Drupal 8. Wat kunnen we verwachten?

Twee maanden geleden is de eerste bèta van Drupal 8 uitgekomen. Inmiddels zijn we alweer een aantal bèta’s verder en wordt er hard gewerkt aan de daadwerkelijke release van de nieuwste versie van dit populaire open source Content Management Systeem.

Er wordt op het internet al veel geschreven over deze nieuwe versie en in de Drupal-community wordt er zowel met grote verwachting als met terughoudendheid naar deze versie uitgekeken. Wat heeft de nieuwste telg in de Drupal-familie ons te bieden en waarom wordt er zoveel aandacht aan besteed?

In dit blog heb ik een samenvatting gemaakt van de meest belangrijke wijzigingen en probeer ik zo goed mogelijk toe te lichten waarom ik -zowel als developer als gebruiker- erg enthousiast ben over de nieuwe versie van Drupal die er aan zit te komen.

HTML5, Accessibility, Mobile en Web Services

Ondanks de hoeveelheid technische termen in de titel, zijn de wijzigingen op dit vlak heel simpel uit te leggen: Drupal 8 is weer helemaal up-to-date. Als je kijkt naar de gebruikte technieken voldoet het aan de nieuwste standaarden en is het klaar voor de toekomst. Met de combinatie van de genoemde technieken, hebben de ontwikkelaars ervoor gezorgd, dat een Drupal-site out-of-the-box goed werkt op alle apparaten, of het nu je Desktop-computer is of je smartphone. Ook het beheren van de website is vanaf nu prima mogelijk op een tablet of smartphone.

Content beheren nog makkelijker

Het beheren van pagina’s was al makkelijk in Drupal 7, door de bewerken-knop die op elke pagina te vinden was, maar Drupal 8 gaat hierin nog een stapje verder met inline editing. Dit houdt simpelweg in, dat je de inhoud van een pagina kan bewerken, zonder dat je naar een beheeromgeving wordt geleid, of een pop-up te zien krijgt. Als je bent ingelogd als beheerder, kan je gewoon op de tekst klikken die je wilt bewerken, deze aanpassen en even bevestigen dat je klaar bent met bewerken en de pagina is bijgewerkt.

Symfony 2

De grootste verandering in Drupal 8 zit diep onder de motorkap en zal voor de eindgebruikers niet echt zichtbaar zijn, namelijk het gebruik van diverse Symfony-componenten in de architectuur van het CMS. Symfony is een technisch framework waar we bij Netvlies erg enthousiast over zijn en sinds 2,5 jaar veel inzetten voor onze projecten. Door met Symfony te werken, zorgt Drupal er voor dat de ‘Drupal Core’, de basis van het CMS, veel gestructureerder is opgezet. Door het gebruik van standaard Symfony-componenten, wordt ook veel werk bespaard in het onderhoud, waardoor er meer tijd kan gaan naar het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten.

Een nieuwe update-cyclus

Tot en met Drupal 7, werd er aan een ‘major’ versie van Drupal (vb: Drupal 6, Drupal 7 zijn major versies) in principe geen functionaliteit meer toegevoegd. Na de release werden alleen nog maar bugs en security issues opgelost. Het uitbreiden van functionaliteiten werd alleen maar door modules gedaan, die door de community worden geschreven. Met de snelle veranderingen in het internetlandschap, zorgt dit ervoor dat Drupal 7, ondanks dat het nog geen vier jaar oud is, technisch gezien al gedateerd is en dat ontwikkelaars allerlei extra modules in moeten zetten om toch de nieuwste technieken toe te kunnen passen.

Met Drupal 8 zal dit veranderen. Op dit moment worden er voor de final release van Drupal 8 geen nieuwe functionaliteiten toegevoegd. Er staan alleen wel nog een groot aantal ‘nice to haves’ open. Nadat Drupal 8.0.0 is uitgekomen, zal er elke zes maanden een minor release gedaan worden, dus naar 8.1.0, en verder. In deze minor releases zullen steeds een aantal van deze nice to haves toegevoegd worden, waardoor het CMS nog actiever onderhouden wordt en beter meegaat met de tijd. Na een aantal minor releases, zal een Long Term Supported (LTS) release gedaan worden, waarna wordt begonnen met Drupal 9. Deze LTS-versie zal worden voorzien van security updates tot dat de LTS van Drupal 10 uitkomt. Deze verandering in de updates van Drupal zorgen ervoor, dat de Drupal continu mee kan blijven gaan met de tijd en dus altijd de beste oplossingen kan bieden voor de problemen van morgen.

Wanneer kan ik mijn website laten bouwen in Drupal 8?

Op het moment van schrijven is Drupal nog in bèta. Dit houdt in dat het qua functionaliteiten al af is, maar dat er nog bugs zijn die opgelost moeten worden. De huidige releasedatum van Drupal 8 is ‘als het af is’. Deze filosofie werd in het verleden ook altijd aangehouden; pas op het moment dat er met zekerheid een datum genoemd kan worden waarop het CMS ook daadwerkelijk af is, wordt deze naar buiten gebracht.

Als de final van Drupal 8 uitkomt, is er echter nog een flinke slag te slaan. Alle (duizenden) modules die al door de community zijn gebouwd, moeten omgezet worden zodat ze ook in de nieuwe versie van Drupal werken. Hoe snel dit gaat zijn, hangt af van module tot module. Sommigen zullen al op de dag dat Drupal 8 uitkomt hun module bijgewerkt hebben, terwijl anderen er een jaar over doen.

Het zal dus vooral afhangen van de hoeveelheid modules die nodig zijn om de website te maken, wanneer deze gebouwd kan worden. Aan de andere kant is het ook zo, dat Drupal altijd de mogelijkheid biedt tot maatwerkoplossingen. Als een specifieke module niet direct voorhanden is, kan deze ook voor het project specifiek gemaakt worden, waarbij deze ook gelijk volledig toegespitst is op je eigen wensen. Het verleden heeft ons geleerd, dat er vanaf de release van de final versie, al simpele sites opgezet kunnen worden en dat de meer complexe website een half jaar tot een jaar moeten wachten, afhankelijk van de complexiteit van de website.

Als het nog zeker een half jaar tot een jaar duurt, is het dan niet handiger om voor een ander CMS dan Drupal te kiezen? Nee, dat is niet nodig in mijn ogen. Drupal 7 wordt nog totdat versie 9 uitkomt, gewoon ondersteund en voorzien van security-updates, en bevat zoals eerder genoemd duizenden modules die allerlei mogelijkheden bieden. Ik vind Drupal 7 nog steeds een van de beste Content Management Systemen op de markt, ook al loopt de major versie van Drupal 7 op het vlak van techniek iets achter, en Drupal 7 zal de komende jaren nog ondersteund blijven. De afweging zal met name afhangen van de complexiteit van de website en de haast die je hebt met de lancering ervan.

Dit weblog is een work in progress en geeft de actuele stand van zaken weer. Als er belangrijke updates zijn zal ik ze hier aan toevoegen, of er een nieuw blog aan wijden.

Wil je mijn updates over Drupal niet missen? Je kunt je hieronder aanmelden voor onze (100% spamvrije) nieuwsbrief.