De geboorte van Hello Workspace

In 1997 meldden Jochem, Jos en ik ons op 16-jarige leeftijd bij de Kamer van Koophandel om ons in te schrijven: Netvlies werd geboren. Na ruim achttien jaren verruil ik mijn belang in Netvlies nu voor die in onze jongste dochter: Hello Workspace, de social intranetlijn waar we vanaf 2012 vorm aan zijn gaan geven. Per 1 januari 2016 zal ik mij richten op organisatievraagstukken die de samenwerkingen binnen en buiten organisaties raken. In de breedste zin van het woord.

Toen wij bij Netvlies in 2011 aan de vooravond van een organisatietransitie stonden, konden we niet vermoeden wat dit teweeg zou brengen. De organisatie is getransformeerd van een ‘u vraagt wij draaien’-bedrijf met een klassieke inrichting naar een dynamische organisatie, met zelfsturende teams. Hierbij zetten we ons graag in een heel nauwe samenwerking met de klant in als online business partner. De domeinkennis van de opdrachtgever, verrijkt met onze online expertise, leidt juist dan tot een win-win. Ik heb op deze blog al eens geschreven hoe we daar Scrum voor inzetten :)

Intranet

Vele inspanningen en finetuning aan de organisatie hebben geleid tot het huidige Netvlies. Wat zéker heeft geholpen was de inzet van ons social intranet. Ook hierover schreef ik al eerder een blogbericht.

Door de jaren heen hebben we al vele intranetten (en extranetten) ontwikkeld voor tal van opdrachtgevers. De eerste al in 2002. Ons social intranet was echter van een heel andere orde en leverde daadwerkelijk een bijdrage aan de organisatie, waar eerdere intranetten vooral ‘zenden’ waren, en niet veel meer dan veredelde nieuwsbrieven en telefoonklappers waren. Het duurde niet lang of ook de eerste opdrachtgevers meldden zich met vergelijkbare organisatievraagstukken. Standaardisatie volgde en na de nodige investeringen is uiteindelijk Hello Workspace als social intranetplatform gelanceerd en intussen ingezet voor opdrachtgevers in diverse niches.

Ondernemersgeest

Zo’n 9 van de 10 startups redden het niet. Hieraan liggen allerlei oorzaken ten grondslag. Netvlies is al ruim 13 jaar bezig met intranetten en Hello Workspace bestaat als social intranet platform bijna drie jaar en is ingezet bij verschillende organisaties. In die zin starten we niet zozeer een risicovolle onderneming die zich nog moet bewijzen, maar starten we een lean organisatie met de mensen van Netvlies, in het pand van Netvlies. Netvlies heeft bovendien de afgelopen achttien jaar vele start-ups ondersteund en soms zelf onder haar hoede genomen. Deze ervaringen gaan wij te gelde maken in de nieuwe onderneming Hello Workspace BV. Ik heb er vertrouwen in dat wij 1 van de 10 geslaagde startups zijn :)

[webinar_intranet]

Hello Workspace

Ik ben blij en trots bijgedragen te hebben aan de volwassenwording van Netvlies en kijk er enorm naar uit om op een iets andere manier de samenwerking met mijn Netvlies-vrienden voort te zetten. Samen met oud-collega Michaël Reit zal ik vanaf 1 januari leiding geven aan ons nieuwe kindje: Hello Workspace. Uiteraard denken we graag mee over de in te zetten middelen bij veranderprocessen in de organisatie!


Gerelateerde blogs

Say hello to Hello workspace
Wat is een social intranet
Hoe ons social intranet bijdroeg aan de titels Slimste bedrijf en Brabants beste
Maak van je social intranet een prettige werkomgeving