Shopware event

De meest gestelde vragen over het e-commerce platform ‘Shopware’

Op 24 & 25 januari 2018 staan we weer op de Webwinkel Vakdagen om met de Duitse e-commerce gigant ‘Shopware’ de Nederlandse markt warm te maken voor dit E-commerce platform. Begin dit jaar waren we ook van de partij. In dit blog geef ik antwoord op de belangrijkste vragen die tijdens de WWV 2017 naar voren kwamen. 

"Shopware event"Hoe makkelijk kan je met je huidige webshop overstappen naar Shopware?

Het overstappen naar Shopware hoeft niet moeilijk te zijn. Bekijk van tevoren welke zaken je wilt behouden en/of wilt migreren naar de nieuwe webshop. Er zijn diverse koppelingen en importmogelijkheden, zoals productfeeds of vertaalmodules, die het een stuk makkelijker maken om een deel van de content automatisch in te voeren. Vergeet daarnaast niet om een goed SEO-migratieplan op te zetten om je huidige opgebouwde waarde in Google te waarborgen, zodat je nieuwe website snel goed vindbaar is.

Kun je meerdere webshops tegelijk beheren?

Shopware biedt de mogelijkheid om meerdere webshops met verschillende domeinen binnen één omgeving te beheren. Zet je meerdere webshops tegelijkertijd op die qua uiterlijk en functionaliteit op elkaar lijken? Shopware heeft een toepassing waarbij je bij het starten van de nieuwe webshop een al draaiende webshop als voorbeeld kunt gebruiken. Dit is een hele mooie toepassing voor als je meerdere webshops wilt opzetten die qua uiterlijk en functionaliteit vergelijkbaar zijn, maar qua inhoud andere content en producten bevatten."schema webshopbeheer" Bepaal vooraf je e-commerce strategie. Als je goed weet waar je naar toe wilt met de webshop zal dit je helpen om de webshop in één keer goed in te richten, wat je veel tijd zal schelen in een later stadium. Ook kan Shopware meegroeien met je business. Het platform bevat namelijk meerdere gradaties van grootte en complexiteit. Je kunt je webshop zo basic mogelijk starten als je wil en deze op basis van (eventuele) groei updaten naar meer advanced versies.

Kan je Shopware gemakkelijk koppelen met ons ERP/CRM-systeem?

Shopware heeft aantal standaard plugins om je ERP/CRM-systeem op een laagdrempelige (standaard) manier te koppelen. Daarnaast kan Shopware gekoppeld worden met elk systeem dat werkt met een API. Doe altijd eerst goed onderzoek naar de (on)mogelijkheden van een koppeling met je ERP of CRM-systeem zodat je een goed overzicht hebt van data, technische architectuur en benodigde tijdsinvestering.

Is het platform SEO friendly?

Shopware sluit technisch goed aan op de laatste eisen van Google. Daarnaast heeft het diverse mogelijkheden voor SEO. Shopware heeft zowel standaard functies met betrekking tot SEO als verschillende plugins voor o.a.  

  • SEO friendly URLS
  • Het toevoegen van Meta data aan pagina’s
  • Rich snippets
  • Sitemaps
  • Redirects
  • Cononicals

Shopware is een Duits product. Is het goed ingesteld op de Nederlandse markt?

De Nederlands en Duitse markt zijn op technisch, functioneel-, beheer- en marketinggebied vergelijkbaar als het gaat om e-commerce. Ook de behoeften binnen een platform waarmee zowel bureaus als eindgebruikers mee willen werken komen overeen. Aangezien Shopware zich pas een aantal jaar op de Nederlandse markt vestigt, zijn er op dit moment minder plugins beschikbaar dan voor de Duitste Shopware variant. De Nederlandse versie groeit hierin echter hard. Grote payment serviceproviders als Mollie, Multisafepay en Pay.nl zijn al aangesloten bij het platform, waarmee ze aansluiten op gebruikers met verschillende betaalbehoeften.

“In onze zoektocht naar een e-commerce oplossing hebben we veel pakketten vergeleken. Van de pakketten die binnen ons budget vielen hebben we onder andere gekeken naar Magento en Shopware. Shopware kon aan al onze wensen en eisen voldoen. Het is in Nederland nog niet zo bekend, maar er zit een groot bedrijf achter, wat al jarenlang diverse grote klanten bedient. Daarbij hadden we direct vertrouwen in Netvlies. De keuze voor deze combinatie was daarom snel gemaakt” Jeroen Engelen - Laspartners Multiweld BV

Wat is het verschil met Magento en wat maakt Shopware anders/beter?

Magento focust vooral op de technische werking van het systeem, waardoor het voor marketeers en e-commerce managers lastig is om bijvoorbeeld snel een actie of campagne op te zetten, meer sales te genereren of om een extra filter toe te voegen aan de webshop. Vaak moest een extern bureau ingeschakeld worden om aanpassingen door te voeren. Shopware is een uitermate doordacht e-commerce platform dat volledig aansluit op de marktvraag en klantbehoeften. Het bevat veel standaard e-commerce functionaliteiten waaronder productmanagement, zoek- en filter opties, kortingsregels, zoekmachine optimalisatie mogelijkheden, uitgebreid en flexibel bannerbeheer; you name it, it’s in it. Shopware faciliteert en ondersteunt daarnaast ook in de rijzende vraag naar het meer publiceren van content rondom een product, dienst en merk.

Welke vrijheid heb je in het gebruik met Shopware?

Shopware heeft veel verschillende opties en mogelijkheden waarvan een deel wordt uitgelegd in dit artikel. Aangezien je veel zelf kunt beheren en inrichten heb je veel vrijheid, maar kan het hierdoor wel zijn dat het beheer in het begin wat overweldigend overkomt. Bij Netvlies realiseren we webshops op basis van Scrum. Samen met onze klanten zetten we een strategie op waarmee we de webshops vervolgens inrichten. Tijdens iedere sprint nemen we onze klant mee in het content beheer, waardoor ze stap voor stap kennismaken met het platform, de inrichting, beheeropties en de webshop gaandeweg gevuld wordt.

Eerste resultaat Laspartners Multiwelt en Shopware

“Inmiddels is het e-commerce platform gelanceerd en zijn de eerste 50 webshops live. Er is al direct een grote stijging te merken in het verkeer, en de eerste stappen zijn gezet om de ambitieuze groeidoelstelling (50x meer online omzet) te behalen. We hebben bovendien inmiddels de stekker uit diverse oude IT systemen kunnen halen, waardoor ons IT landschap overzichtelijker en goedkoper geworden is. We hebben een fundament neergezet waar we de komende jaren samen met Netvlies op gaan doorontwikkelen” Jeroen Engelen - Laspartners Multiweld BV

Waarom kiest Netvlies voor Shopware?

We werken met name graag met Shopware vanwege de grote hoeveelheid standaard e-commerce functionaliteiten die het platform biedt. Hierdoor hoeven we niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden. In een eerder blog over shopware ga ik hier verder op in.