Hoe iedereen bij Netvlies zijn eigen jaarplan maakt (Rudy, Symfony developer)

Bij Netvlies werken geen managers (op de office manager na), wat betekent dat iedere professional veel vrijheid en vertrouwen krijgt en je geen baas hebt die je vertelt wat je moet doen. Daarin is Netvlies een zeer vooruitstrevend bedrijf en ik moet dan ook vaak op feestjes uitleggen hoe dat nou precies werkt. Vooral aan mensen die een hekel hebben aan hun baas... ;-)

Een paar praktische voorbeelden: we kiezen zelf aan welke projecten we werken, wanneer we vrij nemen of thuiswerken (of 6 weken vanuit Zuid-Amerika werken zoals Martin dit jaar deed) en we maken ons eigen jaarplan. Hoe dat laatste precies werkt, leg ik uit in dit blog.

Wat is een jaarplan precies?

In een jaarplan leg je vast wat jij aankomend jaar wil gaan bereiken. Zowel persoonlijke ontwikkeling en ambities die je hebt als professional, als jouw bijdrage aan de organisatie. Afhankelijk van je rolniveau hanteert Netvlies bepaalde richtlijnen van wat er van je verwacht wordt. Bijvoorbeeld hoeveel projecten je gaat draaien en wat voor andere activiteiten je kunt ondernemen, zoals persoonlijke ontwikkeling, het onderzoeken van een nieuwe techniek of standaard, of het begeleiden van een collega of stagiair. Voor mensen die een hoger rolniveau hebben, zelf ben ik Lead Symfony developer, wordt er bijvoorbeeld verwacht dat we tijd steken in het begeleiden van collega’s en het vergaren en borgen van kennis binnen de organisatie. Bij mensen die net starten ligt de focus op persoonlijke ontwikkeling en het doorgroeien naar een hoger rolniveau.

In het vierde kwartaal is de focus je jaarplan maken en afstemmen. In dit jaarplan geef je aan wat je wilt gaan bereiken en ook hoe (en met wie) je dat wil gaan doen. Dit bespreek je met je interne coach, die meedenkt over een zo SMART mogelijke beschrijving (zodat er gedurende het jaar geen onduidelijkheid kan zijn over of een doel wel of niet gehaald is), wanneer wat gedaan kan worden en welke hulp je kan gebruiken.

Gedurende het jaar wordt er (minstens 1x per kwartaal) gekeken hoe het loopt, wat er al behaald is en of er eventueel zaken bijgesteld moeten worden. Naast een aantal basiszaken die er van je verwacht worden, heb je ook de mogelijkheid om te overpresteren en dus doelen op te nemen waarvan het mooi zou zijn als je ze behaalt. Aan het einde van het jaar is dan ook precies duidelijk, aan de hand van wat ik wel en niet behaald heb, hoe hoog mijn salarisverhoging wordt voor het jaar daarop. Ook kun je in je jaarplan meenemen dat je wilt doorgroeien naar een volgend rolniveau (wat ik afgelopen jaar ook heb kunnen doen) en dit koppelen aanvullende doelstellingen passend bij het volgend rolniveau.

Hoe ziet mijn eigen jaarplan er uit?

Mijn jaarplan heb ik gevormd op basis van onder andere mijn rol en visie binnen de backend groep van Netvlies. Een aantal praktische voorbeelden uit mijn eigen jaarplan van afgelopen jaar:

  • Domain Driven Development & EventSourcing
    Voor Armarium, een dochterbedrijf van Netvlies dat advocatenkantoren helpt met digitaal procederen, ben ik betrokken als architect en lead developer. Door onder andere de grootte van het project en het vraagstuk was het duidelijk dat de oplossing op een andere wijze opgezet moest worden dan gebruikelijk. Op basis van de wensen en eisen van het project is duidelijk geworden dat het toepassen van DDD en Event Sourcing een mogelijke richting zou kunnen zijn. Dit jaar heb ik me veel verdiept in deze materie en direct toe kunnen passen binnen Armarium. Één van de onderdelen was sparren met mede collega’s en oud collega’s over de richting die we op zouden gaan. Hierdoor uiteindelijk er voor kunnen zorgen dat dit bij Armarium toegepast wordt en dat een aantal collega’s dit nu ook al toe kunnen passen. Uiteraard is deze kennis direct te gebruiken bij andere projecten. Het doel voor dit jaar is hier o.a. voor het gehele backend team trainingen in te geven.

  • Automated testing
    Dit jaar heb ik samen met 2 collega’s automated testing verder op de radar gebracht bij Netvlies en klanten (o.a. door een lunchsessie te geven). Automated testing gaat volgens ons een vast onderdeel worden bij projecten en zorgt er uiteindelijk voor dat projecten kwalitatiever zijn en beter te onderhouden. We hebben hiervoor al research gedaan, een standaard gekozen, dit intern gepresenteerd en reeds bij een aantal projecten ingezet. Dit zal gepresenteerd worden en gebruikt voor interne trainingen en coaching.

  • Begeleiding collega Martin
    Een van mijn jaardoelen afgelopen jaar was er voor te zorgen dat Martin zijn jaardoelen zou halen :-). Dat doet hij natuurlijk vooral zelf, maar ik heb hem onder meer geholpen door af en toe met hem te sparren en hem te helpen bij onderzoek naar de PIM oplossing Akeneo (obv het Symfony framework) en mee te helpen met de keuze voor Shopware (beiden worden inmiddels regelmatig ingezet bij projecten). Ook heb ik samen met Martin een geautomatiseerde Nmbrs integratie (Nmbrs is een HR- en salarisadministratie tool) opgezet welk gekoppeld is aan het specifieke HR systeem van de klant en Martin hierbij ondersteund toen hij in Zuid-Amerika zat. Naast het opzetten van deze tools zijn Martin en ik ook druk bezig geweest met de implementatie van pull requests binnen de dagelijkse werkzaamheden. Uiteindelijk is dit volledig embed binnen de organisatie en overgenomen door verschillende personen binnen Netvlies!

  • Standaardisering en eigenaarschap
    Bij Netvlies werken we met allerlei standaarden als Symfony bundles, componenten, admin panels en standaard configuraties. Bijvoorbeeld standaard configuratie voor Elastic Search, ADSF en standaarden als Akeneo en Sonata Admin. Dit jaar heb ik er samen met een aantal collega’s gezorgd dat we hierover eigenaarschap onderling verdeeld hebben, meer inzicht hebben gegeven in wat we gebruiken en wie hierover kennis heeft. Zo hebben we verdeeld wie zich waar in verdiept, weten we nu goed welke kennis er in huis is en wie we bij wat voor uitdaging kunnen betrekken binnen projecten. Een van de directe opvolgingen hiervan is dat we momenteel bezig zijn met de upgrade van ElasticSearch naar de laatste versie (voor alle nieuwe projecten) en dit direct ook toepassen. Ook zijn we vanaf heden Symfony 3.2 aan het implementeren bij nieuwe projecten zodat we direct de laatste tools kunnen gebruiken.

  • Training faciliterend leiderschap
    Naar aanleiding van het doorgroeien naar Lead Symfony developer eind vorig jaar heb ik mijzelf ingeschreven voor een training faciliterend leiderschap. Deze training wordt gegeven door Stijn, een organisatiepsycholoog die regelmatig op kantoor is om collega’s te ondersteunen, en deze training volg ik samen met 3 andere collega’s. Zo wil ik mijzelf verder ontwikkelen als Lead developer, uiteindelijk ook minder gaan developen. Hierdoor meer de focus kunnen brengen op het ondersteunen van mijn mede collega developers en business developers door middel van advies, trainingen en presentaties. Ook wil ik meer mijn omgeving inspireren en begeleiden in de doelen die zij willen behalen.

Ambities voor mijn jaarplan van 2017 zijn onder andere: embedden van DDD binnen projecten (o.a. training geven en coachende rol), Automated testen volledig embedden binnen de organisatie, Symfony upgraden bij oudere projecten en meer een adviserende / coachende rol binnen grote projecten en sales.

Wat zijn andere leuke voorbeelden van jaarplannen?

Natuurlijk ben ik niet de enige met een jaarplan. Alle 44 specialisten bij Netvlies hebben er één en vaak zit hier ook overlap in als mensen samen iets oppakken. Hieronder ter inspiratie nog een aantal andere voorbeelden van onderdelen uit jaarplannen van collega’s:

  • Lunchtalks, die nu iedere woensdag plaatsvinden, waarin collega’s een korte presentatie geven over iets waar ze zakelijk of privé mee bezig zijn

  • Pull requests, waardoor developers (van alle disciplines) tegenwoordig voor een aanpassing wordt doorgevoerd eerst wordt gecontroleerd door één of meerdere collega’s.

  • Proof of concept met iBeacons, waarbij bezoekers van een festival relevante locatie gebaseerde informatie toegestuurd krijgen

  • Research naar zakelijk communicatiemogelijkheden met Whatsapp, wat ook geleid heeft tot 3 projecten

  • Open frontend meeting. Maandelijkse kennisdeling voor heel het bedrijf over waar onze frontenders mee bezig en wat interessante ontwikkelingen zijn

  • Opzet en gebruik van Docker binnen alle disciplines waarmee de developer een omgeving heeft specifiek voor een bepaald project. Hierdoor heeft de developer de volledige vrijheid in het gebruik van bepaalde versies van bijv. PHP, ElasticSearch, etc.

  • Opzetten van nieuwe monitoring software

  • Standaard security updates monitoring bij open source software

  • Het inzetten van Design Sprints binnen projecten

  • Web VR (Virtual Reality via de browser: onderzoek naar de huidige staat en opzetten van een pilotproject)

  • Samen met Stijn zijn er Perfectionisme sessies georganiseerd (in verschillende groepen) waarbij de focus is omgaan met perfectionisme.

  • Kwaliteitswaarborging door optimalisatie en standaardisatie van tools binnen alle disciplines.

Heb je vragen naar aanleiding van dit blog? Laat het mij vooral weten. Ben je enthousiast geraakt om bij ons te komen werken en ben jij wellicht binnenkort mijn nieuwe collega?

Check onze vacaturepagina