het kan een productvisualisatie zijn, denk bijvoorbeeld aan het interieur van een auto voor de website van een autodealer. En misschien wel een van de meest krachtige toepassingen voor VR; storytelling. Je wilt door middel van foto of video een verhaal vertellen aan een bezoeker. Een van de beste manieren om dat verhaal over te brengen is door de gebruiker er midden in te plaatsen. Onderstaand filmpje is hier een perfect voorbeeld van. Een Amerikaans basketbalteam gebruikt Virtual Reality om de kijker van het filmpje in een verhaal mee te nemen.