Stel, je hebt een idee voor een geniaal nieuw online concept. Je wilt een start-up beginnen, of je wil een belangrijke pagina binnen je website compleet op de schop gooien. Hoe begin je? En hoe leg je het uit aan andere beslissers of mogelijke investeerders?
Prototypes
Bij Netvlies werken we graag met prototypes om een idee te toetsen. Door een prototype te maken verplicht je jezelf om keuzes te maken en al op detailniveau na te denken over de invulling. Ook kan je je idee veel eenvoudiger aan anderen uitleggen dan dat je dat met een projectplan van een tiental (of tientallen) pagina’s doet.
Een prototype kan op allerlei manieren opgezet worden. Van een simpele klikdemo tot een werkende (vereenvoudigde) versie van het concept. Wat in welk geval het beste werkt hangt af van het doel dat je er mee hebt en hier heb je allerlei gradaties in. Hier zal ik bij een volgend blog verder op in gaan.
Combineren van kennis
Een essentiële voorwaarde voor succes is dat je bij het maken van je prototype de kennis van verschillende specialisten combineert. Stel dat wij van een klant de opdracht krijgen om een webapplicatie te maken die planningsmedewerkers bij een zorginstelling helpt hun planning sneller op orde te krijgen, dan maken we het prototype hiervan graag met een vormgever, een technisch specialist en iemand van onze opdrachtgever die de applicaties straks gaat gebruiken en alles weet van de planning bij deze opdrachtgever.
Bij Netvlies houden we wel van een uitdaging en onlangs heb ik daarom de One Day App Challenge georganiseerd. Het doel was om 2 teams een opdracht te geven om in 1 dag een prototype te maken van een online concept. Ik wilde hiermee laten zien dat het maken van een prototype geen weken hoeft te duren, en laten zien wat je in één dag neer kan zetten.
Van deze dag is een videoverslag gemaakt. Het geeft een goed beeld van de werkwijze en het resultaat.
Mijn volgende blogs niet missen? Meld je hieronder aan voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief.