Tom Schuller over zijn ervaringen als stagiair bij Netvlies

Eerst zal ik me even voorstellen, mijn naam is Tom Schuller en ik studeer op het SintLucas in Boxtel. Het afgelopen half jaar heb ik stage gelopen bij Netvlies. De reden dat ik Netvlies heb gekozen kwam in eerste instantie door het advies van een van mijn leraren die zei: “Ik denk dat dit echt iets voor jou is, sluit goed aan bij je interesse”. Dus heb ik een sollicitatie ”brief” gemaakt. Dit was niet echt een brief maar een website die bestond uit slides met op allemaal een zin, deze zinnen samen vormden een kort verhaaltje met als laatste slide een QR-code. Zodra deze QR-code werd gescand met de telefoon werd er automatisch een sms naar mij gestuurd met daarin “Lieve Tom, we zijn erg onder de indruk van je werk en nodigen je graag uit voor een gesprek. Laat maar weten wanneer het je uitkomt en wat je er bij wilt drinken. Met vriendelijke groet Netvlies.” Uiteindelijk hebben ze me ook nog gemaild om te bevestigen dat ik op gesprek mocht komen, waarna ik ben aangenomen als stagiair bij Netvlies.

Leerdoelen en coaches

Voor de stage heb ik uiteraard wat leerdoelen opgesteld en in het kort komt het er op neer dat ik zowel beter wil worden in design als front-end development. Omdat Netvlies hier individuele specialisten voor heeft heb ik twee stagebegeleiders. Johan Michels (senior designer) en Paul Verbeek (JavaScript developer). Op dit moment maak ik deel uit van het Handyman scrum-team (scrum is een projectmethodiek. Meer informatie). Veel werk ik voor Handyman met Paul samen in een document, deze samenwerking noemt hij “pair propramming”. voor Johan ontwerp ik vaak elementen en iconen. Naast de werkzaamheden binnen het scrum team doe ik nog een hoop andere dingen. Deze zijn meestal gericht op design, het gaat vaak om zaken zoals het uitknippen van foto’s, banners of Facebook posts ontwerpen maar ook animatiefilmpjes maken en fotograferen. Ook ben ik al naar een aantal conferenties geweest met Netvlies. Onder andere: Fronteers, Adobe Roadshow & Webplatform.org Doc sprint. veel inspirerende mensen ontmoet van onderandere Google & Adobe, zulke evenementen ga ik zeker vaker opzoeken ook na deze stage.

Snellere ontwikkeling dan op school

Ik heb me in de afgelopen maanden al enorm ontwikkeld op het gebied van web. Ik heb tijdens mijn stage bij Netvlies al duizend keer meer geleerd over web dan in de 2 jaar op school. De reden dat dat hier veel sneller gaat dan op school is waarschijnlijk omdat het SintLucas een hele brede opleiding is en dus niet gespecialiseerd is op het gebied van web. En de lessen voor web zijn ook niet uitgebreid. Bij Netvlies kan ik hier echt dieper in gaan en heb ik echte experts om me heen.

Wat ik heb geleerd

  • Op Johan’s advies begin ik de ochtend altijd met inspiratie op doen. Awwwards.com en onepagelove.com vind ik hiervoor geschikte websites.
  • De werkmethode scrum gebruik ik in versimpelde versie nu ook voor mijn eigen klanten en ik merk vooral dat het gebruik van een scrumboard erg overzichtelijk werkt waardoor ik een heel stuk effectiever werk.
  • Je kan nooit genoeg wekkers zetten om 's ochtends wakker te worden.
  • Veel geleerd op het gebied van jQuery, JavaScript, HTML5, CSS3 (animaties).
  • Het maken van responsive websites. Een klant van me wilde namelijk graag een mobiele website, en responsive werkt een heel stuk beter als een aparte mobiele website.

De Scrum methodiek

Na mijn stage ga ik weer terug naar school en ik ben zeer benieuwd hoe deze stage de rest van mijn schoolcarrière zal beïnvloeden. Op school werken we met zogenaamde @Work groepen. Dit zijn teams waarmee je samen aan een project werkt. Ik ben van plan om hier ook de scrum methodiek toe te passen. Mijn stage duurt nog tot half januari en ik hoop dat het nog veel goeds brengt. Als het zo door gaat als tot nu toe het geval is geweest, dan twijfel ik daar niet aan.

Over Netvlies

Bij Netvlies hangt een leuke sfeer met een goede combinatie tussen formeel en informeel. En tafelvoetbal is altijd een fijne afwisseling! Ik vind een gezamenlijke lunch ook zeker een pluspunt, want het is een stuk socialer dan wanneer iedereen met zijn of haar broodtrommeltje aan het bureau zit te eten. De lunch is altijd even het moment van de dag waarop iedereen bij elkaar is en waar gewoon een zeer relaxte sfeer aanwezig is. Op het SintLucas werkte ik bijna altijd in een team, maar dat ging wel heel anders dan hier. Hier moeten mensen echt op je kunnen rekenen. Dingen moeten echt op tijd af zijn en als je een meeting hebt moet je er ook echt zijn. Op school was dit wel anders. Als iemand iets niet af had sprak niemand diegene daar op aan. Ik denk dat dat ook wel verandert als iedereen straks terug komt van hun stage, aangezien ik denk dat de meeste deze discipline wel mee krijgen op hun stageadres.

Kom stage lopen bij Netvlies

Bij Netvlies zijn we altijd op zoek naar stagiaires. Enthousiast? Solliciteer direct online. Wil je meer weten over wat je kunt verwachten van een stage bij Netvlies? Berrie en Fons leggen het in onderstaande video aan je uit.