Simon bij Netvlies op kantoor.

Digital Designer Simon aan het woord: zo is het om te werken in een zelfsturende organisatie

Werken bij Netvlies is net even anders. We zijn een platte organisatie zónder managers. Onze medewerkers schrijven zichzelf in op projecten, bepalen hun eigen doelstellingen en stellen een persoonlijk jaarplan op. Hierdoor ontstaat ruimte voor diversiteit, persoonlijke ontwikkeling en ondernemerschap. Je hebt zelf de regie over je carrièrepad binnen Netvlies. In een serie blogs vertellen onze medewerkers hoe zij werken bij Netvlies ervaren. In dit blog vertelt Digital Designer Simon zijn verhaal.  Mijn naam is Simon en ik ben een Digital Designer. Dit betekent dat ik als ontwerper mee werk aan de realisatie van websites, webshops en webapplicaties. Bij de meeste projecten ben ik al vanaf de strategie betrokken. 

Vrijheid en werken op basis van vertrouwen

De vrijheid die je als medewerker krijgt, heeft mij overtuigd om bij Netvlies te gaan werken. Ik heb de vrijheid om werkzaamheden op te pakken die ik leuk vind en schrijf mezelf in op projecten. Het is aan mij om te bepalen hoe ik mijn werkzaamheden en mijn werkdagen indeel. Er is geen manager die dat bepaalt. Dat is voor mij extra fijn, omdat ik vaak aan meerdere projecten tegelijk werk. Als een projectteam extra input van mij nodig heeft of als er nieuwe ontwikkelingen zijn, kan ik makkelijk switchen tussen werkzaamheden. Bij Netvlies krijg je ook veel ruimte en vrijheid voor persoonlijk ontwikkeling. Ik stel mijn eigen jaarplan op en bepaal zo zelf mijn eigen doelen en groeipad. Daarin krijg ik alle vrijheid om mij te verdiepen in datgene waar ik enthousiast van word. Bijvoorbeeld om meer verbinding tussen strategie en design te creëren en mijn rol in strategische trajecten te vergroten. Het is geen probleem als ik mij in iets anders wil specialiseren of zelfs een totaal andere kant op wil. Zo lang ik de meerwaarde voor de organisatie én mezelf kan aantonen, ben ik vrij om mijn ambities te volgen. We werken bovendien op basis van vertrouwen. Als je vanwege een privé-afspraak of een drukke planning thuis wilt werken, is dat geen probleem. Het maakt niet uit wanneer je werkt, als je werk maar op tijd af is en je je uren hebt gemaakt.

Bij Netvlies is veel ruimte voor persoonlijke groei en ambities. Je geeft zelf richting aan je rol en functie en kan zelfs iets heel anders gaan doen dan waarvoor je hier binnenkwam. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden voor het volgen van trainingen en bezoeken van kennisevents.

Een project van een designer

Overigens is de projectaanpak bij Netvlies ook net even anders: we houden ons bezig met business en online strategie, realisatie, online marketing en security en monitoring. Een project ziet er voor een designer daardoor ook anders uit. Een project begint voor een designer vaak met een strategisch traject en/of design sprint. Tijdens een design sprint werk ik nauw samen met de klant en onze digital strategen. Binnen één week gaan we op zoek naar een gevalideerde oplossing voor een kritisch vraagstuk. Mijn rol is om het probleem vanuit gebruikersperspectief te bekijken en met kwalitatieve onderzoeksmethoden de behoeften en voorkeuren van eindgebruikers inzichtelijk te krijgen.  "Simon in design sprint" Deze inzichten gebruik ik als bouwstenen voor mijn designs en het prototype. Dit is het eerste exemplaar van de oplossing die we tijdens de design sprint hebben bedacht. In een gebruikerstest met minimaal 5 eindgebruikers valideren we of de oplossing (in de vorm van een prototype) werkt en aansluit op hun verwachtingen, wensen en behoeften. De resultaten gebruiken we om de aannames die we hebben gedaan te bevestigen of te ontkrachten. Indien nodig passen we elementen of zelfs hele onderdelen van de oplossing aan.

Van strategie naar design naar realisatie

Door de platte, open en eerlijke bedrijfscultuur stap je makkelijk op andere disciplines af om te sparren en kennis te combineren. Na een design sprint of strategisch traject zoek ik de samenwerking op met de digital marketing collega’s. Bijvoorbeeld om inzichten uit de design sprint te combineren met data uit Google Analytics en zo keuzes te maken op basis van data in plaats van aannames.  Vervolgens starten we volgens de Scrum-methodiek met de realisatie. In korte sprints – 2 a 3 weken – leveren we een werkend (deel)product op. Een project bestaat vaak uit meerdere sprints. In de eerste sprint verifieer ik mijn designs bij de Product Owner. Dit is een afgevaardigde van de klant die tijdens het project onderdeel uitmaakt van het projectteam bij ons op kantoor. Daarna ben ik veel aan het sparren met frontend, bijvoorbeeld om elementen door te spreken en waar nodig verder uit te werken. Uiteraard probeer ik mijn designs al direct zo concreet mogelijk op te leveren. Maar tijdens een Scrum-project stuur je de projectscope bij als er nieuwe inzichten zijn, bijvoorbeeld door het bestelproces te optimaliseren naar aanleiding van feedback uit de sprint review. Dit proces herhaalt zich meerdere keren. Met als resultaat een onderbouwd en getest eindproduct dat perfect aansluit op de business en user needs.

Om het beste eindproduct te krijgen, is samenwerking tussen verschillende disciplines belangrijk. Door de platte, open en eerlijke cultuur binnen Netvlies weet je wie je waarvoor nodig hebt, zijn de lijntjes kort en stap je makkelijk op elkaar af. En dat komt de output voor de klant alleen maar ten goede.

Ben je na het lezen van mijn verhaal nieuwsgierig geworden? Wil je meer weten over werken in een zelfsturende organisatie of wil je bij Netvlies aan de slag? Op onze werken bij pagina vind je meer informatie, video’s en vacatures.